Opasnosti od smanjenja unosa soli?

Snižavanje natrijuma može da izazove zdravstvene tegobe?

Najnovija istraživanja pokazuju da smanjenje unosa soli mogu učiniti više štete nego koristi.

Da li je smanjenje unosa soli dobra ideja s obzirom na moguće zdravstvene probleme?

Prema najnovijim istraživanjima, zdravstveni rezultati smanjenja unosa soli kod ispitanika nisu bili mnogo bolji kada je unos soli smanjen na 1.500 miligrama dnevno.

Preveliko smanjenje unosa natrijuma može zapravo povećati rizik osobe od nekih zdravstvenih problema.

Istraživanja i dalje podržavaju prethodne nalaze da smanjenje natrijuma sa veoma visokih nivoa unosa na umereni nivo unosa soli poboljšava zdravlje.

Ipak, mada istraživanja jasno potvrđuju efekte natrijuma na krvni pritisak to nije dovoljno da se utvrdi konačan uticaj smanjenja unosa natrijum a na ukupno zdravlje organizma. Promene u ishrani su složeniji nego jednostavna promena količine unosa jedog minerala. Više istraživanja je potrebno da se razumeju sve implikacije ovoga.

I dalje oprezno sa slanikom!

Smanjenje unosa soli

U proseku, odrasli konzumiraju oko 3.400 miligrama soli dnevno. U SAD – u se  preporučuje ne više od 2.300 miligrama dnevno, te  1.500 miligrama za crne ljude, ljude preko 50 godina, i one sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom ili hroničnim bolestima bubrega.

VIŠE  Mislite da je teško promeniti se? Sve je u vašoj glavi!

Istraživanja ukazuju na to da se kod ljudi sa visokim rizikom ne može zahtevati drastično smanjenje unosa soli, te da može biti potrebno preduzeti i druge korake kako bi se smanjio rizik od bolesti srca.

Ipak postoje i neslaganja sa najnovijim istraživanjima. Protivnici rezultata najnovijih istraživanja i dalje preporučuju samo 1.500 miligrama dnevno za svakoga, bez obzira na boju kože, starost ili obolenja.

Kažu da ovim istraživanjima nedostaje kritična komponenta – sveobuhvatan pregled potvrđenih dokaza koji povezuju previše natrijuma sa  visokim krvnim pritiskom i bolestima srca.

Drugim rečima, polako sa slanikom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *