Kako da očistim bižuteriju?

Čišćenje bižuterije može biti nezgodno jer točan sastav predmeta je obično nepoznat. Iako je lako uočiti da predmet nije zlato, teško je odrediti da li je pozlaćen, da li je od pirita ili neki drugi metal. Isto važi i za lažno drago kamenje. Ovo može da bude problem, jer ono što može biti dobro za jednu vrstu kamena ili metala može da ošteti neki drugi materijal. Iz tog razloga, ne pokušavajte tehnike navedene ovdje na nekom od antičkih predmeta ( ili bilo kojem predmetu za koji sigurno znate kolika mu je vrijednost ). Umjesto toga, upitajte nekog trgovca nakita kako da očistite predmet koji posjedujete. Dvije ovdje navedene metode su one za koje se vjeruje da su sigurne za većinu vrsta lažnog nakita. Međutim, trebalo bi da testirate metodu na malom dijelu nakita prije nego što ga oprobate na cijelom predmetu.

Čišćenje bižuterije deterdžentom

 1. Pomiješajte 1/2 žlice deterdženta za pranje posuđa ili Woolite – a sa čašom tople vode. Nemojte da koristite vrelu vodu.
 2. Umočite četkicu u tu smjesu.
 3. Nježno trljajte nakit četkicom da biste očistili prljavštinu.
 4. Isperite vodom.
 5. Koristite fen za kosu da osušite predmet. Možete da koristite ručnik, ali fenom ćete biti sigurni da će se predmet u cjelini osušiti. Fen koristite na manjem nivou temperature.
 6. Provjerite sve kamenja pincetom da vidite da li su se olabavila. Čišćenje ponekad može da uništi ljepilo ili olabavi uzice koje drže kamenje.
VIŠE  Zašto se tetovirati

 

Čišćenje bižuterije octom i sodom bikarbonom

 1. Stavite nakit u malu posudu sa octom.
 2. Izvadite nakit van posude na nekoliko sekundi.
 3. Izvadite nakit iz octa. Nemojte dozvoliti da ga predmet upije.
 4. Stavite malo sode bikarbone na četkicu za zube.
 5. Nježno utrljavajte sodu bikarbonu na nakit kako biste uklonili prljavštinu.
 6. Isperite nakit u vodi.
 7. Provjerite sva kamenja sa pincetom da vidite da li su se olabavila i temeljno osušite predmet sa ručnikom ili fenom

Savjet

Vještački dijamanti mogu da se čiste vatom natopljenom alkoholom, ali budite oprezni, jer alkohol oštećuje većinu metala. U trgovini nakita kupite zapečaćene plastične kako biste sačuvali predmet od oksidacije.

Pasta za zube se često navodi kao dobro sredstvo za čišćenje nakita, ali može uništiti gleđ ( polituru ) na nekim metalima.

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *