Kako sprečiti ozebline na zamrznutoj hrani

Pitate se šta su ozebline na zamrznutoj hrani, a zapravo svi imamo iskustva sa tim: to su vam oni neprijatni kristali ili tamne pege koje se pojavljuju na svim vrstama namirnica u našem zamrzivaču, od sladoleda do mesa. Evo šta je uzrok tome i kako ga sprečiti.

Sačuvajte svežinu zamrznutih namirnica

Iako ozebline ne mogu tehnički upropastiti smrznutu hranu, može je biti neprijatno jesti. Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete sprečiti nastanak ozeblina na zamrznutoj hrani .

Uzroci nastanka ozeblina na zamrznutoj hrani

Ozebline na zamrznutoj hrani nastaju kada su zamrznute namirnice izložene vazduhu, te se molekuli vode isparavaju, a hrana se suši i oksidira.

Kako ozebline izgledaju

Ponekad ozebline imaju oblik komadića kristala leda na površini hrane ( recimo, na sladoledu koji je bio predugo u frižideru ). Uz to, kada je u pitanju crveno meso, ono na nekim mestima može da promeni boju površine i isuši se.

Šta to znači

Iako nisu naročito ugodne, ozebline na hrani ne znače da hrana nije bezbedna za jelo. Kada je u pitanju sladoled, samo skinite nakupljene kristale leda, i biće kao nov. Ozebline na hrani mogu da promene ukus i teksturu mesa,

Ozebline na zamrznutim namirnicama

Ozebline na zamrznutim namirnicama

pa odsecite ugroženo područje i odmrznite meso kao i inače.

VIŠE  Ove veganske namirnice su odlična zamena za mleko i mlečne proizvode

Kako da sprečite nastanak ozeblina na namirnicama

Postoji nekoliko jednostavnih načina da se sprečite nastajanje ozeblina na zamrznutoj hrani:

  • Čvrsto hermetički zatvorite namirnice. Za to možete koristiti kese za zamrzivač ili plastične posude. Ostavite malo više prostora u posudi ili kesi kako bi se namirnica mogla raširiti kada je zamrznuta. U suprotnom, rezultat može biti pucanje kese ili posude.
  • Ako zamrzavate ostatke od ručka ili večere, potpuno ih ohladite pre nego što ih upakujete i stavite u zamrzivač.
  • Neka temperatura u zamrzivaču bude na 0 ili niže. Otvarajte vrata zamrzivača samo kada je to neophodno i kratko ih držite otvorenim.
  • Stavite datume na sve zamrznute namirnice, kako biste ih iskoristili pre isteka roka upotrebe.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *