Visoke potpetice i razvitak kancera? Ma nemoj!

Postoje određeni dobro poznati faktori rizika za razvoj raka, kao što su pušenje i gojaznost. Ali postoje i drugi faktori oko kojih ni sami stručnjaci ne mogu postići saglasnost.

Nedavno je jedan od njih izneo tvrdnju da je otkrio jedan od ovih tajanstvenih uzroka: nošenje visokih potpetica.

U svojoj knjizi, Kratak vodič za dug život, specijalista Dejvid Agus, profesor medicine na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, preporučuje odustajanje od nošenja visokih potpetica i druge obuće u kojoj se osećate neudobno. Njegov argument je da nošenje neugodne obuće ne samo da izaziva fizički bol – nego može da izazove upale niskog intenziteta u vašem telu, što može povećati rizik od razvoja raka.

„Jasno je da postoji određena veza između postojanja upala i nastanka kancera“ smatra Agus. „važno je osloboditi se od izvora zapaljenja. A ako nosite cipele koje su do te mere neudobne da izazivaju bol – to je takođe izvor zapaljenja“.

VIŠE  Simptomi, posledice i lečenje emocionalne traume

Dok Agus smatra da nošenje visokih potpetica tu i tamo verovatno neće učiniti ništa, trpljenje svakodnevnog bola može imati „značajne posledice“.

Evo zašto: Agus kaže da je rak često izazvan oštećenim ili neispravnim genima u našoj DNK, ali sve što oštećuje DNK ili utiče na njenu sposobnost da se regeneriše može da poveća rizik razvitka kancera. Hronično zapaljenje može naterati telo da koncentriše svoje napore na saniranje upale te tako da utiče na sposobnost DNK da regeneriše oštećene ili neispravne gene, objašnjava on.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *