Bundeva – hranjivi jesenji plod

Naravno, bundeva može izgledati sablasno ako od nje napravite strašilo, i kada ste dijete, ali imajte na umu – bundeve su, zapravo, jedan od najvažnijih hranljivih plodova koji su nam dostupni. Bogati antioksidantima i vitaminima neophodnim za zdravlje organizma, bundeve nisu samo za rezbarenje.

Zašto bundeve?

Prava moć koja se nalazi iza njihove boje je beta – karoten, provitamin koji u telu se pretvara u vitamin A. Poznat po svom pozitivnom uticaju na imuni sistem, beta – karoten je od suštinskog značaja za zdravlje očiju, a takođe

Advertisement

Bundeve - najhranjiviji jesenji plod

Bundeve – najhranjiviji jesenji plod

je povezan sa sprečavanjem srčanih bolesti. Takođe, bundeve nema potrebe koristiti sveže kako bi se izvukli sve hranjive materije iz nje.

Jedna šolja konzervirane bundeve ima sedam grama vlakana i tri grama proteina, čak više nego kada je u svežem stanju,  i sadrži samo 80 kalorija i jedan gram masti. Osim toga, konzervirana bundeva obiluje vitaminima i obezbeđuje više od 50 odsto dnevno potrebnih vrednosti vitamina K, što može da smanji rizik od nekih vrsta raka.

Advertisement

Ipak, pravo blago je u semenkama. Količina od oko 30 gr ( ili oko 140 semenki ) prepuna je proteinima, magnezijumom, kalijumom i cinkom. Istraživanja pokazuju da bundeve pružaju niz zdravstvenih prednosti, poput; sprečavaju proširenje prostate, smanjuju rizik od kamena u bešici, i pomažu u sprečavanju  depresije. Osim toga, sadrže visok nivo fitosterole, što sugeriše da mogu da smanje holesterol, pa čak i da spreče nastanak nekih vrste raka.

VIŠE  Kako se pravi turšija

Bundeve u svakodnevnoj ishrani

Postoji mnogo načina da zastupite bundevu u svakom obroku – da li u obliku semenke, ili koristeći „meso“ bundeve, konzerviranu, kuvanu ili sirovu, kao glavno jelo ili kao desert. Konzervirana bundeva može da se doda skoro svemu i čini savršenu jesensku poslasticu. Za topao i zdrav doručak bogat vlaknima, pokušajte da dodate konzervisanu bundevu ovsenoj kaši. I obratite pažnju : Ako recept zahteva konzervirane bundeve, ne plašite se da ih zamenite svežim. Stavite male očišćene komade bundeve u mikrotalasnu i za šest minuta oni će omekšati.

Semenke obavezno sačuvajte. Nakon uklanjanja semenki iz unutrašnjosti šupljine bundeve obrišite ih papirnim ubrusom. Rasporedite ih na papir za pečenje, posolite ( možete dodati i neke začine ako želit ) , i lagano pecite na 160-170 stepeni 15 do 20 minuta. Ovakvim pečenjem na niskoj temperaturi semenke sačuvaju zdrave masnoće koje poseduju. Iako sa jedenjem bundeve ne možete preterati, jedenje bundeve u velikim količinama zapravo može dati vašoj koži sjaj kao u bundeve. Previše beta-karotina nije toksično , ali preterano konzumiranje može da izazove žućkastu obojenost kože koja se naziva carotenemia. No, ovo je bezopasno, i brzo se može promeniti.

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *