Categories: Zdravlje

Nepravilna menstruacija: Što vaše tijelo pokušava da vam kaže?

Što je s mojom menstruacijom

Svaka žena – u nekom trenutku svog života – imat će trenutke kada će se zapitati o neuobičajenim pojavama vezanim za menstruaciju. Zašto tako jako curim? Zašto mi kasni menstruacija? Zašto dobivam menstruaciju dva puta u mjesec dana? Iako neredovne menstruacije nisu rijetkost za mnoge žene, važno je razumjeti njihove razloge kao i što vam tijelo pokušava da kaže .

Normalna menstruacija

Žena će, u prosjeku, dobiti menstruaciju od tri do sedam dana, jednom mjesečno (svakih 30 dana ili tako nešto ). Pošto je prvi put dobiju, i nakon nekoliko godina, menstrualni ciklus se uravnoteži, pa neke žene mogu predvidjeti čak i  sat kada će dobiti menstruaciju.

Količina krvi tokom menstruacije varira od žene do žene. Neke žene imaju uobičajeno teže menstruacije ( gube i do 12 kašičica krvi svakog mjeseca ), dok je kod drugih menstruacija izrazito laka ( gubitak od samo četiri kašičice

krvi ).

Nepravilna menstruacija

Ako već neko vrijeme živite s menstruacijom, menstrualni ciklus dobiva svoju rutinu, zbog čega se nepravilna menstruacija obično definira kao bilo koja vrsta krvarenja koja je nenormalna u odnosu na posljednjih nekoliko menstrualnih ciklusa. To može da uključuje sve, od početka do kraja perioda krvarenja, smanjeno, kao i povećano krvarenje. Ako niste skloni zdravstvenim nedaćama tokom PMS – a, nepravilna menstruacija može značiti i jaku glavobolju, ili druge bolove.

Uzroci nepravilne menstruacije

Svaka žena će doživjeti nepravilnu menstruaciju s vremena na vrijeme, te, u većini slučajeva, ona nije opasna, važno je da se shvati što je uzrok nepravilnosti. Evo nekoliko uobičajenih razloga nepravilne menstruacije.

Trudnoća

Kada je u drugom stanju, žensko tijelo proizvodi različite nivoe hormona koji izazivaju izostanak menstruacije. U nekim slučajevima, međutim, žene će iskusiti lakši oblik menstruacije prije nego što menstruacija potpuno prestane . Ako postoji šansa da ste možda trudni, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Stres

Stres je najčešći uzrok nepravilne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, ima direktan uticaj na to koliko estrogena i progesterona, se proizvede u tijelu. Ako imate previše kortizola u krvotoku, vrijeme i protok ciklusa može se promijeniti .

 

Ishrana

Drugi razlog za kraj ili izostanak menstruacije je hrana koju unosite, te, konkretnije, vaša težina. Ako jedete nezdravu hranu te onu koja je bogata ugljenim hidratima i ako ste dobili na težini, vaše tijelo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona, što se očituje kada ovulirate. Isto važi i za žene koje izgube težinu .

Vježba

Naša tijelu je potrebna energija za menstruaciju. Ako ste potrošili previše energije u teretani, vaše tijelo neće imati što da koristi za taj period u mjesecu.

Kontracepcijske pilule

Može da potraje i do nekoliko mjeseci dok se vaše tijelo navikne na dozu hormona koju kontracepcijske pilule pružaju.

Pijenje previše alkohola

Jetra pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa žene u metabolizmu estrogena i progesterona. Prekomjerno konzumiranje alkohola može da izazove oštećenja jetre i da ometa dobro funkcioniranje oba ova hormona važna za normalnu menstruaciju.

Policistični  jajnici

Kao prilično česta komplikacija, ovo stanje izaziva formiranje cista na jajnicima te ometa redovne ovulacije. Ostali simptomi ovog stanja uključuju rast kose, povećanje težine, perut i neplodnost. Komplikacije uključuju endometriozu jajnika, rak i bolesti srca.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom periodu života, nivo hormona u ženskom tijelu se mijenja. Nepravilne menstruacije mogu da počnu i do 10 godina prije menopauze u setovima ( obično kada je žena u kasnim 40 – tim i ranim 50-im ).

Uzimanje lijekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lijekove , menstruacija vam može kasniti dan – dva. To je uglavnom zato što većina lijekova ometa način na koji vaše tijelo proizvodi estrogen i progesteron.

Liječenje nepravilnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka nepravilnosti menstruacije zavisi što možete uraditi po tom pitanju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima koje imate i kako je vaša posljednja menstruacija izgledala. Liječnik vam može propisati plan liječenja koji uključuje hormonske kontracepcijske ili dodatke (oba pomažu reguliranju menstrualnog ciklusa te balansiranju nivoa hormona ). Također probajte smanjiti stres, više vježbajte i mijenjajte navike u ishrani.

Stefan

View Comments

  • Poštovani imam 37 god,do sad su mi menstruacije bile tu i tamo redovne,ili su kasnile dan dva ili prije dan dva sam dobijala e sad prvi put mi se evo desilo da sam menstruaciju imala prije 15 dana i danas sam na toalet papiru primijetila krv,dali je zabrinjavajuce? Imam 6 porodjaja,od šest porodjaja jedan blizanacki,dakle sedmoro djece.Prvo sam rodila sa 18 god, zadnji porodjaj sam imala pre godinu i 4 mjeseca.Počela sam piti čaj za mršavljenje koji sadrži 40 % sebe u sastojku. Dali može taj čaj biti uzrok krvarenju ,nije krvarenje jako,tek onoliko jedva malo primjetno. Hvala ?

    • Postovana, ja sam Dr. Snajder. Prvo se manite tih cajeva i normalizijte ishranu. Najbolje po svojoj krvnoj grupi. Drugo, vezbajte jer to je hrana duha i tela, laka i redovna vezba. I veoma vazno, posetite vaseg lekara i uradite osnovne analize krvi i jajnika. Sa postovanjem
      Dr. Snajder

  • Postovani imam 24 godine, pre gosunu dana sam popila pilulu za dan posle , imam redovne menstruacije , dobijam na28-30 dana , a danas sam primetila krv na papiru i bolele su me grudi proteklih par daan, a pre 15tak dana me je prosla menstruacija?Sta bi moglo da bude u pitanju

  • Postovanje, imam 23 godine i ovo je prvi put da sam ovakvo nesto imala. U roku mjesec dana imala sam 4 puta menstruaciju znaci prodje 3 dana sve normala i opet dobijem. Molim za neki koristan savjet, sta da radim? Hvala
    Lp

  • Postovanje.imam jako ozbiljno pitanje molim vas Za odgovor akoje ikako moguce.prva moja menustracija bilaje u 12 ipo god.i tako uvjek redovna.udala sam se u 21 god.starosti rodila 3 djece Bogu fala za 4 god.i posle trece trudnoce uzelasam zastitu paragrad-iud.tosam imala 10 god.sve normalno sa menustracijom uvijek jedino prvih 5-6 mjeseci imala sam svaki dan ko pomalo krvi.nakon 10 god.islasam da zamjenim iud.prilikom vadzenja iud jedna rucica je pukla I ostala prema jajniku desnom unutra pasumi radili aperaciju.i nakon mjesec ponovo postavili novi iud.nakon 8 mjeseci imalasam problem sa zeludacom.islasam na pregled doktor mije saopstio dasam 11 sedmica trudnoce.ok tak bilasam ok stabi desilose.nakon poroda 6 s dmica uradilisumi pregled sve ok trazilasam opet iud.tako dasimi opet uradili imalasam menustraciju 20.augusta proslome 27.augusta islasam 9.9 na kontrolu reklisumi iud.morase zamjenut jer se ovaj izvukao.tosu uradili postavili drugi iud.doslasam kuci nakon 3 dana dobila sam menustraciju prvo pomalo braon pa crveno.sad mnogo vec 3 dana ali crveno je a ko mnogo vodenasto i mnogo ide.sad me brine zasto tako brzo I zasto to toliko mnogo I dalije potrebno ic doktoru.molim vas dami odgovorite.starosti sam 37 god.sad me to muci a imam ne velike bolove u glavi I nogama.unapred hvala.pozzz

Recent Posts

9 najboljih prirodnih tretmana za erektilnu disfunkciju

Erektilna disfunkcija (ED) je čest problem koji može uticati na muškarce svih dobnih grupa. Iako…

7 meseci ago

Brza dijeta za letnju sezonu

Uvod Dobrodošli u ovaj detaljni blog o brzoj dijeti za letnju sezonu! U ovom članku…

9 meseci ago

Šta je inozitol?

Inozitol je hemijsko jedinjenje slično ugljenim hidratima, ali i deo kompleksa B vitamina, iako nije…

6 godina ago

Ulje od nevena – recept i ljekovitost

Kao biljka, neven je jako ljekovit pa se i koristi na različite načine. Od nevena…

6 godina ago

Kako se pravi jabukovo sirće

Sirće je prehrambeni proizvod,  osvežavajućeg slatko- gorkog ukusa, koji se dobija procesom sirćetne fermentacije vina,…

6 godina ago

Kako se pravi turšija

Turšija je vrsta zimnice, karakteristična za balkansko podneblje kojoj ni savremeno, tehnološki razvijeno doba nije…

6 godina ago