Top 8 uzroka nevere u braku

Muškarci najčešće varaju zbog seksa, a žene iz emocionalnih razloga. Možda… Ali šta su najčešći uzroci prevare? Česte svađe, dosada u braku ili vezi, emocionalno nezadovoljstvo, samodokazivanje ili osveta dovode do preljube. Stručnjaci su izdvojili nekoliko glavnih uzroka prevare.

1. Česte svađe

Finansijska nestabilnost ili problemi na poslu izazivaju napetost koja se odražava na okolinu. Vrlo često jedan ili čak oba partnera stres na poslu prenose i na odnose u kući. To rezultuje napetošću, netrpeljivošću i svađama. Zbog takvog odnosa sa partnerom, „ugrožena strana“ pronalazi utočište u nekom trećem.

2. Nedovoljni ili loši seksualni odnosi

Stručnjaci neprestano ukazuju na važnost redovnih seksualnih odnosa u braku i vezama. Štaviše, neka istraživanja su pokazala da je upravo seks, tj. njegov nedostatak „okidač“ za raskid ili razvod. Iako nema recepta koliko puta dnevno, sedmično ili mesečno partneri treba da upražnjavaju seks, taj broj treba da bude zajednički imenilac za oba partnera. Neredovni odnosi odvode partnera u tuđi krevet.

3. Izazovom protiv dosade

Neke ljude jednostavno „ne drži mesto“, pa tako ni partner. U dužoj vezi ili braku, vrlo lako se zapadne u rutinu, a ta rutina često prelazi u dosadu.
U ljudskoj prirodi je da se svakodnevno suočava sa izazovima, pa tako partneri u želji da probaju nešto novo započinju avanturu. Istraživanja pokazuju da se među uzroke prevare ubrajaju i želja za dokazivanjem. U dužoj vezi, jedan od partnera poželi da dokaže da je još uvijek privlačan suprotnom polu, ali i da je u stanju da „ulovi“ novog partnera.

4. Emocionalno nezadovoljstvo

Stručnjaci emocionalno nezadovoljstvo često navode kao glavni razlog prevare kod žena. Nedostatak pažnje, osećaj usamljenosti ili želja za romantikom odvodi žene, ali sve češće i muškarce u ruke trećoj osobi.

5. Osveta

Osveta je jedan od najčešćih razloga prevare koji je jednako zastupljen među muškarcima i među ženama. Ukoliko jedan od partnera sazna za prevaru ima dve opcije – da oprosti i nastavi dalje ili da prekine svaki odnos sa dotadašnjim partnerom. Ipak, deca ili bilo koje druge zajedničke obaveze zadržavaju partnere zajedno, a onda se javlja, u datom momentu jedino logično rešenje – osveta.

VIŠE  10 Iznenađujućih činjenica o seksu u braku

6. Princip „Linije manjeg otpora“

Brz tempo života, previše poslovnih obaveza, stres i premalo razgovora udaljavaju partnere jedno od drugog. U tom slučaju partneri mogu da ulože više truda u komunikaciju ili da utehu pronađu u nekom drugom. Nedostatak jedne ili posezanje za drugom opcijom, uzrok je neveri.
Ako se partner u nekom periodu u vezi oseća nepotrebnim, okrenuće se nekome kome je potreban. Zvuči jednostavno, zar ne?

7. Ukazana prilika

Iako je osoba zaljubljena i privržena partneru, seksualnu energiju ispoljava na drugom mjestu. Ovakav uzrok predodređen je situacijom ili okolnostima u kojima se partner nađe. Stručnjaci ukazuju na činjenicu da osobe koje varaju „zato jer im se može“, itekako osjećaju grižnju savesti, ali ih to ne sprečava da uživaju u čarima nove avanture. U ređim slučajevima uzrok je i seksualna zavisnost, koje osoba vrlo često nije ni svesna.

Među razlozima zašto muškarci varaju često se navodi i osećaj da imaju pravo na to jer teško rade za svoju porodicu. Međutim, razlog zašto parteri pribegavaju prevari može biti čak i visina zarade, tako da partner koji zarađuje više osjeća da ima pravo da se „nagradi“ avanturom sa drugom osobom, a u slučaju da zarađuje manje da se „uteši“ sa nekim pored koga o tome ne mora da razmišlja.

8. Loše iskustvo

Psiholozi tvrde da traume iz djetinjstva mogu da budu razlog zašto neke osobe imaju veću potrebu da varaju partnera. Loše iskustvo u porodici odražava se i na trenutnu vezu, a pokazalo se i da osobe koje su odrastale u takvom okruženju češće na prevaru gledaju kao na nešto sasvim uobičajeno i normalno.

Kako bilo, razloga i uzroka za prevaru je mnogo, a najčešći savjeti koje partneri mogu da dobiju od prijatelja, porodice ili sve češće bračnih savjetnika je da se tajna srećnog braka ili veze krije u dobroj komunikaciji među partnerima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *