Kako se pravi jabukovo sirće

Sirće je prehrambeni proizvod,  osvežavajućeg slatko- gorkog ukusa, koji se dobija procesom sirćetne fermentacije vina, voćnog vina, razređenog, fermentisanog etanola , fermentisane sladovine i surutke. Još od antičkih vremena sirće se koristi ne samo kao hrana i začin, već ima  široko polje primene i u narodnoj medicini, kao lek.

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom usitnjenih jabuka. Za spravljanje ovog, sve popularnijeg napitka, mogu se koristiti kako zrele i prezrele, tako i nedozrele i zelene jabuke.

Postoji više sličnih, gotovo standardizovanih,  načina za  pripremu. Suštinski, u svakoj varijanti potrebno je staviti jabuke u veći sud, preliti mlakom vodom i ostaviti da odstoji četiri nedelje, na toplom mestu. Nakon proteka označenog vremena, koje je relativnog značaja, obzirom da zavisi od visine temperature prostora u kome se posuda drži, potrebno je voće procediti, presuti u odgovarajuću ambalažu (najbolje staklenu – boce, balone…) i ostaviti da odstoji još četiri nedelje, na istom mestu Proces kiseljenja se može ubrzati dodavanjem male količine vinskog sirćeta, malo crnog hleba ili pivskog kvasca. Za vreme procesa fermentacije, sud sa jabukama se drži otvorenim, odnosno zatvara se kad sirće poprimi kiseo ukus.

VIŠE  Zasladite se zdravo: Ovih deset namirnica su odlična zamena za šećer

Iako ima neograničen rok trajanja, može se desiti da se sirće zamuti, odnosno potamni. Ovaj problem se rešava dodavanjem svežeg mleka, u srazmeri: jedna kašika mleka na jedan litar sirćeta. Kada se sirće izbistri, za šta je potrebno oko 24 sata, treba prosuti tamni talog, a sirće presutu u druge posude. Zamućeno sirće može se izbistriti i ceđenjem, kroz filter- papir ili gusti sloj vate.

Jabukovo sirće je izuzetno zdrava namirnica, sa evidentnim pozitivnim dejstvom na održavanje zdravog metabolizma i imuniteta organizma, na potrebnom nivou. Spektar lekovitih dejstava jabukovog sirćeta je izuzetno veliki. Dokazano je njegovo delotvorno delovanje radi regulisanja: PH vrednosti kože; hipertenzije; disajnih problema, uključujući i problem suvog kašlja; dijareje, drugih infektivnih procesa, uključujući trovanje hranom, zbog svog antiseptičnog dejstva; ekcema; artritisa; hroničnog umora; ublažavanja migrene; gorušice; proširenih vena; opekotina..

Svakako „ najatraktivnija“ uloga jabukovog sirćeta, sa aspekta mnogobrojnih dama, je rešavanje problema sa prekomernom težinom- u tu svrhu, ne mali broj dijeta podrazumeva i uzimanje jabukovog sirćeta( nutricionisti preporučuju  uzimanje svakodnevno- ujutro, pre jela, dve supene kašike jabukovog sirćeta , razmućenih u čaši vode).

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *