Nekoliko saveta za efikasniji trening

Verovatno se nećete složiti sa mnom, ali prilično sam uverena da većina vežbi koje radimo ne daju rezultate.

Pitate se čime mogu potkrepiti ovu svoju tvrdnju? Ličnim iskustvom – posmatranjem svih tih žena i muškaraca koji pored mene provode sate vežbajući.

Glavna prepreka efikasnijem provođenju vremena u teretani, na fitnes treningu, trčeći, mogla bi se sažeti u sledećoj definiciji: nedostatak intenziteta, odnosno, nivo fizičkog napora.

Da, smatram da „premlak“ intenzitet predstavlja glavnu prepreku da dostignemo svoje ciljeve. Nedovoljan intenzitet vežbanja pojavljuje se u mnogim oblicima ali njegova suština je u tome da se većina ljudi snalazi sa umereno neprijatnim ili napornim stanjima, međutim, malo njih se trudi da dosegne svoj maksimum.

Naše telo je 50% jače nego što nam se to čini, ali instinkt nam govori da smanjimo tempo, sačuvamo snagu za kasnije i provučemo se sa najmanje uloženog napora. To je problem sa većinom treninga koji traju od 45 – 50 minuta – intervali intenzivnog vežbanja čine nam se suviše dugim da bismo pomerali svoje granice – radije ćemo smanjiti tempo i sačuvati energiju.

Šta uraditi po ovom pitanju. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izvučete više od naporauloženog u treniranje:

1. Svesno se trudite da radite više, brže, bolje

Ne plašite se da ostanete bez daha i uvek imajte na umu svoj cilj. Na primer: kažite sami sebi – trči brže! Pokušajte trčati sprint u intervalima. Ne trčite? Ovaj sistem radi sa bilo kojim vežbama: vozite bicikl brže, radite sklekove brže itd.

VIŠE  6 sredstava za čišćenje koje već imate u svom domu

2. Planirajte

Bez planiranja, odlazak u teretanu može brzo postati potpuno gubljenje vremena. Da biste izbegli besciljno lutanje od jedne do druge sprave, postavite sebi jasne ciljeve, i pratite ih. To će pomoći da maksimalno iskoristite svoje vreme.

3. Skoncentrišite se na trenutak

Umesto da pokušavate da radite duži vremenski period, fokusirajte se na ono što radite, a ne na ono što tek trebate učiniti. Bolje vam je da date sve od sebe tokom prvih nekoliko intervala, a onda napravite duži odmor, nego da umereno vežbate tokom celog treninga. U ograničenim intervalima vremena možete učiniti mnogo toga, a vašem umu je lakše da se skoncentriše na kraće vremenske intervale nego na period za koji se ne zna koliko će trajati.

4. Radite jednu po jednu stvar

Čini se primamljivo slati mejlove i voziti sobni bicikl (ili pregledati Instagram na telefonu), ali odlaskom u teretanu treba da se isključite iz svega i posvetite samo svom telu. Vežbanje mora imati efekta, ali za to se morate potruditi vi, to jest, to ne može uraditi neko drugi umesto vas.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *