Najzdravije povrće

Povrće koje morate jesti

Povrće je važan dio ishrane, nezaobilazan. Ono sadrži desetine važnih hranljivih sastojaka i ima gomilu hranljivih vlakana. I samo tako što ćete zastupiti ove vrste povrća u svoju svakodnevnu ishranu, i to što više puta možete, možete pomoći u izgradnji imuniteta svog tijela protiv oboljenja poput raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. To su svima dostupne i prilično jeftine namirnice, da biste saznali koje, pročitajte tekst.

Paradajz

Iako tehnički voće, paradajz se najčešće tretira kao povrće. Pun likopena, ove prelijepe crvene loptice ( kao i svi proizvodi na bazi paradajza ) je poznat po svojim antikancerogenim svojstvima. Ne samo da su prepuni vitamina ( od A do K ), nego i drže krvni tlak pod kontrolom, te pomažu da se smanji broj slobodnih radikala u našim tijelima.

Prokulica

Malo je namirnica koje mogu nadmašiti potencijale prokulice. Ova krucijalna biljka bogata je antioksidantima koji smanjuju rizik od raka želuca, pluća i rektuma. I zato što je prokulica bogat beta – karotenom, vitaminom C  i folatima, također je dobar u povećanju imuniteta protiv prehlade i gripe.

Kelj

Ovo malo zeleno povrće je naročito važno za trudnice, jer je bogato folnom kiselinom, vitaminom B- koji sprečava oštećenja neuralne cijevi. Kelj je također bogat vitaminima C i K, kao i kalijem, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.

Mrkva

Ovo narančasto čudo prebogato je materijama hranljivim za oči, kožu i kosu. Također, mrkva je najbogatiji biljni izvor nekih važnih antioksidanata, kao i vitamina A,  i zato što je bogata vitaminom C, mrkva štiti vaš kardiovaskularni sistem od oštećenja.

Bundeva

Bundeva je odličan izvor antiinflamatornih nutrijenata poput vitamina C i beta – karotena, te može da pomogne u liječenju desetine oboljenja uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Bundeva je također bogata kalijem, magnezijem i vlaknima.

VIŠE  Limun i aromaterapija?

Indijski krumpir ( slatki krumpir )

Ovaj korjenasta biljka bogata je desetinama antikancerogenih nutrijenata poput vitamina A, C i mangana. Također je dobar izvor vlakana i željeza, tako da ne samo da će vam dati energiju, nego može i  da pomogne u reguliranju vašeg probavnog sistema.

Patlidžan

Bogat hranljivim materijama koje pozitivno djeluju na kardiovaskularni sistem, patlidžani su bogati i antioksidansima kao što je nasunin ( jedinstveni spojevi koje štiti moždane stanice od oštećenja ). Zato jer su patlidžani prepuni vlakana i kalija, naučnici vjeruju da ova biljka može da smanji rizik od moždanog udara i demencije.

Paprike

Bilo da je u pitanju crvena, zelena ili žuta, paprike je prebogata zdravim i  hranljivim materijama, koje su potrebne za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sistema,  kao što su likopen i folna kiselina. Nedavna istraživanja pokazuju da svakodnevni unos paprika može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća, debelog crijeva, bešike i pankreasa.

Špinat

Ova zelena biljka je odličan izvor vitamina i skoro svih hranljivih materija koje su potrebne organizmu.

Naučnici vjeruju da je ishrana bogata špinatom u stanju da spriječi sve, od bolesti srca do raka debelog crijeva, osteoporoze i artritisa.

Luk

Ova biljka je naročito korisna za osobe koje pate od ( ili su u riziku da obole ) osteoporoze. Razlog za to je što je luk prepun peptida za koji naučnici vjeruju da usporava gubitak kalcija u vašem tijelu. Crni luk može da bude koristan u borbi protiv srčanih oboljenja i dijabetesa, jer je prepun vitamina C i folata.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *