Zašto moja mačka jede travu?

Postoji niz razloga zašto vaša maca gricka travu!

Moja trogodišnja maca nije ljubitelj hrane za ljude. Okreće glavu od tipičnih mačjih poslastica, kao što su tuna ili dimljeni losos. Nikada nisam uspela pronaći industrijski proizvedenu mačju poslasticu u kojoj bi uživala. Nije ljubitelj ni bilo kakve konzervirane ili vlažne hrane. Međutim, ipak, pored njene omiljenog brenda suve hrane, postoji i jedna namirnica koju će moja maca pojesti u tren oka: trava.

Tako je. Trava.

U nameri da otkrijem zašto je to tako, vrlo brzo sam saznala da moja maca nije usamljena u ovoj navici. Mnogo mačaka vole da jedu travu. I dok niko – pa ni veterinari – nije zaista siguran zašto je to takok, postoji veliki broj čvrstih teorija o tome zašto mačke vole gricnuti pokoju vlat trave.

Da bi se pomoglo „stvarima“ izađu na usta….

Mačke koje borave napolju imaju priliku da užinu na ptice i miševe mogu završiti sa dosta i kostiju i perja koje treba da nađu put iz mačjeg organizma. Jedući travu, mačka može izazvati kontrolisano povraćanje i tako ostatke obilnog ručka ostaviti sakrivene u travi.

…Ili na drugu stranu…

Živele unutra ili vani, sve mačke progutaju i priličan broj dlaka, čisteći se, budući da na njihovim jezicima postoje malene bodlje koje im pomažu da taj posao obave besprekorno. Ponekad se ove dlake mogu pojaviti i kao neprijatno iznenađenje na tepihu. Ali ponekad treba da izađu „na drugi kraj“. Mačke instinktivno znaju da dodatna vlakna iz trave mogu pomoći da dlake i fekalije lakše izađu van.

VIŠE  10 zaista jeftinih super hranljivih namirnica

Zbog vitamina…

Iako trava nije super hranljiva namirnica, zapravo sadrži nekoliko vitamina i minerala, poput vitamina A, C i E, kao i kalcijuma i folne kiseline, u zavisnosti od tipa trave. Razmišljajte o travi kao o salati ili smoothiju. Mačke koji vole da jedu travu zapravo samo pokušavaju da dobiju povrće i vitamine iz njega.

Suština je da ako vaša mačka voli da jedu travu, samo napred i pustite nek je gricne koji put. Samo pazite da trava nije hemijski tretirana i da mačka ne jede biljku iz domaćinstva koja možda nije bezbedna za mace. Najlakši način da udovoljite njenoj želji je da posadite mali lončić trave u zatvorenom prostoru. I dalje pazite na njene navike i ako vam se učini da konzumira previše trave, obratite se veterinaru kako biste bili sigurni da nema neki problem sa varenjem.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *