Šest činjenica koje niste znali o vitaminu C

Svi znamo da je vitamin C veoma delotvoran u suzbijanju i ublažavanju simptoma prehlade, ali da li ste znali da je ovaj vitamin neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog tela?

Vitamin C je jedan od retkih vitamina koje telo ne može samo da proizvede, ali je istovremeno jedan od najbitnijih za život. Ovaj vitamin utiče na antioksidativnu aktivnost tela, proizvodnju kolagena, kardio-vaskularni sistem i imuni sistem. Takođe, igra veoma važnu ulogu u suzbijanju razvoja bolesti.

Interesantne činjenice o ovom vitaminu koje verovatno niste znali:

1. Narandže nisu najbolji izvor vitamina C

Verovali ili ne, narandže i drugi agrumi nisu najbolji izvor vitamina C. Istina, količine ovog vitamina u južnom voću su znatne, ali kivi, jagode i guava u svom sastavu imaju mnogo više C vitamina. Takođe, crvene paprike, brokula i kelj sadrže veće količine ovog mnogo važnog vitamina.

2. Sirovo voće i povrće je najzdravije

Kuvanje, prženje ili pečenje u velikoj meri smanjuje količinu vitamina C u namirnicama. Zato se preporučuje da se povrće što manje termički obrađuje kako bi zadržalo svu svoju kvalitetu.

3. Vitamin C stvara kolagen

Ovaj vitamin je ključan za proizvodnju kolagena koji je zadužen za čvrstinu i elastičnost, te redovno obnavljanje kože. Štaviše, pojedina istraživanja pokazala su da su žene koje su tokom života uzimale veću količinu vitamina C imale manje bora i mnogo zdraviju i lepšu kosu. Ovaj vitamin izuzetno je važan i za zaštitu kože od štetnih sunčevih zračenja.

4. Pomaže u regulaciji stresa

Najveća količina vitamina C skladišti se u nadbubrežnoj žlezdi. On pomaže ovoj žlezdi da lakše podnese veću količinu stresa, a da pri tome stres ne naruši normalno funkcionisanje tela.

VIŠE  Da li ste hipohondar?

5. Sagoreva masti

Vitamin C je veoma važan faktor u sagorevanju masti jer pomaže telu da stvara karnitin koji prenosi masne kiseline u ćelije kako bi se iskoristile za stvaranje energije. To, doslovno znači, da vitamin C pomaže telu da masnoće u organizmu pretvara u pogonsko gorivo. Zato, ljudi koji redovno vežbaju, a uz to uzimaju i dovoljnu količinu vitamina C postižu bolje rezultate, od onih koji ne unose dovoljno ovog vitamina u organizam.

6. Produžava život

Istraživanja pokazuju da dovoljna količina vitamina C na dnevnoj bazi pomaže ženama da žive do dve  godine duže, dok kod muškara ta cifra ide i do šest godina. Ovaj nezamenjivi vitamin dokazano je jedan od najboljih načina da se spreči nastanak osteoporoze, jer povećava gustinu kostiju kod žena u menopaouzi. Antioksidantna svojstva vitamina C pomažu i u borbi protiv katarakte.

Poslednja istraživanja pokazuju da je ovaj vitamin prirodno oružje koje pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja raka. Njegova korisna svojstva stvaraju zaštitu od oštećenja i mutacija u DNK.

Preporučena dnevna doza vitamina C za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg. Za pušače se ova doza povećava za 35 mg jer oni mnogo brže gube vitamin C iz organizma. Naime, dim koji se prilikom pušenja unosi u organizam uništava ćelije slobodnih radikala, kojima vitamini pomažu u normalnom funkcionisanju.

Najviše vitamina C u voću imaju: citrusi, kivi, šipak, jagode, višnje, brusnica, crni ribiz, ananas, mango, jabuka i grejp.

Povrće bogato vitaminom C: zelena i crvena paprika, krompir, repa, paradajz, kelj, špinat, patlidžan, mrkva, krastavac, kupus i ostalo zeleno lisnato povrće.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *