Da li ste hipohondar?

Hipohondarske opasnosti po zdravlje

Najpre se kunem da nisam hipohondar. Jeste da sam jednom prilikom provela dva meseca uverena da benigni mladež na ruci koji je promenio boju stoga mora i da bude kancerogen, te da imam samo nekoliko sedmica života. Ali to je bio izolovan događaj. I da, priznajem da sam svaki put kad dobijem temperaturu sigurna da to znači da sam jednom nogom u grobu. Ali to je normalno. Zar ne? Sad najozbiljnije, bez sumnje znate nekoga ko je stvarno hipohondar. Ili ste možda to i sami. U svakom slučaju, to je prilično dosadan, i naporan način života. Evo šta treba da znate o preokupaciji bolestima poznatoj kao hipohondrija.

Šta je hipohondrija?

Prema psihijatrijskim udžbenicima, hipohondrija je preokupacija strahom da imate, ili ideja da neko drugi ima, ozbiljnu bolest, a zasnovana je na pogrešnom tumačenju jednog ili više telesnim znakova ili simptoma. Na primer, ako na osnovu neobičnog izgleda stolice zaključite da imate rak debelog creva, čestitam, vi ste hipohondar.

Hipohondri žele lek

Jeste li hopohondar?

Jeste li hopohondar?

Hipohondri obično ne sede skrštenih ruku, čekajući neizbežnu pojavu smrti na njihova vratima. Oni ne žele da umru. I tako upadaju u još veći problem idući kod doktora i zahtevajući testove, lekove, bilo šta što će ih „izlečiti“.Photo by Jonny Selzer

Hipohondri imaju promenljiv stav prema lekarima

Hipohondri su obično imali toliko testova krvi, da će često kritikovati i samu tehniku kojom se testovi izvode, prirodno ubeđeni u njihove bedne veštine koje će rezultirati pogrešnim rezultatima testa – greškama koje će na taj način primorati lekare da propuste uočiti istinski problem, a što će na kraju završiti, smrću. Frustrirani lekarima koji naizgled ne uzimaju ozbiljno njihove bolesti, hipohondri su skloni da menjaju lekare onoliko često koliko Lejdi Gaga menja frizure. Hipohondri zaista misle da niko ne razume koliko su oni zapravo teško bolesni.

VIŠE  6 najboljih načina da ubrzate svoj metabolizam

Hipohondri su profesionalci u dijagnostici

Ironično, jedan od glavnih problema hipohondara je previše informacija. Postojanje zdravstvenih sajtova je ogromna blagodet za ljude koji su skloni ka samo – dijagnozama. Imaju bol u donjem stomaku? Brza pretraga za pojmom „slepo crevo“ odmah otkriva simptome ovog klasičnog stanja, što omogućava da se prosečna osoba odluči, racionalno, da li da pozove hitnu pomoć ili ne.

Za hipohondre je, međutim, surfanje po ovakvim sajtovima kao šetnja kroz kuću strave. Na svakom ćošku ih čeka još jedna zastrašujuća bolest, sindrom, ili stanje koje će da iskoči pred njih i odvuče ih u ponor bolesti i smrti.

Hipohondrija i uobičajena obolenja

Hipohondri su obično više fokusirani na česte bolesti poput raka i side, ili viruse poput svinjskog gripa.

Dakle, hipohondri, ako ste do sada razmišljali o sveprisutnim bolestima poput ovih koje sam nabrojala, zašto ne biste razmislili o nekoj neuobičajenoj bolesti poput zavisnosti o mrkvi, hipertrihozi ili nečem sličnom? ( Šalim se, nadam se da mi hipohondri među vama neće zameriti! )

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *