Kako sniziti krvni tlak?

Jedna od sedam odraslih osoba ima problema sa visokim krvnim tlakom. Na duge staze, visok krvni tlak ( „hipertenzija“ ) je vezan za srčani udar, otkazivanje srca, bubrega i moždanog udara, tako da je veoma bitno da se visok krvni tlak drži pod kontrolom.

Pa tko ga dobije?

Visok krvni tlak može da utiče na ljude svih uzrasta i često se naziva „tihi ubojica“, jer nema očiglednih simptoma. Ne bih da vas plašim ali to znači da  srčani napad može da bude vaš prvi znak.

Top faktori rizika su :

 • pijenje dnevno više od jednog alkoholnog pića ( za žene ), odnosno dva za muškarce
 • dijabetes
 • visok nivo kolesterola
 • gojaznost
 • visok unos soli i / ili masti
 • nedovoljne fizičke aktivnosti
 • neki lijekovi
 • porodična povijest srčanih bolesti

Stariji od 35 godina – i svih uzrasta koji imaju navedene faktore rizika – treba da provjere krvni pritisak bar svakih jednu do dvije godine.

Dobra vest je da, pored rješavanja faktora rizika, postoji preventiva koju možete da uradite i na svoju ruku, to jest, bez liječničkog nadzora.

Pet načina da snizite krvni tlak

1.Glasno se smijte

Istraživanja pokazuju da je glasan smijeh dobar za srce. U jednoj američkoj studiji, istraživači su pažljivo pratili grupu odraslih dok su gledali komediju 30 minuta. Nakon toga, ispitanici su pokazali znake smanjenog krvnog tlaka i smanjenog adrenalina i kortizola (hormon stresa) u toku sljedeća 24 sata. Što je na drugoj strani? Odbacite depresivne filmove. Japanski istraživači su otkrili da mogu suziti krvne žile za 18%, što doprinosi visokom krvnom tlaku.

2.Radite jogu

Istraživanja pokazuju da joga stimulira alfa moždane valove što snižava krvni tlak. Jedan pozicija naročito, Jana sirsasana ( „glava na koljenima – poza“ ) djeluje trenutno i ima dugoročni efekt ako se radi redovno.

Povijanje naprijed ima umirujuće djelovanje na simpatički živčani sistem, što dovodi do mirnijeg stanja uma i pada krvnog tlaka.

VIŠE  Mislite da je teško promeniti se? Sve je u vašoj glavi!

Dakle, kako se to radi?

 • Sjedite uspravno na pod sa ispruženim nogama.
 • Savijte desno koljeno pa tako da vaše stopalo desne noge dodiruje vašu lijevu nogu.
 • Podignite ruku dok udišete, izdahnite i nagnite se naprijed.
 • Podignite grudi, i uhvatite prste na nogama ( savijte lijevo koljeno ako je potrebno ).
 • Zatvorite oči i udahnite duboko 10-30 udisaja.
 • Na kraju, podignite ruke i vratite se u sjedeći položaj.

3.Uživajte u čokoladi za kuhanje

U studiji koja je provedena 2010. u Švedskoj, istraživači su dali učesnicima 75 grama nezaslađene čokolade sa 72% kakao sadržaja. Otkriveno je da čokolada inhibira enzim u tijelu subjekata za koji je utvrđeno da podiže krvni pritisak. Ovaj utjecaj čokolade na ovaj enzim je u liniji sa mnogim lijekovima za krvni tlak. Istraživači pripisuju ove efekte flavanoidu prisutnom u kakau. Dokazano je da zeleni čaj ima sličan efekt.

 1. Grlite svog partnera

Istraživači sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini proučavali su efekte grljenja na primjerku od 38 parova. Svakom učesniku je provjeren krvni tlak, razina kortizola i oksitocin  tijekom istraživanja. Rezultati? Muškarci i žene su imali višu razinu okitokina ( hormona ljubavi ) nakon grljenja. Žene su, također, imale nižu razinu kortizola i niži krvni tlak. Prije nego što počnete da nudite „besplatne zagrljaje“ trebate znati i ovo: preferirajte kvalitetu u odnosu na kvantitetu , jer su zaljubljeni parovi, istinskim zagrljajima dosegli najvišu razinu okitokina.

 1. Jedite lubenicu

Istraživači koji su na Florida Stejt Univerzitetu dali dobrovoljcima amino kiselinu iz ekstrakta lubenice i otkrio da spušta krvni tlak kada su u pitanju svi učesnici.

Lubenica je najbogatiji prirodni izvor jestivog L-citrulina, koji je usko povezan sa L-argininom – amino kiselinom potrebnom za formiranje azot-oksida od suštinskog značaja za reguliranje vaskularnog tonusa i zdravog krvnog tlaka.

Ali, razmislite,  morat ćete da jedete oko 1,5 lubenicu na dan da bi se postigao isti efekt kao i kod ekstrakta korištenog u istraživanju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *