4 jednostavna saveta za zdraviji život

Zdrav život često izgleda kao nedostižan cilj, naročito ako imamo u vidu gomilu, često suprotstavljenih, informacija na internetu kako da živimo zdravije

1. Započnite dan s proteinima i mastima

Protein vam dokazano pomaže da jedete manje tokom dana i osećate se uravnoteženijim i mirnijim. Osim toga, žene koje počinju dan sa proteinom u proseku su lakše i do 3 kilograma od onih koje to ne čine. Dodavanje masti usporava apsorpciju hrane koju ste uneli i uravnotežuje nivo šećera u krvi što će vam pomoći da izbegnete unos nepotrebnih kalorija, u vidu grickalica. Ako možete da izdržite od četiri do šest sati razmaka između obroka to će sasvim sigurno ubrzati vaš metabolizam. Ključno je da unesete dovoljno „pravih“ namirnica, kao što su proteini i masti, kako biste ovo zaista mogli i postići.

2. Ne brojite kalorije i ne gladujte

Ograničavanje unosa kalorija ili još gore izgladnjivanje oslobađa kortizol, poznat i kao hormon stresa. Nakon što naše telo iskoristi glukozu ( šećer u krvi ), ono onda počinje da sagoreva čistu mišićnu masu. Ovo nažalost smanjuje ukupne potrebe vašeg tela za kalorijama pa kad ih ponovo počnete normalno unositi, rezultat će biti povećanje težine. Da povećate vašu potrebu za kalorijama, odnosno ubrzate metabolizam, može potrajati danima, a da ga usporite, dovoljno je svega par dana. Ograničite gladovanje na svega dan ili dva.

VIŠE  Šta je psorijaza?

3. Potrudite se da obezbedite dovoljno sna

Neke od prednosti koje dovoljno sna nosi sa sobom su regulacija hormona, suzbijanje apetita i smanjivanje rizika od upala. Dovoljno sna vam pomaže da upravljate stresom i ublažava depresiju; dobar san će vam podstaći kreativnost, poboljšaju pamćenje i vaš opšti pogled na život i dešvanja učiniti pozitivnijim. Kako biste to postigli potpuno zamračite spavaću sobu, uklonite i zadnji izvor svetlosti barem 30 minuta ranije, pa i  računar ili iPhone i potrudite se da spavate sedam do osam sati. Naučno je dokazano da se više kalorija potroši tokom kvalitetnog sna, nego prilikom gledanja TV-a.

4. Povećajte unos minerala

Ćelijama vašeg tela su potrebni minerali kako biste postigli optimalno zdravlje vašeg organizma. Nažalost sa industrijski obrađenom kuhinjskom soli koja se odavno koristi na našim prostorima, došli smo do toga da nam so predstavlja neprijatelja. Umesto da je potpuno izbacite iz upotrebe, pokušajte sa morskom soli ili kalijumovom soli.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *