Zasladite se zdravo: Ovih deset namirnica su odlična zamena za šećer

Svesni potencijalne opasnosti koje nosi po zdravlje, sve više ljudi pokušava da smanji unos belog šećera ili da ga potpuno izbaci iz ishrane. Svi znamo da šećer nije dobar za zube i da doprinosi gojaznosti, ali veća upotreba ove namirnice može dovesti i do srčanih smetnji i oštećenja srca. Nutricionisti često štetnost šećera za jetru, porede sa štetom koju uzrokuje alkohol.

Na sreću, danas postoji mnogo namirnica koje su zdrave, a koje mogu adekvatno da odgovore zadatku da vam zaslade život. Među njima, na našim prostorima svakako je najpopularniji med.

1. Med je namirnica bogata brojnim mineralima poput natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a sadrži i vitamine B3, B5, B12 i C, te veoma važnu folnu kiselinu. U prošlosti je korišten za jačanje imuniteta, lečenje problema s disanjem, pa čak i kao sredstvo za zarastanje rana. Pouzdano se zna da stabilizuje krvni pritisak i održava stabilan nivo šećera u krvi te pomaže zdravom varenju. Čak i termički obrađen, iako gubi mnoga pozitivna svojstva, med je zdraviji od belog šećera.
Ne preporučuje se dijebetičarima i osobama alergičnim na pčelinje proizvode.

2. Kokosov šećer nastaje iz soka kokosovog cveta. Dobija se tako što se od soka napravi gusti sirup koji se potom suši i melje u prah. Kokosov šećer sadrži mnogo željeza, cinka, kalcijuma i kalijuma, a ima mnogo manji glikemijski indeks od rafinisanog šećera pa je pogodan za dijabetičare.

Ukus podsjeća na smeđi šećer, a dobar je sastojak kolača i slatkiša.

3. Šećer od urme ili datule se dobija od osušenog i samlevenog ploda ove veoma važne biljke. Pozitivna svojstva datule mnogo puta su dokazana, pa tako i šećer sadrži mnogo vlakana, vitamina B6, željeza i magnezijuma. Odlična je zamena i dopuna smeđem šećeru.

4. Prirodni javorov sirup dobija se ceđenjem stabla javora, a od samo četiri litre sirupa može se napraviti 150 litara soka. Izgledom podseća na karamelizovan šećer, a mnogima je presladak, pa ne treba preterivati kada ga stavljate u hranu. Osim ugljenih hidrata sadrži i željezo, magnezijum, kalijum, kalcijum i natrijum, te vitamine B1 i B2. Zbog jakog ukusa i visoke kalorijske vrednosti treba ga koristiti umereno. Izuzetno je zdrav jer ima veliki broj antioksidanasa sa antikancerogenim i antibakterijskim karakteristikama.

5. Agavin sirup se dobija iz južnoameričkog kaktusa. Blagog je ukusa i svetlije boje. Ređi je od meda ali i slađi, s tim da zbog niskog glikemijskog indeksa više pogoduje dijabetičarima.

VIŠE  5 činjenica o zdravoj ishrani koje bi svi trebalo da znamo

6. Malteks ili ekstrakt ječmenog slada dobija se posebnim tehnološkim postupkom prilikom koga se sačuvaju sva hranljiva svojstva zrna ječma. Izgledmo podseća na med, prijatnog je mirisa i ukusa, tamne boje. Jedna i po kašičica malteksa može da zameni jednu kašičicu meda. Ekstrakt ječmenog slada sadrži i proste i složene ugljene hidrate, te kalcijum, natrijum, magnezijum i željezo. Bogat je izvor vitamina E, A i B grupe. Preporučuje se deci, trudnicama i sportistima, te osobama koje pate od hroničnog bronhitisa i kašlja.

Ako ga pomešate sa biljnim mlijekom, kokosom, rogačem i mlevenim lešnicima dobićete ukusnu i zdravu čokoladu.

7. Melasa nastaje kao nusproizvod pri proizvodnji šećera, a ranije se koristila kao izvor stočne hrane. Danas je njena upotreba mnogo šira jer su istraživanja pokazala da je bogata gvožđem, kalcijumom, kalijumom, selenom i vitaminom B.

8. Stevija se smatra najboljom alternativom belom šećeru. Dobija se iz biljke stevia rebaudina koja se uzgaja u Južnoj Americi gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, lečenje opekotina i stomačnih tegoba. Istraživanja su pokazala da, osim što je glavni neprijatelj karijesa, reguliše i rad štitne žlezde. Ima blago gorak ukus i prilikom kuvanja se stavlja mala količina, iako je njena kalorijska vrednost ravna nuli.

9. Suvo voće poput kajsije, smokve, grožđa, šljive i brusice može da zameni šećer u pripremi kolača, a sadrži važne nutritivne sastojke poput magnezijuma, železa, vitamina B, C i E i beta karotena. Iako je ukusno i zdravo, sušeno voće konzumirajte u manjim količinama jer sadrži između 250 i 290 Kcal u 100 grama.

10. Godži bobice ili „crveni dijamant Himalaja“ je biljka koja je tek nedavno dostigla popularnost, a koristi se više od pet hiljada godina za lečenje mnogih bolesti. Navodno uništava ćelije raka, popravlja vid i jača jetru i pankreas. Naradžasto – crveni plodovi jačaju metabolizam, a zbog svoje prirodne slatkoće dobra su zamena rafinisanom šećeru.

Priprema kolača bez šećera skoro je nezamisliva, zato se u kulinarstvu ova namirnica može zameniti sirupom od jabuke, pireom od banane ili kajsije i nezaslađenim kakao prahom. Svi ovi sastojci daju jelima prirodnu slatkoću. Umesto veštačkih zaslađivača u kafu ili čaj možete dodati kašičicu cimeta koji je ukusan i predstavlja zdravu alternativu belom šećeru.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *