Zdrave namirnice koje poboljšavaju raspoloženje

Brza hrana ima tako dobar i moćan marketing, da smo svi veoma brzo počeli da verujemo da će nas nekvalitetan hamburger, presoljen pomfrit, i Coca – Cola usrećiti. Vremenom ćemo se svi pretvoriti u pokretne kantice masti, a onda će nastati problem.

U ovom tekstu vam nudimo sedam namirnica koje će vas, sem što su zdrave, i oraspoložiti.

Osećate se iscrpljeno i depresivno? Da li vaša svakodnevna prehrana sadrži voće i povrće ili se češće zasitite nečim potpuno nezdravim? Nedavna istraživanja, provedena na zapadu, gde je ovaj problem mnogo izrazitiji, povezuju depresiju sa brzom hranom i hranom kojoj nedostaje hranljivih nutrijenata.

Hrana može da ima neposredan i trajan uticaj na mentalno zdravlje i ponašanje zbog načina na koji deluje na strukturu i funkciju mozga, tvrde naučnici. Zbog toga nije ni čudo da stimulansi, kao što su šećer ili kofein, mogu da vas rapidno ubace u petu brzinu a posle vas još rapidnije spuste te se osećate još gore. Bolji način da se postigne dugotrajan osećaj dobrog raspoloženja je hraneći se zdravo, što bi barem na našim prostorima trebalo biti moguće, a verujući staroj izreci „Ono ste što jedete“.

7 namirnica koje će vam poboljšati raspoloženje

Preskočite čips i slatkiše u supermarketu i zaustavite se kod polica sa zdravom hranom.

Spanać

Sledite Popajev primer – on je barem imao velike mišiće i neograničenu energiju. Spanać je bogat folnom kiselinom, koja potpomaže proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i jača imuni sistem. Možete ga jesti kao salatu, kuhanog na pari, iseckanog u supi, ili u kombinaciji sa paradajz sosom, kakav je prava energetska bomba.

Orasi

Podstaknite mozak šakom oraha, prebogatih magnezijumom, na dan. Ova zvezda među namirnicama je dobra za borbu protiv depresije, zdravije kosti i zube, rast novih ćelija i regulisanje funkcije insulina u telu. Istraživanja

Hrana definitivno utiče na raspoloženje

Hrana definitivno utiče na raspoloženje

pokazuju da polifenoli i drugi antioksidansi koji se nalazi u orasima pomažu jačanju neuronskih veza, poboljšavaju pamćenje, organizacione i matematičke sposobnosti, kao i sposobnost rešavanja slagalica. Orasi vam mogu pomoći da se osećate, izgledate i mislite dobro.

Hlebo od integralnog brašna

U potrazi ste za srećom? Nemojte bežati od ugljenih hidrata, telo ih treba za energiju ( teško je biti srećan kada se osećaš umorno ). A ako ste zabrinuti lošim stranama ugljenih hidrata, jednostavno odaberite zdrave ugljene hidrate. Hleb od integralnog brašna obezbediće dovoljno selena, esencijalnog minerala koji jača imuni sistem i bori se protiv slobodnih radikala. Istraživanja takođe pokazuju da je selen efikasno sredstvo u suzbijanju različitih vrsta raka, uključujući i rak dojke, prostate, želuca, jetre i bešike.

VIŠE  5 aditiva koji su naučno povezani sa gojaznošću

Sir

Sir je mlečno čudo – hrana koja je prepuna proteina, kalcijuma i cinka, te bitnih mikroelementa. Telo ne proizvodi dovoljno cinka samo po sebi, pa ćete uključivanjem iminerala u ishranu obezbediti dovoljne dnevne količine. Kao i magnezijum, cink ima važnu ulogu u funkcionisanju ćelija i koristan je za zdravlje kose i kože, vida, kognitivnih funkcija, pa čak i ukusa i mirisa. Naravno prirodno nemasniji sirevi, kao što je kozji sir, uključeni su u mnoge dijetalne planove, a, da ne biste preterivali, možete ga jednostavno dodati na sendviče i  u salate.

Banane

Zgodne za jesti u pokretu, za užinu ili desert, banane su prepune vitamina B i kalijuma. B vitamin je neophodan za energiju, varenje i zdrav nervni sistem. On takođe pomaže obnavljanje ćelija, što je važno za vašu kožu, kosu i nokte, koji se stalno obnavljaju. Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina B dovodi do stresa, uznemirenosti i depresije.

Ćuretina

Iako kod nas nije previše zastupljena u ishrani ova živina je veliki izvor triptofana, koji je povezan sa povećanjem serotonina. Serotonin je popularno poznat kao hormon sreće, prirodnog sredstva za smirenje koje proizvodi samo ljudsko telo. Drugi izvori tritofana su nisko masni mlečni proizvodi, te u manjoj meri, povrće, žitarice, orasi i pasulj.

Losos

Postoji dosta buke oko omega -3 masnih kiselina, i to sa dobrim razlogom. Studije pokazuju da omega – 3 kiseline pomažu zdravlje kardiovaskularnog sistema tako da snižavaju krvni pritisak  i nivo holesterola, kao i da smiruju upale telesnog tkiva. Ove zdrave masti su takođe povezane sa normalnim razvojem očiju, nervnog sistema i mozga. Losos je odličan izvor omega-3 kiselina, zajedno sa drugim masnim ribama, i lanenim semenom. Pokušajte ga uneti u ishranu, makar jednom nedeljno, bilo svežeg, smrznutog ili konzerviranog. Takođe možete pokušati sa prehrambenim proizvodima koji su bogati ribljim ili lanenim uljem.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *