5 Razloga zašto biste trebali ustajati ranije

Koliko puta ste odgodili alarm zato što vam se nije dalo ustati rano? Iako svi znamo koliko je to nezdravo za organizam i normalno funkcionisanje u toku dana svi odgađamo ustajanje makar i za pet minuta. Ono što zanemarujemo su činjenice da su ranoranioci obično zdraviji, mršaviji, srećniji i produktivniji. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali ustajati ranije…

1. Zdravija ishrana

Doručak je najvažniji obrok u danu, ali ga vrlo često preskačemo, bilo da ne osećamo glad kada ustanemo ili jednostavno nemamo vremena za doručak. Ipak, ako navijete sat malo ranije, pojedete kvalitetan doručak i popijete omiljeni napitak, kafu ili čaj, bez žurbe i stresa, lakše ćete se suočiti sa dnevnim izazovima. Jednostavno, zobene pahuljice sa mlekom, dvoje jaja ili šnita hleba sa maslacem biće mnogo bolja i kvalitetnija zamena za brzu hranu pojedenu u hodu. Ako pri tome stignete da pripremite obrok za ostatak dana, imaćete više vremena da se posvetite poslu, porodici i stvarima u kojima zaista uživate.

2. Manje propuštenih treninga

Ako ste navikli da pola sata ili sat vremena dnevno provedete u teretani ili džogirajući, a naveče vam se ne odlazi u teretanu, izazvaćete kontraefekat. Vežbanje ili trčanje rano ujutro ima višestruke koristi, između ostalog daće vam preko potrebnu energiju za uspešno obavljanje dnevnih zadataka. Osim toga, trčanje u parku u ranim jutarnjim časovima je prijatnije i izbeći ćete gužvu i uživati u miru i tišini.

3. Više produktivnosti

Bez buke, stalne zvonjave telefona i gužve svi funcionišemo mnogo lakše. Sve ovo može se postići ako sa radnim obavezama krenete ranije. Doći na vrijeme na zakazani sastanak je poseban vid poštovanja prema poslovnom partneru ili kolegama, a važno je i za sticanje dobrog prvog utiska. Zato je mnogo lakše kada se blagovremeno pripremite za predstojeći sastanak ili radni zadatak. Osim toga stići ćete da se organizujete, isplanirate dnevne aktivnosti tako da ne preskačete ništa što je važno – poput bitnog radnog zadatka, ali i obroka koga vrlo često zanemarimo kada smo u gužvi. Istraživanja su pokazala da ranoranioci imaju veće šanse da predvide probleme i minimiziraju ih na vreme, a to je vrlo cenjeno u poslovnom svetu.

VIŠE  Maslinovo ulje - recepti

4. Manje stresa

Nekoliko puta odgođen alarm i tih desetak-petnaest minuta isprekidanog sna, koliko god mi mislili da nam pomaže da se izvučemo iz kreveta, neće doneti ništa dobro. Ako ne ustanete na vreme i spremanje za posao ili bilo koju drugu obavezu biće užurbano. Jurite za autobusom, kasnite, upadate u saobraćajni kolaps… Sve to stvara dodatni nepotreban zamor organizmu i svaka sledeća aktivnost čini se mnogo težom. Ostavite sebi vremena da se pripremite za bilo šta što treba da radite u toku dana, tako ćete izbeći nepotreban stres. Ustanite ranije, polako se spremite, doručkujte, popijte kafu, te krenite ranije na posao kako biste izbegli nerviranje u saobraćaju. Reći ćete „sve je to super, ali ko ima vremena za to?“. Svako od nas bi zbog sebe trebao da izdvoji vreme da se na početku dana organizuje kako treba, time će „ustajanje na levu nogu“ biti stvar prošlosti.

5. Više vremena da radite ono što volite

Istraživanja su pokazala da su ranoranioci produktivniji u poslu. To automatski znači da će za manje vremena uraditi više zadataka. Organizovaniji su i blagovremeno rešavaju postavljene zadatke. Sve to znači da im ostaje više vremena da rade ono što vole. Ako vam radni dan završi uspešno uživaćete u večeri sa prijateljima, uz dobru knjigu ili film.
Jutarnji tipovi ljudi ustaju oko sedam sati, a noćni oko devet, što će reći da gube dva dragocena sata u toku dana. Svaki dan je jedinstven i drugačiji, ma koliko se činilo da to nije tako. Zato pokušajte jedno jutro da ustanete pre izlaska sunca, uživajte u miru i tišini pre nego što dan počne i pripremite se za nove izazove sa kojima ćete se suočiti s mnogo manje stresa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *