Kako mršaviti bez dijete

Ovo shvatite ozbiljno: dijete nemaju efekta, evo strategije mršavljenja koja ima!

Multimilijarderska industrija „mršavljenja“ ima prljavu malu tajnu: dijeta nema efekta. Da budemo načisto, skoro svaka dijeta će imati za posljedicu gubitak težine, ako se poštuju pravila. Neke od njih će imati efekta čak i u veoma kratkom roku, to jest, značajan gubitak težine. Međutim, većina ljudi koji su smršavili držeći dijetu na kraju će to sve dobiti nazad. Često, sa kamatom.

Ne očajavajte: Postoji rješenje!

Ali prvo, hajde da ukratko razmotrimo zašto je držanje dijete osuđeno na propast.

Držanje dijete povlači hormonske promjene koje dovode do povećanja težine

Mnogo se prašine diglo oko nedavne studije koja je utvrdila da dijete, naročito one vrste dijeta koje proizvode brzi gubitak težine – utiče na tjelesnu hemiju na način da vam je izuzetno teško održavati taj teško stečeni gubitak

Mršavljenje bez dijete

Smršajte bez dijete!

težine.

Prvo, studija je pokazala da gubitak težine izaziva promjene u hormonima koji povećavaju vaš apetit. To vam, očigledno, neće pomoći. Drugo, studija je potvrdila da je održavanje smanjenog unosa kalorija usporava vaš metabolizam tako da troši manje kalorija kako vi obavljate vaše dnevne aktivnosti. To usporavanje metabolizma može da se nastavi i čitavu godinu dana – ili čak i duže – nakon prekida dijete.

Prije nego što se previše iznervirate zbog činjenice o metabolizmu koju ste upravo pročitali, postoji još jedna činjenica koja ima mnogo veći uticaj na ljude koji su izgubili značajan broj kilograma. Mršavije tijelo zahtijeva manje kalorija. To znači da, ako želite da provedete ostatak života u mršavijem tijelu od onog koje trenutno imate, moraćete da provedete ostatak svog života jedući manje nego što jedete sada.

( Prije nego što prekinete čitati, dozvolite mi da naglasim da ja nisam rekla da ćete provesti ostatak svog života gladni. )

Efekti dijete prestaju djelovati kada se prekine sa držanjem dijete

Drugi razlog zbog kojeg dijete gotovo nikad ne uspijevaju je u činjenici da su dijete privremena rješenja za stalni izazov.

Većina onih koji su na dijeti počinju odlučno i prekidaju sa dotadašnjim navikama u ishrani rigorozno. Upravo su pročitali najnoviju knjigu neke poznate ličnosti o dijeti ili vidjeli najnovijeg gurua dijetalne ishrane na TV-u i uvjereni su da je baš ta dijeta – ta najnovija kombinacija namirnica, ili izvjesni raspored obroka, odnosno uključivanje tog određenog sastojka u ishranu, ili strogo izbjegavanje mesa, žitarica, šećera, bijelo – plavih namirnica, ili namirnica koja počinju sa slovom „G“ – će biti odlučujuća u izgradnji jedne mršave i stasite ličnosti.

Držati se ovog novog plana zahtijeva ogromnu količinu mentalne energije. Nakon nekog vremena, vaš novi režim ishrane ( ili života ) je sve o čemu mislite. Sve o čemu pričate. I izgubite težinu. Ali, prije ili kasnije, entuzijazam počinje da blijedi i održavanje discipline postaje sve teži izazov. Recimo, morate na putovanje i ne možete kontrolisati tajming ili sadržaj vaših obroka. Dobijete gripu i jedina stvar koju možete da jedete je „zabranjena“ hrana. Ili, najopasnije od svega: dostignete svoju ciljanu težinu.

VIŠE  Šta treba da jedete prije i poslije treninga

Ovo je dan koji svako ko drži dijetu sanja, jer je to dan kad može da prestane da drži dijetu! To je takođe dan kad većina onih koji su bili na dijeti počnu vraćati svu težinu koju su izgubili, ako ne i više, a tada su ponovo na tržištu tražeći sljedeće dijetalno čudo ( na koje neće morati dugo da čekaju ). I ciklus počinje ponovo.

Alternativa držanju dijete

Recimo da trebate da smršate 10, 20 ili možda čak 50 kilograma. Želim da na trenutak zaboravite na to kako ćete da izgubite težinu. Umesto toga, želim da zamislite sebe sa željenom težinom i izgledom. Stvarno zamislite sebe! A sada želim da ozbiljno i konkretno razmislite o tome kakve navike i kakav načia života vodi neko ko zaista ima takvo tijelo.

 

Kako da održavate primjerenu tjelesnu težinu

Na primjer, da biste bili osoba koja održava optimalnu tjelesnu težinu tokom cijelog svog života, vjerovatno ćete:

  • Ograničiti unos slatkiša, rafinisanih ugljenih hidrata i pržene hrane. ( Napomena: Nisam rekla „nikad ne jedite slatkiše, rafinisane ugljenohidrate, ili prženu hranu“ )
  • Izbjegavajte da jedete ispred televizora ili računara.
  • Jedite više povrća i manje skroba. ( Drugim riječima, trudite se da više unosite namirnice koje će vas zasititi sa manje kalorija. )
  • Uzimajte malo manje porcije.
  • Zaustavite se na jednom koktelu ili čaši vina.
  • Jeidte voće za desert ili ne jedite desert uopšte.
  • Pijte vodu ili čaj umjesto gaziranih pića.
  • Svakodnevno odvojite vrijeme za 20-30 minuta hoda prije ručka, ili prije večere, ili prije ručka i večere.
  • Odvojite vrijeme vikendom za kupovinu i kuvajte, tako da makar vikendom ne zavisite od brze ili podgrijane hrane.

Tajna je da se počinje od cilja

Da li možete da zamislite da ste mršava zdrava osoba? Možete li da zamislite kako izgleda običan dan jedne takve osobe? Da li možete da vidite šta joj je na trpezi ili u kuhinji? Dobro. Jer to je ono što želim da najprije učinite. Tako je. Preskočićemo dijetalnu fazu potpuno i ići ćemo pravo u onaj ljepši dio svega – da jedete zdravo i ukusno, a da se pritom osjećate dobro. Nema dijete – samo počnite da se hranite zdravo. Najbolje od svega je da nema povratka izgubljenih kilograma. 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *