Uzimate Ibuprofen? Evo zašto ne biste trebali

Šta ćete učiniti kada osetite glavobolju?

Verovatno isto što i u slučaju menstrualnih tegoba i bolova u leđima: uzećete ibuprofen.

Kako bivamo stariji, sve smo više i više ovisni o upotrebi lekova. Umesto da se naspavate, odmorite i osvežite kako biste uklonili uzroke glavobolje, vi ćete posegnuti za tabletom koja će vam kratkoročno olakšati neugodu izazvanu glavoboljom.

Kao i u slučaju svakog drugog brzog rešenja, glavobolja će se vratiti čim lekovi prestanu da deluju.

Upotreba ibuprofena je široko rasprostranjena, ali lekari upozoravaju da redovna upotreba ibuprofena, kao i drugih lekova, uzima danak u negativnom efektu na srce i jetru.

Ibuprofen deluje tako što blokira formiranje prostaglandina, prostaciklina, i tromboksana koji su važni u slučaju upalnih procesa i boli.

Budući da se metabolizuje u jetri, ibuprofen najviše utiče baš na ovaj organ, izazivajući povrede, a na duže staze i oboljenja jetre. Američka agencija za hranu i lekove još je 2005. godine upozorila da upotreba ibuprofena povećava rizik od srčanog udara.

Agencija je otada dopunila upozorenje sledećim tačkama:

– rizik od srčanog udara povećava se čak i kratkotrajnom upotrebom, a simptomi se mogu pojaviti već nekoliko sedmica nakon uzimanja nekog od nesteroidnih protuupalnih lekova,
– rizik se povećava ukoliko su u pitanju veće doze i dugotrajnija upotreba,
– rizik je još veći ukoliko su u pitanju osobe koje se već suočavaju sa kardiovaskularnim problemima.

Ibuprofen, kao i drugi nesteroidni protuupalni lekovi, imaju negativan uticaj na rad srca, kao i na srčani pritisak, čak i kada je u pitanju kratkoročna upotreba leka. Ovo može završiti smrtnim ishodom kada su u pitanju osobe starije od 40 godina.

Iz razloga jer je ipak potrebno neko vreme kako bi se osetili negativni efekti ibuprofena i drugih nesteroidnih protuupalnih lekova, mnogi zanemaruju opasnosti koje proizilaze iz upotrebe ovih lekova i nastavljaju sa njihovom svakodnevnom upotrebom.

VIŠE  Osam ideja da brže pripremite zdravu hranu

Prirodna alternativa lekovima

Kurkuma nije samo začin, kurkuma je lek.

U nekim slučajevima, kurkuma ima bolji efekat od lekova u borbi protiv zdravstvenih problema, kao što su bolesti masne jetre, artritis, gubitak težine, depresija, pa čak i rak.

Aktivni sastojak kurkume, Kurkumin ima analgetska svojstva usporediva s ibuprofen. Kurkumin otupljuje osećaj boli pokrećući opioidne receptore u mozgu. Za razliku od lekova, međutim, kurkuma ne uzrokuje ovisnost.

U studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine, kurkuma je pokazala učinkovitost u lečenju osteoartritisa. Tokom razdoblja od šest nedelja, dio učesnika dobio je 800 mg ibuprofena, a preostali učesnici dobili su 2,000mg kurkume.

Na kraju studije, oni koji su tretirani kurkumom pokazali su bolje rezultate dokazujući da je ovaj prirodni lek ne samo učinkovitiji nego i sigurniji od gutanja pilula.

Napravite sami – domaći lek od kurkume

Sastojci:

1/3 šalice organske, kurkume u prahu
prstohvat mlevenog crnog bibera
3 kaščice meda
1 kašike kokosovog ulja

Instrukcije:

Izmešati sve sastojke zajedno u zdelu.
Od malih komadića smese napraviti loptice.
Ostaviti u zamrzivaču oko 1 sat.
Čuvati u staklenoj posudi i držati u frižideru.
Uzimati 2 – 3 puta dnevno.

Ukoliko se odlučite za napitak, evo recepta:

Pomešajte jednu kašiku kurkume u prahu, jednu šalicu meda i sok od jednog isceđenog limuna
Dodajte čajnu kašičicu ove mešavine u šoljicu tople vode ili čaja
Pijte ovaj koktel tri puta dnevno i rezultate ćete primetiti u veoma kratkom periodu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *