Ove namirnice su dobre za srce, ali debljaju!

Zdrava ishrana je najbolji način da izbegnete bolesti srca, ali čak ni najzdravije namirnice ne treba unositi u ogromnim količinama

Sve ste već čuli – postoje namirnice koje bi trebalo da budu na vašoj listi nužnih namirnica, koje su dobre za srce, hranljive, i koje će promeniti vaš život. Ali – uvek postoji ali – i dalje morate da obratite pažnju na to koliko ih jedete, jer i neke od njih mogle bi vas udebljati. Evo koje su to namirnice.

Kikiriki

Kikiriki je ukusni orašasti plod bogat vlaknima. Takođe su savršena kombinacija proteina neophodnih za mišiće i zasićenih omega-3 masti koje vam omogućavaju da se osećate sito duži vremenski period, što sprečava prejedanje.

Međutim, ista ta veoma korisna i zdrava namirnica, takođe može da radi i protiv vašeg zdravlja. Zdrav sadržaj masti u kikirikiju može prilično brzo ispuniti dnevni dozvoljeni unos masti u ukupnim dnevnim kalorijama koje možete uneti. I nedavno objavljena studija sugeriše da što ste teži, veća je verovatnoća da ćete se prejesti jer mehanizam u mozgu gojaznih žena više ne može reći kada ste siti. Ako je vaš cilj gubitak težine, ne jedite kikiriki više od tri puta nedeljno i držite se malih količina ( oko 28 zrnaca kikirikija ).

Isto važi i za bademe. Zdravi su za srce i visok nivo vitamina E i B, te magnezijuma koji sadrže će pozitivno uticati na vaš imunitet. Ali masti su masti. Dakle, ako se držimo preporučene porcije od 22 badema dva ili tri puta nedeljno, imaćete zdravije srce bez sabotiranja gubitka težine.

Avokado

Palac dole za jednog od mojih favorita kada su u pitanju zdrave masti! Ovo kremasto voće sadrži 15 grama za srce zdravih nezasićenih masti po obroku i 2 grama zasićenih masti ( koje nisu tako zdrave ). Jedan avokado ima više od trećine preporučene količine u ishrani vitamina C i vitamina K. Odlični su u svakoj salati, kao zamena za majonezu ili u sendviču sa povrćem.

VIŠE  Vitamin Q: Zašto bi trebalo da zanima vas i vašu kožu?

Budući da polovina avokada sadrži neverovatnih 160 kalorija, držati se nekoliko kriški avokada ( oko jedne četvrtine ) je najbolja stvar koju možete učiniti kako bi sprečili širenje struka negujući zdravo srce.

Konzervirana riba

Tunjevina, losos, sardine i skuša su odličan izvor za srce zdravih omega – 3 masti, čak iu konzervi. Nežne, jestive kosti u konzervi sardine i lososa takođe su dobar izvor kalcijuma. Ali obratite pažnju na ono u šta su pakovane. Dok su vrećice zgodnije, one zapravo sadrže više od 300 mg natrijuma po dva grama obroka, u poređenju sa 180 mg u kod ribe u konzervi, tunjevine posebno. Da biste smanjili unos natrijuma ti, i klonili se kaloričnih masti, neka vaš izbor bude  tunjevina u konzervi pakovana u vodi ( ovo će pozitivno uticati i na vaš kućni budžet ). Pripremite večeru sa sveže prženom tunjevinom ili lososom sa povrćem i limun sosom.

Sušeno voće

Dodavanje voća i povrća vašoj svakodnevnoj ishrani može da vas zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih oblika raka. Ishrana bogata voćem i povrćem takođe može da poveća vaš nivo energije i ubrza metabolizam, poboljšava raspoloženje i smanjuju mogućnost od nastanka upala u telu. Moj cilj je da vas navedem da jedete više voća i povrća, te da vam trpeza izgleda što šarenije!

Kad god možete, kupite sveže ili smrznuto voće i povrće a uzdržite se od sušenog voća. Sušeno voće može biti deo zdrave ishrane , ali sadrži u proseku blizu 30 grama šećera po obroku, te je najbolje je da ga konzumirate samo povremeno. Umesto toga, ako je moguće, odlučiti se za sveže sezonsko voće, uzgojeno lokalno – ono će vas koštati manje i na duže staze uticati pozitivno na vaše ukupno zdravlje. Smrznuto a naročito sveže voće sadrži mnogo manje šećera nego njegova sušena verzija. Smatrajte sušeno voće zdravom poslasticim, a ne svakodnevnom užinom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *