Vitamin Q: Zašto bi trebalo da zanima vas i vašu kožu?

Ako već niste, vreme je da upoznate svoju kožu sa vitaminom Q, ili CoQ10, moćnim oružjem u borbi protiv starenja.

Šta biste trebali znati o vitaminu Q

Vitamin Q i vaša koža

CoQ10 ( takođe poznat kao vitamin Q ) ne samo da čini da vaša koža izgleda mlađe, nego i „resetuje“ biološki sat. On je moćan antioksidans koji uklanja štetne slobodne radikale nastale ultraljubičastim svetlom koji su glavni faktor starenja, i regeneriše nove, dakle mlađe ćelije.

Zašto nam je potreban vitamin Q?

CoQ10 se prirodno nalazi u svakoj ćeliji našeg tela, ali to ne traje zauvek. Stres i starenje doprinose padu nivoa CoQ10, a što rezultira i padom naše sposobnosti da regenerišemo nove ćelije kože što čini da koža gubi mladalački sjaj i izgleda starije. Dodajte ovome i pad antioksidativne funkcije, i manju sposobnost organizma da neutrališe slobodne radikale izazvane ultraljubičastim svetlom, i kao rezultat ćete imati stariji izgled kože.

Tu pomaže vitamin Q. Pošto je CoQ10 lipid – rastvorljivi antioksidans, to je u stanju da prodre dublje u kožu, što ima direktan uticaj na regeneraciju kolagena.

Šta vitamina Q može da učini za vas

Redovna upotreba proizvoda koji sadrže CoQ10 može obezbediti antioksidanse koji štite kožu od daljih oštećenja. Efikasan podsticaj ćelijskoj regeneraciji obnavlja ne samo epiderm, nego i dublje slojeve kolagena. Ali ključ je u redovnoj upotrebi. Potrebno je tri meseca svakodnevnog korišćenja da biste imali vidljive efekte ovog sastojka protiv starenja. Poznato je da nivo CoQ10 opada tokom procesa starenja. Dakle, da biste usporili ovaj proces, svakodnevno korišćenje CoQ10 je neophodno.

VIŠE  Prirodni lekovi za prehladu i gripu

Šta da tražite kada kupujete kozmetičke proizvode

Ako želite da dodate vitamin Q u vašu dnevnu rutinu za negu kože, postoje i drugi nazivi za ovaj sastojak koji uključuju „ubiquinol“ ili „ubidecarenone“ tako da pažljivo pregledate etiketu. Nažalost ne postoji način da saznate kolika se koncentracija CoQ10 nalazi u proizvodu, mada bi detaljnije informacije o proizvodu mogli pronaći na web stranici proizvođača.

U principu, najbolje je da tražite proizvod za negu kože koji sadrži više antioksidanata koji sa različitim mehanizmima, i najmanje jedan vodo – kao i jedan lipid – rastvorljivi antioksidant. U suprotnom, pojedinačni antioksidanti se koriste u procesu gašenja slobodnih radikala, postajući i sami slobodni radikali sami. Ali, ako proizvod sadrži više antioksidanata, antioksidativna ravnoteža se održava obnavljanjem aktivnih antioksidanasa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *