Nepravilna menstruacija: Što vaše tijelo pokušava da vam kaže?

Što je s mojom menstruacijom

Svaka žena – u nekom trenutku svog života – imat će trenutke kada će se zapitati o neuobičajenim pojavama vezanim za menstruaciju. Zašto tako jako curim? Zašto mi kasni menstruacija? Zašto dobivam menstruaciju dva puta u mjesec dana? Iako neredovne menstruacije nisu rijetkost za mnoge žene, važno je razumjeti njihove razloge kao i što vam tijelo pokušava da kaže .

Normalna menstruacija

Žena će, u prosjeku, dobiti menstruaciju od tri do sedam dana, jednom mjesečno (svakih 30 dana ili tako nešto ). Pošto je prvi put dobiju, i nakon nekoliko godina, menstrualni ciklus se uravnoteži, pa neke žene mogu predvidjeti čak i  sat kada će dobiti menstruaciju.

Količina krvi tokom menstruacije varira od žene do žene. Neke žene imaju uobičajeno teže menstruacije ( gube i do 12 kašičica krvi svakog mjeseca ), dok je kod drugih menstruacija izrazito laka ( gubitak od samo četiri kašičice

krvi ).

Nepravilna menstruacija

Ako već neko vrijeme živite s menstruacijom, menstrualni ciklus dobiva svoju rutinu, zbog čega se nepravilna menstruacija obično definira kao bilo koja vrsta krvarenja koja je nenormalna u odnosu na posljednjih nekoliko menstrualnih ciklusa. To može da uključuje sve, od početka do kraja perioda krvarenja, smanjeno, kao i povećano krvarenje. Ako niste skloni zdravstvenim nedaćama tokom PMS – a, nepravilna menstruacija može značiti i jaku glavobolju, ili druge bolove.

Uzroci nepravilne menstruacije

Svaka žena će doživjeti nepravilnu menstruaciju s vremena na vrijeme, te, u većini slučajeva, ona nije opasna, važno je da se shvati što je uzrok nepravilnosti. Evo nekoliko uobičajenih razloga nepravilne menstruacije.

Trudnoća

Kada je u drugom stanju, žensko tijelo proizvodi različite nivoe hormona koji izazivaju izostanak menstruacije. U nekim slučajevima, međutim, žene će iskusiti lakši oblik menstruacije prije nego što menstruacija potpuno prestane . Ako postoji šansa da ste možda trudni, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Stres

Stres je najčešći uzrok nepravilne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, ima direktan uticaj na to koliko estrogena i progesterona, se proizvede u tijelu. Ako imate previše kortizola u krvotoku, vrijeme i protok ciklusa može se promijeniti .

VIŠE  Zdravo mršavljenje

 

Ishrana

Drugi razlog za kraj ili izostanak menstruacije je hrana koju unosite, te, konkretnije, vaša težina. Ako jedete nezdravu hranu te onu koja je bogata ugljenim hidratima i ako ste dobili na težini, vaše tijelo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona, što se očituje kada ovulirate. Isto važi i za žene koje izgube težinu .

Vježba

Naša tijelu je potrebna energija za menstruaciju. Ako ste potrošili previše energije u teretani, vaše tijelo neće imati što da koristi za taj period u mjesecu.

Kontracepcijske pilule

Može da potraje i do nekoliko mjeseci dok se vaše tijelo navikne na dozu hormona koju kontracepcijske pilule pružaju.

Pijenje previše alkohola

Jetra pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa žene u metabolizmu estrogena i progesterona. Prekomjerno konzumiranje alkohola može da izazove oštećenja jetre i da ometa dobro funkcioniranje oba ova hormona važna za normalnu menstruaciju.

Policistični  jajnici

Kao prilično česta komplikacija, ovo stanje izaziva formiranje cista na jajnicima te ometa redovne ovulacije. Ostali simptomi ovog stanja uključuju rast kose, povećanje težine, perut i neplodnost. Komplikacije uključuju endometriozu jajnika, rak i bolesti srca.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom periodu života, nivo hormona u ženskom tijelu se mijenja. Nepravilne menstruacije mogu da počnu i do 10 godina prije menopauze u setovima ( obično kada je žena u kasnim 40 – tim i ranim 50-im ).

Uzimanje lijekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lijekove , menstruacija vam može kasniti dan – dva. To je uglavnom zato što većina lijekova ometa način na koji vaše tijelo proizvodi estrogen i progesteron.

Liječenje nepravilnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka nepravilnosti menstruacije zavisi što možete uraditi po tom pitanju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima koje imate i kako je vaša posljednja menstruacija izgledala. Liječnik vam može propisati plan liječenja koji uključuje hormonske kontracepcijske ili dodatke (oba pomažu reguliranju menstrualnog ciklusa te balansiranju nivoa hormona ). Također probajte smanjiti stres, više vježbajte i mijenjajte navike u ishrani.

5 Comments

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *