Koliko jaja mogu trajati?

Važno je da znate kako da zaštitite sebe i svoju porodicu od bolesti. Ponekad je lako utvrditi kada je hrana u frižideru pokvarena, ali ponekad i nije. Sve što obično treba da uradite je da provjerite izgled namirnice, ili njen miris.

Koliko dugo jaja mogu stajati u frižideru?

Kada je u pitanju svježina jaja, trebali biste obratiti pažnju na datumu na etiketi kutije sa jajima. Standardi vezani za upotrebljivost namirnica kažu da datum ne bi trebao biti duži od 30 dana od datuma pakovanja.

Ako ne pronađete datum na kutiji, ili ste ih kupili na komad, smatra se da jaja zadržavaju optimalnu kvalitetu i do tri tjedna. Pod „optimalnim kvalitetom“ misli se na sljedeća svojstva jajeta:  bogato i čvrsto žumance, bogat i čvrst bjelanjak. Kako se jaje oslobađa ljuske, bjelanjak se širi, tako da svježa jaja želite da koristite za kolače i druge recepte gdje je oblik važan, a starija jaja sačuvati za kajganu i druge jednostavne recepte s jajima.

VIŠE  Najzdravije povrće

Kako znati da su jaja pokvarena?

Jaja su jedna od rijetkih životinjskih namirnica koje možete da držite u frižideru a da i dalje zadrže optimalna kvaliteta. Jaja se vjerojatno neće pokvariti u frižideru, ali mogu da se isuše tokom vremena. Ona se ne kvare automatski po isteku određenog datuma.

Ako jaja već nemaju salmonelu, ona se neće ni razviti u jajima u vašem frižideru. Ako jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti veoma mali, jer ova bakterija ne raste u hladnim uslovima, kao što je frižider, a uz pravilno rukovanje, kuhanje, i druge mjere sigurnosti hrane, bakterija će biti ubijena.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *