Sve što biste trebali znati o dijafragmatičnom disanju

Dijafragmatično disanje promeniće vam život!

Osim toga, ništa vas ne košta i potrebno vam je samo 10 minuta. Jesam li vas uspela ubediti da nastavite čitati tekst?

Dakle, radi se o dijafragmatičnom disanju ili disanju iz stomaka. Sigurna sam da ovaj pojam nije nikakvo otkrovenje za vas, međutim, nisam sigurna da dijafragmatično disanje primenjujete u praksi! Praktikujete li ga? Ako je odgovor ne, onda razlog tome možda leži u činjenici da niste upoznati sa svim benefitima koje ono može doneti zdravstvenom stanju vašeg celokupnog organizma.

1. Povećava oksigenaciju arterijske krvi

Šta ovo konkretno znači? Pa, naše telo, da bi preživelo, treba kiseonik, a kiseonik, to svi znamo, dobijamo disanjem – dakle, ako bismo efikasnije disali, naše telo bi dobijalo više kiseonika, a samim tim i energije, već na ćelijskom nivou. Nedavne studije su pokazale da su donji delovi pluća i do 7 puta produktivniji u transportu kiseonika nego gornji delovi. Samo dubokim dijafragmičnim disanjem moguće je iskoristiti donje delove pluća. Zapamtite to i vežbajte dijafragmatično disanje!

2. Smanjuje rizik od nastanka kancera

Osnovni uzrok raka, dole, na najdubljem sloju, je nizak nivo ćelijske oksigenacije, koji se, kao što rekoh, može poboljšati – vežbanjem dijafragmatičnog disanja.

3. Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

Da – snižavanjem krvnog pritiska, stabilizacijom nivoa glukoze u krvi, povećanjem nivoa dobrog a smanjenjem nivoa lošeg holesterola.

4. Do 15 puta ubrzava izbacivanje „otpada“ iz organizma!

Dijafragmatično disanje ima ulogu pumpe u limfnom sistemu, stimuliše limfne čvorove i olakšava limfnu drenažu. Nepravilno uklanjanje „otpada“ iz tela izaziva toksičnost organizma te pojavu raznih upala, što je uzrok mnogih bolesti, lakših i težih zdravstvenih problema.

VIŠE  10 dijetalnih pogrešaka koje sprečavaju žene da izgube težinu

5. Umiruje simpatički nervni sistem

Dijafragmatično disanje isključuje bori se ili beži refleks, te na taj način omogućuje telu da normalno funkcioniše. Ovo pomaže pri upravljanju težinom, poboljšava varenje, rad reproduktivnog sistema, poboljšava raspoloženje i reguliše san.

6. Usporava proces starenja

Da – ubrzavajući oslobađanje ljudskokg hormona rasta.

Ako su vam gore pobrojane informacije dovoljne da se odlučite da pokušate vežbati dijafragmatično disanje, hajde da vidimo i kako da to učinite.

Shema dijafragmatičnog disanja

Shema dijafragmatičnog disanja

Ovaj dijagram, zaista na najjednostavniji način govori sve – potrudite se da izbacite stomak dok udišete, a da ga uvučete dok izdišete. Suština je u dugim sporim udisajima i izdisajima, pa bi i o tome trebalo da vodite računa prilikom disanja ( počnite, recimo, sa dužinom od 3 sekunde te ovaj interval postepeno povećavajte ), i zadržite dah, ukoliko možete, svaki put kada ste na vrhuncu udisaja ili kraju izdisaja. I to je to! Potrudite se da uradite barem 10 udisaja / izdisaja, ali idealno bi bilo da vežba traje 8 – 10 minuta.

Lepota dijafragmatičnog disanja je u tome što vam nije potrebna nikakva posebna prostorija, oprema – baš ništa – vežbu možete uraditi u kancelariji, u parku na klupi, na plaži, ili bilo gde gde možete sesti i skoncentrisati se na sebe tih desetak minuta.

Verujte mi na reč, uskoro ćete se osećati mnogo vitalnije, energičnije i smirenije!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *