Puževa sluz, ovčija mast i ostali neverovatni čudni sastojci kozmetičkih proizvoda

Čudni sastojci lepote

Mogu da budu potpuno prirodni, ali mnogi sastojci koji se koriste u kozmetici prilično su neprivlačni ( u najmanju ruku ). Pročitajte i saznajte šta se sve, od ribljih krljušti do ptičje masti, koristi za čišćenje i negu kože

Puževa sluz

Puževa sluz sadrži ekstrakt mucina, koji je kompleks proteina, glikolne kiseline i elastina. Za mucin se smatra da ima regenerativne svojstva te da pomaže vlaženje kože. Ponekad se koristi u tretmanima kože lice. Za ovaj sastojak se veruje da ublažava ožiljke i pigmentaciju.

Ovčija mast

Lanolin iz vune se koristi u losionima, sredstvima za uklanjanje šminke, i proizvodnji ruževa. Istraživanja su pokazala da je omekšavanje kože lanonolinom je veoma efektno i dugotrajno . Ako se nanosi direktno na kožu, može da smanji grubost i pucanje kože, i kontinuirana upotreba pokazuje ukupno povećanje glatkoće kože.

Ptičji izmet

Za slavujev izmet, najčešće sadržan u zloglasnom Geisha tretmanu lica, smatra se da čisti kožu i daje joj sjaj. Slavujev izmet razlikuje se od onog u većine sisara, jer, kao i druge ptice, slavuji imaju samo jedan otvor, nazvan kloaka, kroz koji izlučuju i tečni i čvrstog sekret. Ptčiji izmet sadrži azotom – bogatu ureu i guanin i amino kiseline. Urea pomaže vezivanje vlage za kožu, čineći je da izgleda i da se oseća kao hidratisana.

Prepucijum odojčeta

Ubedljivo najšokantniji sastojak nalazi u proizvodima za negu kože je prepucijum obrezanih odojčadi. Neki ga nazivaju fontanom mladosti a Opra Vinfri se kune u proizvode dobijene od njega. Upotreba proizvoda za lepotu proizvedenih korišćenjem prepucijuma odojčada je i dalje kontroverzna, a nisu ni jeftini.

VIŠE  Vitamin Q: Zašto bi trebalo da zanima vas i vašu kožu?

Riblja krljušt

U svakodnevnom životu, guanin vam je poznatiji pod nazivom ribljih krljušti. Koristi se u proizvodnji karmina, lakova za nokte i senke za oči, te pomaže dodati sjaj velikom broju kozmetičkih proizvoda. Takođe je poznat kao sredstvo za prikrivanje nepravilnosti na koži lica.

Ulja iz ajkuline jetre

Skvalen je prirodna mast koja se nalazi u našoj koži, te služi da štiti i hidratira površinu kože. Dodaje se u mnoge ovlaživače kože. U proizvodnji kozmetičkih proizvoda se koristi skvalen koji se obično uzima iz ulja jetre ajkule.

Petlova kresta

Zvuči ludo, ali hijaluronska kiselina nije zapravo kiselina. Hijaluronska kiselina se nalazi u skoro svakoj ćeliji vašeg tela. Ona je glavna komponenta naše kože, bogata kolagenom i elastinom, i ima sposobnost da izvuče vlagu iz vazduha te deluje kao rezervoar za ćelije. Hijaluronska kiselina je prvobitno dobijana iz petlove kreste, ali danas se zapravo proizvodi u laboratorijama korišćenjem biljnih izvora i biotehničkih procesa.

Janjeća mast ( loj )

Loj je oblik prerađene masti iz ovčetine. Ima umirujuća i hidratacijska svojstva što ga čini idealnim sastojkom proizvoda za negu kože.

Ptičje i ulje kune

Neke kreme za brijanje, za zaštitu od sunca i sprejevi za kosu sadrže ulje kune ili džinovske ptice koja na leti a pod nazivom emu. Ulje se dobija struganjem masti sa zadnjice životinje. Sastojak doprinosi nežnom, održavanom osećaju koji imate pri dodiru kože nakon nanošenja proizvoda.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *