Šta je inozitol?

Inozitol je hemijsko jedinjenje slično ugljenim hidratima, ali i deo kompleksa B vitamina, iako nije klasičan vitamin. Zapravo, od izomera inozitola, vitaminska svojstva ima samo Mioinozitol. Skoro sasvim je bez ukusa i lako rastvoriv u vodi.

Sam naziv potiče od grčke reči „ inosit“, što znači mišić.

Inozitol je pronašao Šerer, tako što ga je izolovao iz mišića, otuda i sam naziv.

Ljudski organizam ne proizvodi potrebne količine Inozitola, ali je dosta zastupljen u namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Nabogatiji izvori Inozitola su žitarice  (naročito pšenične klice), kikiriki, pasulj, grašak, smeđi pirinač, orasi, lešnici, bademi, dinje, zeleno lisnato povrće, sojino brašno, citrusno voće, goveđe srce i mozak i pivski kvasac.

U ljudskom i životinjskom organizmu, Inozitol se nalazi ili u slobodnom stanju ( osnovni oblik Inozitola u mozgu i bubrezima) ili u obliku fosfatida- lecitina, čija je odlika da se brzo apsorbuje i pretežni je oblik u srcu, jetri, skeletnim mišićima i gušterači, dok je u biljkama prisutan kao smesa kalcijumovih i magnezijumovih soli ( u obliku fitinske kiseline, koja je slab izvor Inozitola jer veže minerale koji onemogućavaju njegovu apsorpciju- drugim rečima, Inozitol iz fitinske kiseline nije svarljiv).

Inozitol ima izuzetan značaj po zdravlje ljudi, pre svega za ishranjivanje moždanih ćelija, zbog svojstva da pomaže razgradnju masti odnosno učestvuje u metabolizmu masti i holesterola,  koncentraciju kalcijuma u unutar ćelija, te se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju odnosno tretiranju oštećenja perifernih nerava kod dijabetičara, nesanice, paničnih poremećaja, opsesivno- kompulzivnih poremećaja, autizma, šizofrenije, Alchajmerove bolesti…

VIŠE  Ove namirnice su odlično oružje u borbi protiv sezonskih alergija

Nije uobičajena pojava deficita Inozitola u ljudskom organizmu, što nije slučaj sa organizmom životinja gde, usled nedostatka Inozitola u prehrani može doći do alopecije, zastoja u razvoju, opadanja dlake, a može uzrokovati i smrtni ishod. Ukoliko, pak, dodje do pojave deficita , vrlo često se javljaju ekcemi, kao tipičan simptom. S’ druge strane, nisu dokazana ni štetna dejstva Inozitola( potpuno je netoksičan), niti zabeleženi slučajevi predoziranja. ( eventualna nuspojava može biti blaži oblik dijareje).

Lekovito dejstvo Inozitola  povezano je sa transportom masti u ljudskom organizmu. Naime, zabeleženo je da oboleli od dijabetesa ( šećerne bolesti) imaju smanjen iznos Inozitola, upravo zbog poremećaja u njegovom transportu i činjenice da se kod takvih bolesnika, Inozitol mnogo više izlučuje iz organizma, putem urina, nego što je to slučaj sa zdravim ljudima.

Konzumiranje velikih količina kafe, čaja odnosno proizvoda koji sadrže kofein, alkohola,  kao i nekih lekova( na bazi sulfonamida i estrogena), anulira dejstva Inozitola koji se prirodno unosi u organizam, te je potrebno u tom slučaju unositi više Inozitola.,

Često se savetuje uzimanje Inozitola uz Holin, odnosno B vitamine- u kombinaciji sa Holinom. Preporučena standardna dnevna doza je oko 900 mg.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *