Prepoznajte simptome hroničnog nedostatka vitamina D i pobedite ih

Verovatno već znate koliko je vitamin D značajan za kosti i kožu, ali njegova uloga u normalnom funkcionisanju tela mnogo je veća. Kao što mu sam nadimak govori, „sunčev vitamin“ svom telu možete da obezbedite sasvim besplatno, jer je dovoljna izloženost suncu najbolji izvor vitamina D.

Ipak, poznato je da veliki broj ljudi pati od nedostatka ovog vitamina u organizmu.  Najčešći uzroci za to su nedovoljna izloženost suncu, stroga veganska dijeta, smanjena sposobnost bubrega ili probavnog sistema da asporbuje vitamin D ili bolesti poput fibroze ili celijaklije.

Lekari ističu da je dnevna potreba za vitaminom D 400 IJ, a deci i odraslima do 50 godina preporučuje se da unose 200 IJ ovog vitamina dnevno. S godinama dnevni unos treba da se povećava, pa tako osobe starije od 50 godina treba da unose 400 IJ „sunčevog vitamina“, a stariji od 70 godina čak 600 IJ da bi organizam mogao normalno da funkcioniše.

Simptomi nedostatka vitamina D su slabost u mišićima, pospanost, loše raspoloženje ili česte promene raspoloženja, visok krvni pritisak, veća osetljivost na bol i smanjena izdržljivost.

Manjak ovog vitamina može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme poput osteoporoza, rahitisa, depresije, shizofrenije, multiple skleroze, pa čak i raka prostate, creva, dojke ili jajnika.

Zašto je vitamin D toliko važan?

Verovatno se pitate kako manjak samo jednog vitamina u telu može da uzrokuje takve problem? Odgovor je jednostavan – zato što on obavlja tri veoma važne fukcije u organizmu. Vitamin D reguliše imunološki sistem, rast stanica i hormonsku ravnotežu.

Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u regulaciji imunološkog sistema jer vodi računa o reakcijama u telu čiji je zadatak da onesposobe strana tela, ali isto tako sprečava da imunološki sitem napada vlastito telo. Samim tim, dovoljna količina D vitamina smanjuje rizik od pojave autoimunih bolesti.

Vitamin D zaustavlja upalne procese i reguliše rast stanica kože, pa se zato vrlo često koristi u lečenju psorijaze. On simulira najmanje tri gena koja mogu da spreče rast stanica raka pluća, pankreasa ili debelog crijeva. Novija istraživanja pokazala su da optimalan dnevni uznos može smanjiti opasnost od obolenja od raka za 40 do 75%.

VIŠE  Kako preopterećenost utiče na vaše zdravlje

Dovoljna količina vitamina D osigurava ravnotežu među hormonima u telu, te samim tim on igra važnu ulogu u planiranju začeća jer utiče na i proces sazrevanja polnih ćelija.

Kako ga pronaći?

Sunce je najbolji izvor vitamina D, jer koža ga koža proizvodi kada je izložena sunčevoj svetlosti. Samo 20 minuta izloženosti sunčevim zracima, zadovoljiće dnevne potrebe za ovim vitaminom. Naše telo samo reguliše proces stvaranja vitamina iz sunčevih zraka uzimajući tačno koliko mu je potrebno. Iako se danas stalno ukazuje na štetna sunčeva zračenja i preporučuje se da se što manje sunčate, da koristite kreme sa visokim zaštitim faktorom, pola sata sunčanja neće dovesti do fatalnih posledica, a donijeće brojne benefite. Pojedina istraživanja su pokazala da kreme za sunčanje blokiraju stvaranje vitamina D za čak 95%.

S obzirom da smo zimi manje izloženi suncu, preporučuju se dodaci prehrani i konzumiranje hrane koja sadrži vitamin D. „Sunčev vitamin“ javlja se samo u nekoliko namirnica kao što su plava riba, riblje ulje, žumance, pojedini mlečni proizvodi i žitarice. Količine D vitamina koje se nalaze u ovim namirnicama ipak nisu dovoljne, pa je preporuka da se zimi uzimaju i dodaci prehrani na bazi ovog vitamina.

Studije su pokazale da su pacijenti koji imaju manjak vitamina morali da uzimaju duplo više lekova da bi ublažili bol od onih kod kojih je nivo ovog vitamina bio u noramalnim granicama. Da bi se rešio hronični manjak vitamina D potrebni su meseci izlaganja suncu ili uzimanju vitamina u obliku dodatka prehrani.

Svaki dio našeg tela ima receptore D vitamina, uključujući mišiće, kosti, moždane ćelije, zato je potrebno redovno ih „nahraniti“ ovim vitaminom. Tokom zime vodite računa o tome šta jedete i iskoristite svaki tračak sunca koji ugledate. Vaše telo će vam biti zahvalno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *