5 aditiva koji su naučno povezani sa gojaznošću

Ključni sastojci koji ne treba da budu među vašim namirnicama

Zašto smo generalno sve deblji? I zašto je toliko teško izgubiti težinu?

Kad bi na ova pitanja bilo lako odgovoriti, sve bismo imale mali obim struka, tabloidi bi ostali bez posla i reč „dijeta“ bi ponovno dobila značenje reči „ishrana“ – umesto što simbolizuje multi milijardersku industriju i govori ljudima šta ne treba jesti.

Deo problema proističe iz neznanja o tome šta u našem okruženju uzrokuje dobijanje na težini. Naravno, možemo svu krivicu baciti na sladolede i dvospratne pizze, ali naučnici već dugo znaju da su više sile na delu.

Hemikalije, kontaminacija zemljišta, kvaliteta vazduha i čak i stvari kao izlaganje suncu i vreme provedeno sedeći, između ostalog, povezani su sa našom težinom. To je dovoljno da vas poludi. Ali nova studija ima za cilj da baci malo svetla na ovu temu sastavljanjem liste aditiva koje se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo a koje su naučno povezani sa gojaznošću.

5 aditiva povezanih sa gojaznošću

Već znate da trebate biti oprezni kada su u pitanju visoko fruktozni kukuruzni sirup i trans masti, ali evo još pet aditiva na koje treba pripaziti.

1. Natrijum benzoat.

Konzervans koji se nalazi u prelivima za salat, gaziranim pićima, margarinu, pa čak i u voćnim sokovima. Ova hemijska tvar potiskuje leptin, „hormon sitosti“, tako da se nikada ne osećate sasvim siti.

VIŠE  Opsesivne misli: Kako ih pobijediti?

2. Organofosfati.

Na etiketama nećete pronaći ovaj aditiv, jer to je zajednička osnova za pesticide i koristi se u proizvodnji plastične ambalaže za hranu, ali hemijski je dokazano da indukuje predijabetes kod ljudi i smatra se „veoma toksičnim“ čak i u veoma malim količinama.

3. Mono -oleoil- glicerol.

Koristi se pri davanju teksture sladoledu, prelivima, i margarinu. Ova hemijska tvar sprečava vašu sposobnost da se osećate sitim, što znači da ćete nastaviti jesti dugo nakon što ste uneli dovoljno kalorija.

4. Palmitinske kiseline.

Ne mešajte ovaj aditiv sa njegovim zdravijim „rođakom“, palminim uljem. Palmitinske kiseline i njeni derivati su napravljeni korišćenjem ugljovodonika tokom obrade semena biljke, što ga čini jednim od najnegativnijih uljda. Ironija je da, pored toga štose nalazi u čvrstim mastima poput margarina, takođe čest sastojak dijetalnih namirnica namenjenih dijabetičarima.

5. Monosodijum glutamat.

Oko ovog aditiva koji se koristi kod povećanja slanosti namirnica već decenijama postoji neslaganje. Dok novije studije pokazuju da se ne povećava ukupan unos kalorija, istraživanja izvedena na pacovima pokazala su da unos ove hemikalije oštećuje hipotalamus-hipofiza – bubrežnu osovinu, što uzrokuje gojaznost.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *