Kako da se zdravo posvađate

Iako to može zvučati neprijatno, konflikt je neophodna komponenta svih odnosa. Naučite kako da upravljate sukobom sa svojim partnerom na način koji će izgrađivati vaš odnos, umesto da ga podriva.

Smirite se i idete dalje

Značaj svađanja

Ne postoji način da se efikasno raspravljate sa nekim ko želi da se raspravlja neefikasno.

Svađa je najjednostavnije rečeno rasprava o određenom pitanju, i nije ništa nenormalno. Kada se nađete u svađi sa svojim partnerom, morate da prihvatite da se svađate, te da će neslaganja postojati.

Kontrolišite svoja osećanja, još više reči

Kontrolišite svoja osećanja, još više reči

Ako se efikasno koristi, svađa je sredstvo kroz koje parovi mogu da dođu do konsenzusa o pitanjima sa kojima se suočavaju. Svađa može biti posebno efikasna u izgradnji poštovanja za stavove jednih prema drugim i jačanje odnosa, sve dok sukob ne poprimi oblik „pobediti / izgubiti“.

Svađa, dakle, postaje nezdrava kada se više počne misliti na pobedu, nego ne saradnju, te kada partneri ne poštuju mišljenje onog drugog.

Uspostavljanje osnovnih pravila

Naravno, čak i najbolje veze se bore sa nezdravim svađama kada dođe do velike napetosti. Psiholozi predlažu sledeća pravila koja mogu pomoći u održavanju zdravog obrasca sukoba u vezi:

  1. Čuvajte se krajnosti. Nije ni korisno, ni zdravo ( mada je najlakše ) iskakati sa izjavama poput „Ti uvek…“ ili „Ja nikada…“. Pre svega, ako razmislite logično, na svetu ne postoji dovoljno dosledna osoba da „uvek“ ili „nikad“ nešto čini ili ne čini. Osim toga, ovakve izjave, često se pretvaraju u obično prozivanje, kojem nije cilj rešavanje postojećeg problema.
  2. Bez prozivanja. Kad smo kod toga, bez prozivanja tokom svađanja, molim.
  3. Ne dirajte namerno u otvorene rane. Partneri obično znaju otvorene rane onog drugog u vezi, odnosno, na šta je koje od njih slabo, ali to znanje treba da se koristi mudro. Nemojte namerno ranjavati svog partnera, koristeći njegove slabosti protiv njega ili nje.
  4. Govorite tiše i dišite. Ne derite se na vašeg partnera. Umesto toga, uvedite praksu dubokih udisaja i govorenja smirenim glasom. Smirujući glas i ujednačavajući disanje, smirićete se i sami.
  5. Ne dovodite svedoke. Bez obzira na sve, u svađe ne uključujte druge. Iako vam se možda čini da će svađa na taj način biti smirenija, možete samo izgubiti poverenje i razbiti efikasnu saradnju. Držite roditelje, decu i prijatelje dalje od svađa sa vašim partnerom.
  6. Ne oživljavajte prethodne svađe. Vraćajući prijašnje nesuglasice smanjujete verovatnoću rešavanja trenutne svađe , i to će samo pojačati vaš i partnerov emocionalni stres.
  7. Budite oprezni sa pisanim rečima. Uvek ponovo pročitajte tekstualne poruke ili e-mailove pre slanja kada je u pitanju svađa preko pisanih poruka.
VIŠE  Top 8 uzroka nevere u braku

Granice za partnera koji igra prljavo

Neke žene ( i muškarci ) pokušavaju da se pridržavaju osnovnih pravila, ali njihov partner nastavlja da se bori prljavo. Dakle, šta onda uraditi?

Kada partner želi da održi nezdrav sukob, morate da se zapitate odakle to dolazi. Utvrdite da li vi i vaš partner želite da nastavite sa ovakvim sukobima. Ne postoji način da se efikasno raspravljate sa nekim ko želi da čini suprotno. Ukoliko se stvari ne poprave, a vaš partner ne želi raditi na promeni, bojim se da ćete morati potražiti stručni savet.

Ako sve drugo propadne, možda ćete morati razmisliti da li i dalje želite da ostanete u ovako nezdravom odnosu, a dotad, radite na vašim svađama.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *