7 prirodnih lijekova za smanjenje kolesterola

Kolesterol je prirodni nusprodukt jetara i neophodna komponenta dobrog zdravlja. Normalno, kolesterol je neophodan za oporavak i razvoj ćelija u organizmu. On igra ključnu ulogu u poboljšanju sposobnosti pamćenja i učenja, neophodan je za proizvodnju vitamina D, a sintetizira spolne hormone i prirodne steroide – koji kontroliraju razinu šećera u krvi, balans tečnosti i krvni pritisak. Pomaže da se prerade masti u jetrima, te je antioksidant i djeluje tako da veže slobodne radikale i smanjuje metabolički sindrom.

American  Heart  Association napominje da se kolesterol ne rastvara u krvi i mora da se transportiraju kroz tijelo lipoproteinima. Istraživanja pokazuju da HDL, „dobri“ kolesterol visoke gustoće, čuva kardiovaskularni sistem. LDL, ili „loši“ kolesterol niske gustoće, može izgraditi masne naslage na arterijama. Problemi se javljaju kada se smanjuje nivo HDL – a, stvarajući upale u kardiovaskularnom sistemu. Premalo HDL kolesterola sprječava proizvodnju kontrolora bola –  steroidnih hormona, ograničava sposobnost tijela da pravilno svari hranu, te oštećuje sposobnost tijela da stvori rezerve energije. Premalo HDL kolesterola dovodi do bola i upale, što je, prema najnovijim studijama, pravi uzrok bolesti srca.

Prirodni lijekovi za normaliziranje razine kolesterola

Prirodni lijekovi pomažu održavanju normalnog nivoa kolesterola, bez potrebe da uzimate farmaceutske lijekove koji mogu imati opasne nuspojave.

Crvena riža

Kineski crvena riža pomaže održavanju normalnu razinu kolesterola. Crvena riža sadrži supstance monakolina, koji se prirodno kemijski stvaraju u tijelu te  inhibiraju proizvodnju kolesterola. Jedan monakolin posebno, lovastatin, koji se izdvaja i koristi u proizvodnji popularnih statina. Konzumiranje umjerene količine prirodnog crvene riže u okviru ishrane pomaže u održavanju normalnog nivoa kolesterola. Izdvajanje aktivnog sastojka iz riže i njegovo korištenje u proizvodnji lijekova pojačava njegovo djelovanje, a može dovesti i do povrede mišića i bubrega.

VIŠE  Bundeva – hranjivi jesenji plod

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži različite sastojke koji smanjuju nivo „lošeg“ kolesterola. Studija izvedena u Brazilu, gdje su ljudi konzumirali ekstrakt zelenog čaja u kapsulama rezultirao je sa 4,5% snižavanja LDL kolesterola.

Orašasti plodovi

Korištenje orašastih plodova u ishrani na redovnoj bazi, naročito oraha i badema, može pomoći da se smanji nivo LDL kolesterola.

Niacin

Niacin, ili vitamin B-3 pomaže snižavanju nivoa LDL kolesterola i do 10%, a povećanje HDL kolesterola za 15% do 30%. Zbog njegovih brojnih neželjenih efekata, nijacin treba koristiti samo pod nadzorom ljekara.

Ekstrakt lista artičoke

Ekstrakt lista artičoke može pomoći snižavanju razine kolesterola tako što ograničava njegovu sintezu u našem tijelu. Pored toga, može da se poveća protok izlučivanja kolesterola iz jetara.

Topiva vlakna

Usporavaju apsorpciju kolesterola u crijevima konzumiranjem hrane, kao što su zob, mahunarke, šljive, jabuke, mrkva, i brokula, sve bogate lako topivim vlaknima. Pet do 10 grama dnevno može da proizvede 5% smanjenja LDL kolesterola.

Policosanol

Policonsanol je dodatak ishrani napravljen od voska kubanske šećerne trske. Kod nas nije lako dostupan međutim, dostupni su proizvodi izrađeni od pčelinjeg voska ili pšeničnih klica. Koristi se održavanje normalnog nivoa ukupnog kolesterola u krvi a tvrdi se da je efikasan u istoj mjeri kao statin i crvena riža. Može da proizvede blage neželjene efekte kao što su problemi s probavom, glavobolje i nesanicu, a da bi se vidjeli rezultati može da potraje dva ili više mjeseci upotrebe.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *