6 oprobanih načina da okončate kofeinsku zavisnost

Bukvalno ne možete izgurati dan bez najmanje nekoliko šoljica kafe?

Kafa jeste ukusna i služi svrsi, naravno, ali nezdrava potrošnja kofeina kako biste uopšte mogli funkcionisati nije baš sjajna ideja – previše kafe čini vas razdražljivima i generalno nestabilnim , i ozbiljno može da poremeti san.

Ako se osećate previše zavisnim o svoje kofeinske navike, ili vam se jednostavno ne sviđa osećaj koji kofein izaziva u vama, evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da se „dekofeinizirate“, bez prevelikog ulaganja energije koja vam je uvek potrebna.

U zavisnosti od toga koliko je vaša kofeinska zavisnost jaka, moglo bi potrajati i do deset dana dok ga se konačno ne rešite.

1. Zapišite zašto želite da prekinete sa kofeinskom zavisnošću

ispijanje previše kafe i gaziranih pića može izazvati anksioznost, razdražljivost, nesanicu, negativno uticati na osetljiv stomak, i na kraju može vas dovesti do dehidracije. Osim toga, negovanje navike da tokom dana trebate popiti nekoliko espresso kafa i prilično je skupo!

Postoji bezbroj razloga zašto izbacivanje kofeina iz upotrebe može biti dobar potez, a zapisivanje razloga zbog kojih mislite da je važno da ostavite ovu naviku može vam pomoći u održavanju motivacije na duge staze.

2. Pijte puno vode

Voda, naročito čim se probudite, je odličan način da povećate opšti nivo energije u svom telu. Teško je, ali ako možete da se naterate da popijete čašu ili dve čim se probudite, osetićete trenutni rast energije.

VIŠE  Kako da pobijedim lijenost?

Takođe će vam pomoći da sačuvate više vode u svom telu, koju prirodno gubite ispijanjem kafe i drugih stimulansa – kofein je prirodni diuretik.

3. Zamenite kafu sa zelenim čajem

Zeleni čaj sadrži male tragove kofeina, i daje vam prirodnu dozu „razdrmavanja“. Osim toga, ritual ispijanja zelenog čaja ujutro će imitirati iskustvo ispijanja kafe.

4. Upalite svetla

Vašem telu će biti potrebno malo pomoći prilikom prilagođavanja novim okolnostima, a ovde je svaka pomoć dobrodošla – naročito kada je u pitanju svetlo. Držeći prostor u kojem boravite svetlim i prozračnim, i vodeći računa da uključite svetlo čim se probudite, pomoći će vašem mozgu da se pokrene, čak i bez kofeina.

5. Pokrenite se

Kada se prilagodite načinu funkcionisanja bez kofeina, moraćete pronaći druge načine da nadoknadite male padove energije do kojih svakodnevno dolazi. Koji je najbolji način da to uradite? Vežba!

Čak i ako ne možete da uspostavite rutinu, započnite dan pomeranjem – makar i dužim koracima – i sigurno ćete osetiti da vas fizička aktivnost čini svežijima i skoncentrisanima na svakodnevne obaveze.

6. Odvikavajte se sa prijateljem/prijateljicom

Uvek je lakše da ostavite lošu naviku ako to radite sa nekim drugim ko će vam pomoći i podeliti to iskustvo sa vama. Izaberite prijatelja ili voljenu osobu, koji su spremni da se odreknu kofeina i učinite to zajedno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *