Šta je psorijaza?

Psorijaza je dugoročno ( hronično ) oboljenje kože koje uzrokuje da ćelije kože rastu suviše brzo, što rezultira stvaranjem debelih, belih, srebrnkastih ili crvenih fleka na koži. Kada je koža zdrava, ćelije kože rastu postepeno i oljušte se otprilike svake 4 nedelje. Nove ćelije kože rastu da zamene spoljašnje slojeve kože kako se ovi ljušte. Ali kod psorijaze, nove ćelije kože brzo kreću ka površini u periodima kraćim od sedam dana. Oni grade i formiraju debele nabore na koži.

Ovi nabori variraju u veličini od malih do velikih. Najčešće pojavljuju na kolenima, laktovima, glavi, rukama, nogama, ili donjem delu leđa. Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih. Ali,može da se pojavi i kod dece i tinejdžera.

Advertisement

Imati psorijazu može biti prilično neprijatno, i mnogi ljudi, naročito tinejdžeri, izbegavaju plivanje i druge situacije u kojima bi se mogli primetiti ovi slojevi na koži. Međutim, postoje mnoge vrste lečenja koje mogu pomoći da se psorijaza drži pod kontrolom.

Šta izaziva psorijazu?

Stručnjaci veruju da se psorijaza javlja kada imuni sistem preterano reaguje, uzrokujući upalu i ljuštenje kože.

U nekim slučajevima, psorijaza je nasledna bolest. Istraživači su proučavali velike porodice pogođene psorijazom kako bi saznali kako se ona prenosi s roditelja na decu i šta bi moglo izazvati to stanje.

Ljudi koji imaju psorijazu često mogu primetiti da im stanje kože postaje gore. Stvari koje mogu da izazovu ovo pogoršanje su: hladna i suva klima, infekcija, stres i suva koža. Takođe, određeni lekovi, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi i lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska ili pojedinih duševnih oboljenja, mogu da „razbuktaju“ psorijazu i učine situaciju mnogo težom.

Pušenje, naročito kod žena, čini veću verovatnoću da će osoba dobiti psorijazu ili pogoršati trenutnu situaciju, ako je već imate.

Psorijaza nije zarazna. Ne može se preneti dodirom sa osobe na osobu.

Koji su simptomi psorijaze?

Simptomi psorijaze ispoljavaju se na različite načine. Psorijaza može da bude blaga, sa malim područjima osipa. Kada je psorijaza umerena ili teška, koža biva upaljena prekrivena crvenim naborima na površini sa labavim,

Psorijaza

Psorijaza

srebrenkastim, ljuštenjem kože. Ako je psorijaza ozbiljna, koža izaziva svrab i prilično je osteljiva. A ponekad u oblicima u kojim zahvati veća područja kože može biti prilično neprijatna. Nabori, tada, mogu da pokrivaju velike površine kože, kao što su cele leđa.

Advertisement

Kod nekih ljudi, psorijaza izaziva osjetljive, bolne i otečene zglobove. Ovo se naziva psorijatični artritis. Ova vrsta artritisa može uticati i na nokte – izaziva da se nokti odvajaju, menjaju boju, a pod njima se može stvoriti sloj mrtve kože.

 

Simptomi obično nestaju, čak i bez lečenja, a zatim se vraćaju.

VIŠE  Bundeva – hranjivi jesenji plod

Kako se dijagnostikuje psorijaza ?

Lekar obično dijagnostikuje psorijazu  posmatrajući promene na koži, glavi, ili noktima. Ponekad se koristi KOH test da bi se isključile gljivične infekcije. Ali inače, posebni testovi obično nisu potrebni.

Kako se leči psorijaza?

Većina slučajeva psorijaze su blagi oblici, a tretman počinje sa negom kože. Ovo uključuje održavanje kože vlažnom sa kremama i losionima.

U nekim slučajevima, psorijazu može biti teško lečiti. Možda će osoba sa psorijazom morati da isproba različite kombinacije tretmana da pronađe ono što djeluje u njenom slučaju. Lečenje psorijaze može da traje ceo život. Često se može čuti da ju je moguće zalečiti ali ne i izlečiti.

Šta možete da uradite sami u vezi sa psorijazom?

Nega kože kod kuće može da pomogne da se psorijaza drži pod kontrolom. Potrebno je slediti sledeće savete:

 • Koristite kreme ili losione te kupke koje čine vašu kožu vlažnom.
 • Pokušajte kratko sa kratkim izlaganjem suncu zahvaćenih područja kože ili ultraljubičastoj (UV ) svetlosti.
 • Nežno omekšajte i uklonite nabore psorijaze stavljanjem kreme na njih, a zatim pokušajte da ih uklonite. Uklanjanje kožnih nabora može pomoći vašoj koži da upije kreme i losione. Uklonite ih pažljivo, tako da ne iritirate kožu.
 • Pratite uputstva za proizvode za kožu i propisane lekove. Može da potraje neki period dok ne naučite šta deluje kod vas.  Za blage simptome psorijaze, neki alternativni lekovi, kao što je aloe vera, mogu da smiruju upalu.

Takođe je važno da izbegavate ono što može da izazove simptome psorijaze ili pogorša postojeće stanje. Stvari koje treba izbegavati su:

 • Povrede kože. Povrede na koži mogu da izazovu da se psorijaza pojavi bilo gde na telu, uključujući mesto povrede. Ovo uključuje povrede na noktima ili koži oko noktiju, dok ih skraćujete .
 • Stres i anksioznost. Stres može da izazove da se psorijaza iznenada pojavi , ili da se postojeći simptomi pogoršaju.
 • Infekcije. Infekcije kao što su upale grla mogu da izazovu pojavu psorijaze, naročito kod dece.
 • Određeni lekovi. Neki lekovi, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, beta blokatori, litijum, pogoršavaju simptome psorijaze. Razgovarajte sa svojim lekarom. Možda postoji neka zamena koja vam neće štetiti.
 • Preterano izlaganje suncu. Kratki periodi izlaganja suncu smanjuju psorijazu kod većine ljudi, ali previše sunca može da ošteti kožu i dovede do raka kože. I opekotine od sunca mogu izazvati razbuktavanje psorijaze.
 • Alkohol. Upotreba alkohola samo može pogoršati simptome.
 • Pušenje. Ako pušite, pokušajte da prestanete. Pušenje, naročito kod žena, čini većom verovatnoću da ćete dobiti psorijazu ili pogoršati stanje ako već bolujete od nje.

Advertisement

2 Comments

 1. bosko

  apr 20, 2016 at 10:56 am

  Pregledao me doktor sa vma 2005 godine idao dijagnozu psoorijaza vulgaris i dao terapiju. I to ne bi bilo neobicno da me nije pregledao sa rastojanja od oko 6m irekao da golim rukama i nogama ne dodirujem se po telu na pitanje sta to znaci odgovorio je samo to nije prasina vec ziva masa koja trazi samo moj dnk i da ude u organizam i posle da vidimo ko je pobednik

  • Mira

   jul 24, 2017 at 9:52 am

   Lekari nemaju pojma, imam istu dijagnozu, sve mi je gore. Lezala sam na Vma, mazali su me sinodrem mascu, uvijali u foliju i na kraju dali lek od kojeg je nastala katastrofa. Kosa mi je stajala nakostresena, suva koza, pila sam tri meseca i prekinula. Samo more, so i voda, ali se posle mesec, dva pogorsava.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *