Naučnici su otkrili novi fenomenalni razlog da više jedete spanać

Hedonistička glad – fensi termin koji opisuje tu ludo – intenzivnu žudnju za brzom hranom – uzrok je neuspeha mnogih pokušaja držanja dijete.

Većina nas zna šta treba jesti i koja hrana nas čini srećnijim i zdravijim.

A ipak, čak i one od nas sa najvećom voljom ponekad podlegnu „sirenskoj pesmi“ sladoleda ( ili kolača, slatkiša, čipsa – izaberite svoj otrov ).

Uskladiti svoja tela sa našim umovima je vekovni izazov, i tu se ne radi samo o hrani.

Međutim, nedavna studija je pronašla dodatak koji smanjuje želju za brzom hranom za 95 odsto, pomažući nam da se držimo svojih planova ishrane. U redu, tehnički, tu nema ničeg novog, nova je samo upotreba nečega što verovatno i sada imate u svojoj kuhinji: spanać. Sada ovom svemoćnom zelenišu možete dodati još jednu funkciju na dugoj listi zdravstvenih benefita: drobilica želje za brzom hranom.

Tokom tri meseca, istraživači su pratili 38 gojaznih žena. Žene su svako jutro pile zeleno piće: kod polovice njih piće je sadržavalo ekstrakt spanaća, a drugoj polovici ispitanica saopšteno je da piće sadrži ekstrakt spanaća, dok to, zapravo, nije bio slučaj. Jedina instrukcija koju su ispitanice dobile je da „jedu uravnoteženu ishranu , uključujući tri obroka dnevno, te da ne drže dijetu“.

Šarlot Erlanson – Albertsson, vodeći autor studije, saopštila je da je grupa ispitanica koje su samo mislile da piju piće sa ekstraktom spanaća izgubila u proseku 3,5 kilograma, dok je grupa koja je zaista uzimala tilakoid ( ekstrakt spanaća ) izgubila 5 kilograma. Grupi koja je unosila tilakoid je takođe bilo lakše da se drže tri obroka dnevno – i nisu iskusili nikakvu želju za brzom hranom.

VIŠE  Zdrave namirnice koje poboljšavaju raspoloženje

Naučnici pripisuju impresivne rezultate tilakoidu koji se prirodno nalaze u spanaću ili koncentrisani u ekstraktu koji se koristi u frapeima. Tilakoid, prirodni deo zelenih biljaka, produžuje proces varenja, proizvodeći osećaj sitosti.

To nam omogućuje da budemo u stanju da držimo dijetu koju smo planirali bez grickalice i nepotrebnih namirnica kao što su slatkiši, čips itd.. Smatra se da tilakoid pomaže osobama koje pokušavaju da izgube težinu da spoznaju razliku između prave i hedonističke gladi.

Da li tilakoid stvarno funkcioniše ovako ili ne ( na kraju krajeva u pitanju je samo jedno ispitivanje ), u svakom slučaju vam neće škoditi ako ubacite šaku spanaća u svoj jutarnji smoothie. Spanać definitivno spada u kategoriju hrane koja vam može samo pomoći, nikako naškoditi. Dok su istraživači u studiji koristili ekstrakt spanaća, svež spanać takođe sadrži tilakoid, jeftiniji je, lakše ga je pronaći i izgleda lepše kada se stavi u salatu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *