Zamene za šećer: definitivni vodič

Pokušavate se hraniti zdravije, živeti zdravije uopšte, ali svi ti napori vam se ponekad učine kao igra bez kraja? Jedan dan, jedna super – hranljiva – namirnica je u naslovu svakog članka na koji naiđete na internetu i u magazanima, sledećeg dana je to već neka druga – pitate se kako da budete sigurni šta je zaista dobro za vas a šta je samo „spin“, što bi rekli lokalni političari? Niste jedini.

U nameri da vam pomognemo da razbijete tu medijsku maglu o zdravoj prehrani, danas smo se dohvatili zamena za šećer, i verujte, nakon ovog članka, kada su u pitanju zaslađivači, nikakve dodatne informacije vam neće biti potrebne.

Naravno, svi smo svesni da je rafinisani šećer štetan za naš organizam, međutim, šta je sa njegovim zamenama?

Napomena: glikemijski indeks izražava brzinu kojom određene namirnice podižu nivo glukoze u krvi. Vrednost ispod 50 se smatra niskom, od 56 – 69 srednjom, a 70 i više vrednosti se smatraju visokim.

1. Aspartam

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 7 – 1/4 kafene kašičice

Glikemijski indeks: 0

Otkad se pojavio na tržištu, aspartam neprestano izaziva kontroverze. To i nije čudno obzirom da je, maltene, 200 puta slađi od običnog šećera! Takvi zaslađivači naše telo „teraju“ da luči više insulina kako bi se izborilo sa prevelikom količinom šećera. Naravno, prevelika količina insulina veoma brzo izaziva osećaj neutažive gladi, što za posledicu, opet, ima unos sve više i više kalorija, tako da ponovo dolazi do dobijanja na težini.

2. Sukraloza – Splenda

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 šalica

Glikemijski indeks: 0

Iako su bili veoma popularni u prethodnim decenijama, njihova upotreba opada zahvaljujući otkriću da su povezani sa nepravilnostima u radu mozga i povećanim rizikom razvitka nekih kancera. Takođe, trebalo bi napomenuti da su sva istraživanja rađena na pacovima te da su količine upotrebljene u istraživanjima mnogo veće od onih koje bi bile upotrebljene u stvarnom životu.

3. Stevia / Truvia

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 kafena kašičica tečnog ili praškastog koncentrata

Glikemijski indeks: 0

Stevia je klasifikovana kao potpuno prirodan zaslađivač, koji sadrži 0 ( nula ) ugljikohidrata i kalorija. Aktivni sastojci stevije – steviol glikozidi ili steviozidi – mnogo su slađi od šećera i smatraju se potpuno sigurnim za korištenje. Takođe se smatra da stevia sadrži i druge koristi po ljudski organizam, ali koje još nismo otkrili. Nedostatak je, međutim, taj što stevia ima malo gorkast ukus, koji se ne sviđa svakome.

4. Xylitol i erythritol

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 šalica

Glikemijski indeks: 12

Ovo su šećerni alkoholi, i to prilično dobri, kada su u pitanju zamene za šećer. Ekstraktuju se iz kukuruza ili drveta breze; jednako su slatki kao šećer, a imaju skoro isti izgled i okus. Međutim, u odnosu na svog toksičnog rođaka poseduju trećinu manje kalorija i imaju mnogo manji učinak na nivo glukoze u krvi. Osim toga ne doprinose razvoju karijesa – xylitol se čak u nekim istraživanjima pokazao kao dobra prevencija razvoju karijesa.

VIŠE  8 saveta kako da ove zime sprečite debljanje

Nedostaci: budući da se šećerni alkoholi apsorbuju većinom u crevima, veće količine mogu izazvati gastrointestinalne tegobe.

5. Agavin sirup

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 3/4 šalice

Glikemijski indeks: 15

Iako agava ima nizak glikemijski indeks, ona se 90% sastoji od fruktoze, koja je opasnija od glukoze. Budući da je tako, agavin sirup se više ne smatra tako zdravim kao nekada, a istraživanja su pokazala da fruktoza ne umanjuje apetit.

6. Sirup smeđe riže

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 – 1/4 šalice

Glikemijski indeks: 25

Sirup smeđe riže je veoma hvaljen jer se u potpunosti sastoji od glukoze, koja je, kako rekosmo, mnogo zdravija opcija od fruktoze koja se povezuje sa povećanim nivoom triglicerida u krvi što može voditi nastanku arteroskleroze. Međutim, kako rekosmo, trebalo bi smanjiti unos svih vrsta šećera u organizam.

7. Med

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1/2 šalice

Glikemijski indeks: 30

Med je na sva usta hvaljen proizvod na ovim prostorima. U svetu su mišljenja oko njegovih pozitivnih svojstava podeljena. Dok jedni smatraju da je jednako štetan kao i šećer, drugi hvale njegova anti – inflamatorna i antibakterijska svojstva. U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za med, neka to bude med nekog lokalnog proizvođača u kojeg imate poverenja. Nemojte da to bude jeftini kineski med kakve možete naći po ovdašnjim trgovačkim centrima, a koji je, u većini slučajeva, dobijen od fruktozom bogatog kukuruznog sirupa.

8. Kokosov šećer

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 šalica

Glikemijski indeks: 35

Kokosov šećer zaista sadrži nešto od nutrijenata koje se nalaze u kokosovim palmama i ima niži glikemijski indeks od belog šećera. Ipak proverite da li ste stvarno kupili kokosov ili tek palmin šećer!

9. Datulin šećer

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 šalica

Glikemijski indeks: 50

Datulin šećer dobija se od sušenih datula, ne rastvara se u vodi i sadrži visok glikemijski indeks.

10. Javorov sirup

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1/2 – 2/3 šalica

Glikemijski indeks: 54

Javorov sirup dobija se kuhanjem donjeg dijela drveta javora i sadrži minerale. Nije rafinisan kao agavin sirup, i zdraviji je.

11. Melasa

Količina potrebna da zameni jednu šalicu šećera: 1 – 1/3 šalica

Glikemijski indeks: 50

Većina naučnika danas smatra da bismo se trebali uzdržavati od upotrebe melase. Većina hemikalija koja se koristi pri obradi šećerne trske završava u otpadnoj materiji koja nastaje tim procesom, a što je, u stvari, melasa. Tako da u slučaju upotrebe melase, ne samo da se izlažemo negativnim i štetnim sastojcima šećera, nego i hemikalija koje se koriste pri njegovoj obradi.

12. Beli šećer

Glikemijski indeks: 63

Rafinisani šećer je u svakom slučaju najgora opcija od gore pobrojanih. Nije u pitanju to da je šećer loš sam po sebi, nego njegova kombinacija sa masnoćama koje akutnije napadaju mozak.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *