Mislite da je teško promeniti se? Sve je u vašoj glavi!

Pretpostavljam da mogu da kažem da skoro svi ljudi koji se odluče da potraže terapeuta čine to zato što su nezadovoljni svojim životom, ili nekim njegovim dijelom. Prije dvadeset godina, kada bi se osoba odupirala tome da promjeni nešto sa čime on ili ona nije zadovoljna, napravili bismo pretpostavku da osoba nije zaista predana želji za promjenom, ili da izražava određeni „otpor“. U proteklih pet godina, međutim, u nauci je došlo do određenih pomaka u saznanju kako mozak komunicira sa umom i tijelom, te u nauci postoji više razumijevanja za to koliko teška promjena mora biti za mnoge ljude. Neki od ovih problema izgleda da se odnose na temperament pojedinca ili životna iskustva koja su imali, te kako su ih tumačili i reagirali na njih, ali mnogo toga se bazira na ljudskom mozgu, svojstvenom čovjeku kao vrsti.
Došlo se do zaključka da je promjena tako teška zbog nevjerojatne sposobnosti mozga da stvora navike. Tokom vremena, mi sve više funkcioniramo na „autopilotu“, formiramo navike razmišljanja i osjećaje, koje se „zacementiraju“ u našem mozgu u obliku nervnih putova. Ljudski mozak je stručnjak za efikasnost, koji stvarajući putove neurona koji u suštini osiguravaju da ćemo nastaviti da mislimo, osjećamo, i pritom radimo iste stvari iznova i iznova. Do 90 % našeg svakodnevnog života se sastoji od naših navika. Ako ovo izgleda malo vjerojatno, isprobajte ovaj mali eksperiment : Vodite evidenciju o svim stvarima koje mislite u toku dana. Vodite evidenciju nekoliko dana. Onda se vratite i pročitajte ono što ste zabilježili. Uočavate li kako malo novog materijala proizlazi iz dana u dan? Čini se kao da su naši mozgovi računari koji koriste jednostavan program iz dana u dan, sa istim mislima, emocijama i ponašanjem koji se ponavljaju beskrajno, sa vrlo malo različitosti.
Ako nam se čini tako teško promijeniti se, to je zato što je to zaista teško – iz neurobiološke perspektive. U suštini, radi se o tome da moramo da idemo protiv osnovnog funkcioniranja našeg mozga, da promijenimo svoje navike
kako bi promijenili svoje živote. Dobra vest je da to možemo ako smo odlučni i spremni da odvojimo malo vremena da formiramo novu naviku.
Recimo da niste zadovoljni vašim tijelom i želite da u vašu svakodnevicu unesete fizičke aktivnosti. Mogli biste da pripremite svoju odjeću i obuću za teretanu odmah pored budilnika ili mobilnog telefona, navijete budilnik u odgovarajuće vrijeme, probudite se i vježbate. Mogli biste da kažete svojoj porodici i prijateljima da pokušavate da kreirate novu naviku vježbanja i da želite njihovu podršku i ohrabrenje. Možda ćete pitati partnera, kolegu, ili komšiju da ide sa vama u teretanu, ako vas druženje motivira da činite nešto čak i kada vam se to ne radi. Svaka od ovih promjena u vašim dnevnim navikama vjerojatno će vam se isplatiti. Samo izaberite jednu i držite je se.
Počnite sa jednom navikom i jačajte je iz dana u dan. Za ovaj poduhvat, stvaranja nove navike, trebat će vam negdje između 28 i 40 dana. Ići će vam mnogo bolje ako počnete sa malim promjenama i idete prema većim. Budite strpljivi i suosjećajni prema sebi, i nagraditi sebe zato što se upuštate u nešto što vam predstavlja izazov. Ne kritizirajte se ili osuđujte ako ne dostignete svoj cilj svakog dana. Shvatite da mijenjate život, mijenjajući mozak, a sve to mijenjajući jednu po jednu naviku. Promjena je teška, ali u roku od samo mjesec dana, izgradit ćete novu nervnu putanju u mozgu koja će predstavljati osnovu za vašu novu naviku. Mnogo je lakše raditi sa ljudskom prirodom kada shvatimo kako mozak funkcionira da bi osigurao da stvari budu kakve jesu, i kada shvatimo što je potrebno da uradimo da stvorimo zdravu i pozitivnu promjenu .

VIŠE  5 Razloga zašto biste trebali ustajati ranije

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *