10 neobičnih promena na dojkama na koje trebate obratiti pažnju

Statistika je porazna. Otprilike jedna od osam žena u Sjedinjenim Američkim Državama u toku života razviće rak dojke. Osamdeset i pet odsto žena obolelih od raka dojke nemaju porodičnu istoriju bolesti, što znači da bilo koja žena može biti u opasnosti.

Stopa remisije i preživljavanja u slučaju raka dojke direktno je povezana sa ranim otkrivanjem.

Barem jednom mesečno trebali biste napraviti samo – pregled i obratiti pažnju na svaku promenu koju primetite na svojim dojkama.

Ovo je naročito važno, jer postoje oprečna mišjenja o stvarnoj vrednosti mamografije kao metode. Postoje mišljenja da mamogram zapravo uzrokuje mnogo više zla nego dobra, to jest, da više pridonosi razvoju raka nego što je siguran postupak za njegovo rano otkrivanje.

Ovo su jedanaest simptoma na koje bi trebali obratiti pažnju.

Ukoliko primetite bilo koju od ovih promena, što prije se obratite svom lekaru.

1. Nagli rast veličine grudi

Iako ne ukazuje nužno na razvoj karcinoma, ovaj simptom često je povezan sa nekim zdravstvenim problemom. Grudi se smanjuju i povećavaju u skladu sa vašim mesečnim ciklusom, tako da ćete morati pratiti promene i do nekoliko meseci kako biste uočili da li one zaista ukazuju na neke abnormalne procese u telu.
Ako ste trudni, vaše grudi mogu početi rasti vrlo rano kako bi se telo prilagodilo potrebama hranjenja bebe. Porast ukupne težine takođe utiče na rast grudi, budući da su one, uglavnom, od masnog tkiva. Početak upotrebe hormonske terapije ili kontracepcijskih pilula takođe može uticati na rast grudi.

2. Smanjenje veličine grudi

Smanjenje grudi obično ukazuje na mršavljenje. Ako ne gubite težinu, a grudi se ipak smanjuju, možda biste se trebali obratiti doktoru.

3. Različite veličine dojki

Žene, naravno, imaju asimetrične grudi, ali ono što može biti razlog za zabrinutost je nagli porast ili smanjenje veličine ili promena oblika jedne dojke, naročito ako se ova dojka ne vrati u svoje prirodno stanje kroz nekoliko mesečnih ciklusa.

4. Iritacija kože ispod grudi

Osetljiva koža, svrabež, ili nadražena koža ispod grudi a koja se ne može pripisati uticaju odevnih predmeta, deterdženta za pranje rublja, vremenskih promena, ili uticaju proizvoda za ličnu negu može biti znak upalnog raka dojke.

VIŠE  Visoke potpetice i razvitak kancera? Ma nemoj!

Rani simptomi ovog oblika raka mogu se manifestovati upornim svrabežom i osipom ili iritacijama kože ispod dojki, bez značajnijih promena u bradavici dojke.

5. Kvržice u dojci

Ciste, infekcije, povrede, blokirani mlečni kanalići ili tromb limfe može uzrokovati male kvržice u tkivu dojke. Obratite pažnju na kvržicu, a ako ona raste ili ne nestaje nekoliko meseci, trebali biste zakazati pregled kod svog lekara kako biste otklonili mogućnost razvoja raka dojke.

6. Dlačice na bradavici

Povećanje količine dlačica oko bradavica, na licu, prsima, trbuhu, leđima, palcima ili nožnim prstima može biti znak sindroma policističnih jajnika. Ovo takođe može ukazati na hormonsku neravnotežu uzrokovanu rakom ili nekim drugom zdravstvenim stanjem.

7. Suhe ili svrabljive bradavice

Dugotrajan svrabež bradavica praćen crvenom, ljuskavom kožom može biti simptom Pagetove bolesti. Ovo stanje se gotovo uvek javlja kada postoji rak drugde u dojci.

8. Beli iscedak

Beli iscedak iz bradavice se može pojaviti kao rezultat normalnih hormonalnih promjena i nije problematično ako se pojavi samo na stisak, iako je najbolje da to ne čini.
Ako ste trudni ili dojite bebu, ova pojava ne bi trebala biti problematična, međutim ako dolazi praćena drugim uočljivim promenama u dojci, može biti pokazatelj nečeg drugog, naročito ako su u pitanju sledeće pojave:

– kvržica u dojci
– ako je u pitanju samo jedna dojka
– iscedak se pojavljuje sam od sebe.

9. Krvavi iscedak iz bradavice

Krvav iscedak je razlog za ozbiljnu zabrinutost, pogotovo ako se događa samo iz jedne dojke, i bez mehaničkog pritiska, to jest, sam od sebe.

10. Promene u kožnom tkivu dojke

Rast tumora može rastegnuti kožu na prsima. Odmah posetite lekara ukoliko vas koža na grudima steže, ili primetite crvene ili ljubičaste mrlje na grudima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *