Kako da očistim bižuteriju?

Čišćenje bižuterije može biti nezgodno jer tačan sastav predmeta je obično nepoznat. Iako je lako uočiti da predmet nije zlato, teško je odrediti da li je pozlaćen, da li je od pirita ili neki drugi metal. Isto važi i za lažno drago kamenje. Ovo može da bude problem, jer ono što može biti dobro za jednu vrstu kamena ili metala može da ošteti neki drugi materijal. Iz tog razloga, ne pokušavajte tehnike navedene ovde na nekom od antičkih predmeta ( ili bilo kojem predmetu za koji sigurno znate kolika mu je vrijednost ). Umesto toga, upitajte nekog  prodavca nakita kako da očistite predmet koji posjedujete. Dve ovdje navedene metode su one za koje se vjeruje da su bezbjedne za većinu vrsta lažnog nakita. Međutim, trebalo bi da testirate metod na malom dijelu nakita prije nego što ga oprobate na cijelom predmetu.

Advertisement

Čišćenje bižuterije deterdžentom

 1. Pomiješajte 1/2 kašike deterdženta za pranje posuđa ili Woolite – a sa čašom tople vode. Nemojte da koristite vrelu vodu.

  Bižuteriju je potrebno pažljivo čistiti

  Bižuteriju je potrebno pažljivo čistiti

 2. Umočite četkicu u tu smjesu.
 3. Nježno trljajte nakit četkicom da biste očistili prljavštinu.
 4. Isperite vodom.
 5. Koristite fen za kosu da osušite predmet. Možete da koristite peškir, ali fenom ćete biti sigurni da će se predmet u cjelini osušiti. Fen koristite na manjem nivou temperature.
 6. Provjerite sve kamenja pincetom da vidite da li su se olabavila. Čišćenje ponekad može da uništi ljepak ili olabavi uzice koje drže kamenje.

 

Čišćenje bižuterije sirćetom i sodom bikarbonom

 1. Stavite nakit u malu posudu sa sirćetom.
 2. Izvadite nakit van posude na nekoliko sekundi.
 3. Izvadite nakit iz sirćeta. Nemojte dozvoliti da ga predmet upije.
 4. Stavite malo sode bikarbone na četkicu za zube.
 5. Nježno utrljavajte sodu bikarbonu na nakit kako biste uklonili prljavštnu.
 6. Isperite nakit u vodi.
 7. Provjerite sva kamenja sa pincetom da vidite da li su se olabavla i temeljno osušite predmet sa peškirom ili fenom

Savjet

Vještački dijamanti mogu da se čiste vatom natopljenom alkoholom, ali budite oprezni, jer alkohol oštećuje većinu metala. U prodavnici nakita kupite zapečaćene plastične kako biste sačuvali predmet od oksidacije.

Advertisement

Pasta za zube se često navodi kao dobro sredstvo za čišćenje nakita, ali može uništiti gleđ ( polituru ) na nekim metalima.

Advertisement

VIŠE  Kako da očistim peglu

1 Comment

 1. Đurđica

  apr 27, 2019 at 8:38 pm

  Komentar je suvišan ,,,, stranica je pozitivna , poučna jednostavno puno stvari koje neznamo naći ćemo tu ,Zato hvala svima koji rade da bi stranica bila ovakva ,,,, hvala puno ,,,sretan rad uz pozdrav cijeloj ekipi ,,,,,,,,,

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *