Kako da vaš zimski kaput izgleda kao nov?

Dolazi zima, pa se treba pobrinuti i za zimsku odjeću – ovdje ću se osvrnuti na kapute. Postoji mnogo različitih tipova zimskih kaputa, a vi želite da budete sigurni da ih ispravno tretirati. Mnogi vole da svake godine kupe novi kaput, međutim, ako imate klasičan stil a možda još i više imajući na umu i kroničnu besparicu na ovim prostorima, možda ćete željeti ili biti primorani da isti kaput nosite nekoliko godina. Bilo da imate zimsku jaknu ili vuneni kaput, postoje određeni koraci koje morate pratiti kako vaši muški i ženski kaputi izgledali kao novi.

Održavanje zimskog kaputa čistim

  1. Ako imate vuneni zimski kaput, ili kaput od industrijske vune, počnite sa čišćenjem otpadaka od prediva valjkom ili četkom. Na vunenim kaputima skupljaju se čestice koje se ovim alatkama mogu

lako ukloniti, kao što su ljudske ili životinjske dlake ili pamučna vlakna. Ako nemate ni jednu od ovih alatki, probajte sa ljepljivom trakom. Omotajte je labavo oko ruke, sa ljepljivom stranom trake izvana. Zatim možete pokupiti čestice i dlake sa  kaputa povlačenjem trake duž kaputa.

  1. Odstranite končiće koji vise sa vašeg zimskog kaputa. Odsijecanje viška končića će pomoći da se smanji količina tkanine koje kaputi inače skupljaju. Koristite aparat za uklanjanje tkanine, kako biste uklonili višak končića, kao i one teško pristupačne dlake, ili lanene čestice, uvučene u tkaninu kaputa.
  2. Smanjite troškove kemijskog čišćenja, koje zahtijevaju mnogi kaputi. Da biste izbjegli skupe račune kemijskog čišćenja, možete da kupite komplet za kemijsko čišćenje. To su alatke vrlo lake za upotrebu. Korištenjem ovog kompleta utrošit ćete manje vremena nego što ga inače potrošite na pranje odjeće. Prvo, tretirajte svaku vidljivu fleku. Sljedeće, stavite kaput i jednu maramicu u jednu vreću uključenu u komplet. Stavite ga u sušilicu i podesite je na srednju ili visoku temperaturu oko 30 minuta. Brzo izvadite kaput i objesite  ga ili položite na ravno da se osuši, jer će to biti malo vlažan od tečnosti iz maramice.
  3. Koristite ofingere od kedra za držanje kaputa u ormaru. Kedar tjera moljce a nema onog neugodnog mirisa naftalina. Ako nemate ofingere od kedra, možete da koristite kesice kedra. Jednostavno objesite vrećicu na ofinger. Kada je u pitanju odlaganje zimske odjeće do sljedeće sezone, možda ćete željeti da razmotrite mogućnost kupovine torbe za odjeću koja pomaže da spriječite skupljanje dlaka, prašine i drugih čestica. Ove se mogu naći u različitim veličinama i dostupne su. Natrpajte u rukave kaputa papirom kako bi izbjegli trajne deformacije kaputa od stajanja.
VIŠE  6 sredstava za čišćenje koje već imate u svom domu

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *