Kako skuvati i koliko kuvati jaja?

Iako kuvanje jaja ne spada u super tešku kategoriju kulinarskih vještina, nije ih uvijek lako skuvati onako kako želite. Tvrdo, meko ili srednje kuhano jaje, u zavisnosti od toga šta vam odgovara, može predstavljati pravi izazov. Koliko puta vam se desilo da ste umjesto srednje kuvanog dobili rovito jaje, a sljedeći put napravili još veću grešku, pa ga skuvali do te mjere da žumance ostane suvo, a bjelance postane poput gume?

Postoji nekoliko dobrih recepata za savršeno kuvana jaja, a sam postupak zavisi od toga šta želite da postignete. Osim toga, veliku ulogu igra i to kakva jaja izaberete, posuda za kuvanje, te temperatura na kojoj se kuvaju.

Za početak, jaja lagano položite u šerpu, sipajte vodu preko njih tako da njen nivo prelazi barem dva centimetra iznad jajeta. U posudu dodajte jednu kašiku soli ili sirćeta. Šerpu pokrijte i čekajte da voda proključa. Čim voda proključa posudu sklonite s vatre, ali nemojte da skidate poklopac.

Meko kuvana jaja

Ako želite da dobijete rovita jaja, šerpu skinite s vatre, ali jaja ostavite da odstoje u šerpi s vodom tri do pet minuta. Tako ćete dobiti jaje koje ima čvrstu koru bjelanca, dok je samo bjelance meko, a žumance tečno. U pravilu, ovako kuvana jaja se ne gule, nego se jedu kašikom direktno iz ljuske.

Srednje kuvana jaja

Ako želite srednje kuvana jaja, posudu skinite s vatre, a jaja ostavite da odstoje pet do šest minuta. Srednje kuvana ili poširana jaja, imaju pomalo tečno žumance, a bjelance je dovoljno čvrsto da može da se oguli.

Tvrdo kuvana jaja

Ako više volite tvrdo kuvana jaja, šerpu nakon ključanja skinite s vatre, a jaja ostavite u vreloj vodi još 10 do 15 minuta. Da bi žumance bilo tamno žute boje dovoljno je da jaja odstoje u vodi desetak minuta, a ako želite da bude jako žuto, suvo i da se mrvi, ostavite jaja u vodi 15 minuta.

Ako kuvate veću količinu jaja, najbolje je nakon 10 minuta izvaditi jedno kako biste provjerili da li je kuvano. Izvadite jaje iz posude francuskom kašikom i stavite pod mlaz hladne vode. Nakon što ga ogulite, vidjećete da li ste postigli ono što ste željeli. Ako to nije dovoljno kuvajte jaja još minut ili dva.

Ipak, obratite pažnju, jaja kuvana duže od 15 ili 18 minuta mogu biti prekuvana, pa njihov miris postaje veoma intenzivan i podsjeća na sumpor.

Da biste zaustavili proces kuvanja, vrelu vodu zamijenite hladnom, a možete dodati i nekoliko kockica leda u vodu. Nakon toga ih ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohlade. Ako se pridržavate ovih koraka, guljenje će ići glatko. Ako ne želite da ih držite u frižideru, ostavite jaja pod mlazom hladne vode u sudoperu dok ih gulite.

Kad gulite tvrdo kuvana jaja, slobodno ih, nakon što istresete vruću vodu, ubacite u posudu da puknu pa tek onda prelijte hladom vodom. Tako će voda lakše da prodre između ljuske i bjelanca pa će guljenje biti jednostavije.

Ako kuvate veću količinu jaja i morate brzo da ih ohladite, oljuštrite i poslužite gostima, nakon kuvanja ih zaronite u posudu s ledenom vodom i to tako da plivaju u njoj. To će naglo prekinuti proces kuvanja, brzo ohladiti jaja, a i guljenje će ići lakše.

VIŠE  Kocke od palente sa sirom

Savjet plus

  • Za kuvanje jaja najbolje je koristiti vodu koja je postigla sobnu temperaturu. Ako je voda prehladna, trebaće vam mnogo više vremena da se jaja skuvaju. Ipak, ako je voda vruća postoji rizik da će previše brzo da se zagrije, manje vremena će joj trebati da proključa, pa ćete umjesto srednje kuvanih jaja dobiti previše rovita jaja. Ili, još gore, jaja će biti prekuvana jer će predugo biti na temperaturi ključanja.
  • U vodu dodajte veliku kašiku soli ili jabukovog ili vinskog sirćeta kako biste spriječili pucanje tokom kuvanja. Naime, so i sirće brže zgušnjavaju proteine u bjelancetu, što, jednostavno rečeno, začeplja pukotine na jajetu.
  • Kad jednom pokrijete šerpu u kojoj kuvate jaja, nemojte više da je otkrivate, jer ćete prekinuti proces ključanja vode. Štaviše, ne otkrivajte šerpu ni nakon što je skinete s vatre.
  • Da biste dobili savršeno srednje kuvano jaje kuvajte ga na pari. Ako nemate košaru za kuvanje jaja na pari, stavite jaja u malo vode, poklopite šerpu i parite ih na laganoj vatri 15 minuta. Osim toga, para polako prodire u ljusku pa je jaja mnogo lakše oguliti.
  • Svježa jaja mnogo je teže guliti od onih malo starijih, zato je najbolje za Vaskrs skuvati jaja stara barem sedam dana. S druge strane svježa jaja rjeđe pucaju!
  • Jaja koja su duže stajala u frižideru brže pucaju, pa ih je lakše guliti.
  • Hrabrije domaćice tvrde da, ako probušite jaje na njegovom ravnijem kraju, prije kuvanja, postoje manje šanse da će pući dok se kuva. Vrijedi pokušati!
  • Ako ćete jaja servirati u povicama, najbolje je koristiti svježa jaja, jer im je žumance tačno u sredini jajeta, a i manje su šanse da će nakon kuvanja poprimiti onu ružnu zelenu boju.
  • Možda će vam zvučati čudno, ali ako živite u mjestu sa većom nadmorskom visinom, kada kuvate jaja ostavite ih u manjoj količini vruće vodi malo duže. Idealno vrijeme je 10 do 12 minuta.

Kako čuvati kuvana jaja?

Svježa jaja mogu u frižideru da se čuvaju četiri do pet nedjelja. Kuvana jaja ne mogu da stoje tako dugo jer visoka temperatura oštećuje žaštitni sloj ljuske, pa bakterije brže prodiru u jaje. Njihov rok trajanja varira u zavisnosti da li su meko ili tvrdo kuvana. Tvrdo kuvana jaja mogu da stoje u pokrivenoj posudi u frižideru najviše nedjelju dana. Nakon toga bakterije prodiru kroz ljusku, pa mogu lako da se pokvare. Budite pažljivi, jer jaja, iako su u frižideru, mogu da ispuštaju intenzivne mirise, što utiče i na ostale namirnice koje tu čuvate.

Mali trikovi iskusnih domaćica

Oduvijek se divite domaćicama koje od običnih kuvanih jaja umiju da naprave pravo malo umjetničko djelo, jer se žumance i bjelance izmiješaju u zanimljivu kombinaciju. E pa, nije to tako komplikovan zadatak kako se vama čini. Prije kuvanja jaje ubacite u najlon čarapu, svežite je s obje strane i tako zamotano jaje vrtite nekoliko trenutaka, pazeći da ga ne okrznete kako se ne bi polupalo. Tek tada ih možete kuvati. Na taj način će se bjelance i žumance izmiješati, a nakon što ih oljuštrite dobićete prelijep kontrast žute i bijele boje.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *