Kako da skinem stomak?

Mnogi misle da je jedini način da dobiju ravan stomak taj  da urade hiljadu trbušnjaka svaki dan. Dok trbušnjaci imaju svoju ulogu, većina mlohavih stomaka izazvani su nezdravom i toksičnom ishranom, te lošim držanjem.

Izbjegavajte gazirana pića, žvakaće gume i pijenje na slamku

Većina crijevnih gasova je posljedica progutanog zraka. Zamijenite gazirana pića prirodnom limunadom i to će doprinijeti vašem ravnijem stomaku i te služiti detoksikaciji vašeg organizma. Žvakanje žvakaćih guma ne samo da pruža mogućnost da progutate zrak , ali također zavarava probavni sistem da jedete. To znači da će probavni sistem početi da proizvodi sokove za varenje koje uzrokuju nadimanje i gasove, iako nema hrane koja se treba variti. Pijenje na slamku proizvodi sličan efekt.

Izbjegavajte pšenično brašno i proizvode od tjestenine

Pšenica i namirnice od bijelog brašna kao što su kolači i tjestenine često nisu proizvedeni od cijelog zrna. Većina ovih namirnica ima malo ili nimalo vlakana, te mogu da blokiraju vaš organizam te izazvati nadutost i zatvor. Zamijenite pšenicu sa slatkim krumpirom, ovsom, crnom rižom i te  jedite puno povrća, salate, ribe i proizvoda od integralnog brašna.

Smanjite unos mliječnih proizvoda

Kada odrastemo, u našem organizmu ne postoje više enzimi koji mogu da apsorbiraju hranljive materije u mlijeku. Probava mlijeka onda postaje teško, stvarajući kiselinu u crijevima. To remeti ravnotežu bakterija u crijevima, izazivajući teškoće sa probavom i smanjuje apsorpciju hranljivih materija. Šećer u mlijeku može da izazove probleme kod onih koji pate od Candide albicans, jer ona uspijeva u slatkoj, kiseloj sredini, a mlijeko je kiselo.

Pijte biljne čajeve i toplu vodu

Topla voda sama od sebe umiruje probavu tako što opušta mišiće. Biljni čajevi koji će vam pomoći su kamilica i nana.

Izbjegavajte stres

Kada ste pod stresom, vaše tijelo proizvodi kortizol – hormon koji luče nadbubrežne žlijezde. Ovo pomaže da se proizvede određeni nivo šećera u krvi i uđe u krvotok ,  koji osigurava energiju za „borbu ili bježanje“. Svaki višak

šećera koji se ne iskoristi skladišti se kao mast. Ovaj nadbubrežni mehanizam za preživljavanje nam je pomogao u ranijim stadijima razvitka da izbjegnemo opasne životinje, ali naš organizam ne može da razlikuje takvu opasnost od rada, financijskog ili emocionalnog pritiska. Nastavljanje stresa istovremeno znači da se ovaj hormon oslobađa, ali ne koristi, što dovodi do gomilanja viška masti.

VIŠE  Šta treba da jedete prije i poslije treninga

Pripremite kupku u gorkoj soli

Kupke u gorkoj ( epsom ) soli su jedan od najjeftinijih, najjednostavnijih načina da usporite gomilanje viška masnoće na stomaku. Gorka sol – ili magnezij sulfat – se tradicionalno koristi za liječenje bolova u mišićima, sportskih povreda i za opuštanje. Najčešće ih koriste naturopati i osteopati kako bi  se smanjilo opterećenje i izbacili toksini, kao i da se povrati ravnoteža pH vrijednosti tijela. Ovu sol možete kupiti u većini apoteka, a onda se opustite u toploj kupki.

Uzmite Lactobacillus acidophilus

Inače poznat kao prijateljska bakterija, Lactobacillus igra vitalnu ulogu u našim tijelima. Istraživači smatraju da su ovi probiotici suštinski povezani sa dobrim zdravstvenim stanjem i blagostanjem organizma, i u suštini pomažu tijelu izvući više hranljivih materija iz hrane koju jedemo. Nedostatkom ovih bakterija, naša crijevna ekologija može bit izbačena iz ravnoteže izazivajući bol, oticanje i letargiju. One također mogu pomoći da se smanje posljedice sindroma lijenih crijeva, s čime imaju problemi milioni žena. U ovom stanju, veliki prostori se razvijaju između ćelija zida crijeva, omogućavajući prodor bakterija, toksina i hrane u krvotok. Jedan od glavnih simptoma lijenih crijeva je otok i bol u stomaku, nadimanje i gasovi. Da biste se riješili ovog problema kupite kvalitetne organske kapsule Lactobacillusa, isključivo na organskoj bazi.

Vježba

Zbilja je važno raditi kardio vježbe ako želite ravan stomak. Ovo uključuje trčanje, biciklizam, plivanje i aerobik. Kickboks čini čuda kada je u pitanju struk.

Izbjegavajte voće nakon obroka

Kada se voće jede odmah posle obroka, ono počinje da fermentira, što izaziva gas i nadimanje. Vaš stomak će se nadimati a to vas može učiniti umornim, što će vam, opet, povećati potrebu za slatkišima. Izbjegavajte voće u popodnevnim satima.

Aktivirajte trbušne mišiće

Stavite ruku na stomak i zakašljite se. Dok izbacujete zrak, stomačni mišići se stežu prema tijelu. Zadržite to držanje tokom dana. Držite ramena opuštena i dišite pravilno. Trebalo bi da budete u stanju da hodate, govorite, sjedite, i idete u trgovinu ovako. Nakon nekoliko tjedana, vaši stomačni mišići će biti jači i zategnutiji.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *