Sedam zdravih grickalica koje možete jesti posle ponoći

Verovatno ste čuli dijetalno pravilo da jedenje posle 8 časova naveče može imati negativan uticaj na vaš struk. To je samo delimično istina! Ono što je zaista bitno je šta jedete. Evo liste  ponoćnih grickalica koje neće sabotirati vaše napore u pokušaju gubitka kilograma.

Voda

Žeđ često imitira osećaj gladi, tako da pre nego što posegnete za nekom poslasticom iz frižidera pokušajte sa čašom – dve vode. Možete je začiniti kriškom limuna ili limete ( obe voćke su poznate po svojim detoksikacijskim svojstvima ). Sačekajte 10 minuta , a ako vaš stomak još uvek gunđa, posegnite za nekom od namirnica koju navodimo u ovom tekstu.

Mleko

Oskudno u kalorijama i mastima , mleko sadrži triptofan, amino kiselinu koja vam može pomoći da utonete u dubok san. U suštini, triptofan je odgovoran za povećanje proizvodnje serotonina u organizmu, a serotonin pomaže da se osećate pospano. Osim toga, kalcijuma i vitamin D koji se nalaze u jednoj šolji mleka pozitivno će uticati na zdravlje vaših kostiju.

Orasi

Bogati antioksidantima, orasi su odlična noćna grickalica. Pošto su puni vlakana, pomoći će vam da se osećate duže sitima i sprečiti gladan stomak da vas zove na šetnju do frižidera pre jutra. Ove hranljive grickalice takođe će

Frižider noću

Frižider noću

vam pomoći u regulisanju šećera u krvi te podići proizvodnju serotonina u organizmu. Dakle, umesto slatkiša – orasi.

Kokice

Kokice su odličan izbor ako vam se noću traži nešto slano. Ne samo da su dobar izvor složenih ugljenih hidrata, kokice takođe imaju malo kalorija. Šta više, zbog činjenice da nisu bogate mastima, ujutro se nećete osećati naduveni niti će vas boleti stomak. Samo polako sa soli.

VIŠE  ABS dijeta

Povrće

Možda ne izgleda kao ukusna ponoćna užina, ali povrće je odlično jesti kasno noću, iz više razloga. Povrće je puno vitamina, minerala i fitonutrienata koje vaše telo koristi da se obnavlja i  neguje preko noći, a uz to je i puno vode, pa ćete se osećati manje dehidrirani kada se ujutro probudite. Šta više , povrće imaju veoma malo kalorija i masti, tako da ne morate paziti šta jedete.

Integralne žitarice

Kao i mleko, žitarice su bogate ugljenim hidratima što pomaže da se podigne nivo triptofana  u krvi ( kiseline koja podstiče proizvodnju serotonina ). Ali budite oprezni: obrađeni ugljeni hidrati, kao što su testenine, čips i beli hleb, izazivaju  skok nivoa šećera u krvi, što može učiniti da vaš san bude manje miran. Uzmite, na primer, ovsenu kašu, vlaknima bogate žitarice ili tost integralnih žitarica, a onda u krevet.

Ćuretina ( puretina )

Čisti proteini nisu samo kamen temeljac za mišiće, nego će duže zadržati osećaj sitosti bez širenja vašeg struka. Ćuretina ima manje kalorija od masne i ugljenim hidratima bogate hrane. Dakle, ako biste gricnuli nešto pre nego što se bacite u krevet, narežite nekoliko kriški ćuretine  ili čak niskomasnog sira čime ćete prebroditi „krizu“ do jutra.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *