Za čim trudnice žude?

Jedna od najboljih – i najgorih – stvari u trudnoći je ogromna žudnja za hranom.

Žudnja za hranom u trudnoći se razlikuje od uobičajene želje za određenim namirnicama, u smislu da je oko milion puta jača. Probudiš se sa žarkom željom za kiselim krastavcima ili ledenim bezalkoholnim pivom i jednostavno moraš ponaći način da je zadovoljiš. Vozićeš se hiljadu kilometara da si ispuniš želju, ili ćeš bez stida probuditi muža u sred noći da ti kupi i isprži slaninu. Hej , šta beba želi, beba mora i da dobije, zar ne? Hajde da pogledamo listu 10 namirnica za kojima trudnice najviše žude i zašto!

1.       Led

Trudnice obožavaju led. Izgleda čudno, jer led, u principu, nije hrana, a žene koje nisu u blaženom stanju ne žude za ledom, ali iz nekog razloga trudnice ga se jednostavno ne mogu zasititi. One sa anemijom još će više žudeti za ledom, jer led može da ublaži upalu ustima i jezikom ( čest simptom anemije ).

2.       Čokolada

Čokolada – ili slatko uopšte – je nešto čega trudnicama nikada nije dovoljno. Razlog za ovo bi mogao da bude, činjenica da  čokolada čini srećnim , a pošto je alkohol zabranjen za trudnice, čokolada je bukvalno sledeća najbolja stvar. Starije žene kažu da, ako vam se traži slatko, znači da nosite devojčicu.

Ako ste previše zabrinuti zbog velikih količina čokolade koje konzumirate, zadovoljite vašu potrebu za čokoladom posipanjem čokoladnog sirupa na sveže voće.

3.       Začinjena hrana

Začinjena hrana, kao što je kari i ljute crvene paprike, su još jedna zajednička namirnica za kojom žude sve trudnice. Zanimljivo, razlog za to bi mogao ležati u činjenici da se telo znoji od ljute hrane, a taj znoj istovremeno hladi telo. Ako ste trenutno trudni, znate da je gotovo nemoguće ohladiti se. Pokušajte da dodate malo začina u vaš sledeći obrok da vidite da li vam pomaže da se ohladite!

4.       Kiseli krastavci

Ženama kojima se traže kiseli krastavci moglo bi biti da nedostaje natrijuma, ali ne postoji pravi dokaz za to. Neke vole njihovu hrskavost, neke okus sirćeta i a nekima služi i kao osveženje. Šta god da je, ako vam se traže kiseli

Trudnice i hrna: Što beba traži, beba mora i da dobije!

Trudnice i hrna: Što beba traži, beba mora i da dobije!

krastavci nemate se potrebe brinuti. Kiseli krastavci imaju malo kalorija, lagani su, i jeftini.

VIŠE  Afrički mango – čudotvorna voćka ili još jedan moderni mit?

5.       Čips

Čips je, kao i krastavci, prepun soli. Opet, možda vam nedostaje natrijuma, ali, više nego moguće je da samo želite nešto slano i hrskavo, a čips je ono što vam prvo pada na pamet . Pošto čips bogat mastima i kalorijama, pokušajte čips zameniti kokicama.

6.       Voće

Trudnice ne žude samo za brzom hranom ( iznenađujuće! ). Mnogo im se traži i voće. Vi ( i vaše telo ) želite zdravu bebu, pa je ponekad potrebna dodatna zdrava hrana kako biste to i dobili. Voće kao što su lubenice i grožđe, je super osvežavajuće, a uz to pruža vašem telu i bebi dodatnu porciju vitamina C.

7.       Limun

Nije neobično videti  trudnicu da jede limun ili da u vodu dodaje limunov sok. Trudnicama se traži kiselo. Razlog?  Vaše čulo ukusa se promenilo i obično želite da ga „šokirate“ sa super –  kiselom ili začinjenom hranom.

8.       Sladoled

Sladoled je sladak, rashlađuje, bogat je i kremast. Od toliko ukusa koje možete izabrati, trudnica bukvalno može provesti sate pored sladoleda. Zdravija opcija bi bila da kupite niskomasni jogurt od vanilije, zamrznete ga i pospete svežim voćem. Možete ubiti dve želje jednim obrokom!

9.       Gazirana pića

Ako imate jutarnje mučnine, bilo kakvo gazirano piće vam može pomoći. Karbonatizacija umiruje želudac i može vas spasiti od osećaja mučnine koji vas muči celi dan. Probajte pivo od đumbira ili Sprite, jer pića sa  kofeinom treba izbegavati tokom trudnoće.

10.       Kafa

I na kraju, mada lekari zabranjuju, trudnice obično žude za kafom, naročito one koje su strastveno volele kafu i pre trudnoće. Kafa vas čini življim te smanjuje glavobolju i depresiju. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što se prepustite kafenisanju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *