Kako da očistim peglu

Čišćenje pegle je osnova za čistu i svježu odjeću. Na prvi pogled, vjerovatno se pitate kakve veze ima čista odjeća sa čišćenjem pegle. Zapravo, vjerovatno ćete izbjeći taj jednostavan zadatak jer ne znate kako ga izvesti.

Srećom, čišćenje pegle nije teško kao i čišćenje drugih manjih kućanskih aparata. Sve što vam treba jest malo vremena i nekoliko jednostavnih naputaka.

 

Čišćenje spremnika za vodu

Spremnik za vodu potrebno je očistiti ako su se stvorile nakupine u malim rupama na donjoj ploči pegle. Inače, nakupine u malim rupama su minerali iz vode koja se stavlja u u sam spremnik. Minerali mogu biti bijele boje i mogu izgledati kao sol.

Za čišćenje koristite bijeli ocat i čistu krpu. Napunite octom četvrtinu spremnika s tim da pegla mora biti hladna. Zatim uključite peglu i okrenite na parnu funkciju. Peglajte čistu krpu sa parnom funkcijom sve dok se spremnik skroz ne isprazni. Ako su naslage još uvijek vidljive, potrebno je spremnik do kraja napuniti vodom i ponoviti postupak peglanja čiste krpe parom. Ukoliko naslage i dalje budu vidljive, potrebno je spremnik opet napuniti octom i peglati parom dok naslage potpuno nestanu. Nakon toga, isperite spremnik čistom vodom i ispraznite ga. Kako bi se izbjeglo nakupljanje minerala, koristite destiliranu ili pročišćenu vodu. Ukoliko koristite vodu iz slavine, ne zaboravite s vremena na vrijeme očistiti spremnik za vodu.

 

Čišćenje površine za pegle

Nažalost, površina za peglanje se povremeno zna podići. Dakle, kako bi se izbjeglo prljanje tkanine i odjeće, potrebno je čistiti površinu za peglanje. Izbjegavajte abrazivne praškove i sredstva za brušenje.

Kako da očistite i sačuvate vašu peglu

Kako da očistite i sačuvate vašu peglu

Počnite tako da pegla bude hladna i isključena iz elektične utičnice. Koristite blagi detrdžent za pranje posuđa ili detržednt koji stvara dosta pjene. Koristite mrežastu ili običnu spužvu ili običnu krupu natopljenu u otopini i u potpunosti obrišite površinu za peglanje. Nakon toga prebrišite površinu čistom i vlažnom krpom.

VIŠE  Kako da jeftino osvježite izgled vašeg kupatila?

Ako to ne uspije, potrebno je zagrijati bijeli ocat i ubaciti sol koja se mora otopiti u octu. Zatim pošpricajte zagrijanu površinu pegle sa otopinom od octa i soli i brišite površinu čistom krpom sve dok ne bude potupno čista. Ne zaboravite prebrisati površinu čistom i vlažnom krpom.

 

Vanjski dio pegle

Vanjski dio pegle mora uvijek biti čist kako bi se izbjeglo nepotrebno prljanje odjeće ili tkanine koju je potrebno opeglati. Jednostano obrišite vanjski dio čistom vlažnom krpom ili ponekad spužvom. Ako se desi da na površni pegle ostane kakva prljavština, očistite ju sa blagim detrdžentom za posuđe. Ovaj naputak je izvrstan za dugo očuvanje čistog vanjskog izgleda pegle.

 

Očuvanje pegle

Kada završite sa peglanjem, potrebno je potpuno isprazniti spremnik pegle i pustiti da se dobro osuši. Ovo će također smanjiti nakupljanje minerala a time i stalno čišćenje spremnika pegle. Ne zaboravite da voda može biti i vruća obzirom da je pegla uključena u utičnicu. Ispraznite vodu naginjanjem same pegle iznad umivaonika ili kade. Peglu držite u čvrtom uspravnom položaju na mjestu gdje neće moći pasti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *