Kako da postignete da fondan sija?

Mnogi kolači izgledaju privlačnije sa sjajnom fondan površinom za  razliku od mat površine koja se obično povezuje sa rolanim fondanom. Pekari koriste šećer u prahu kako bi spriječili fondan od lijepljenja na oklagiju, slično korištenju brašna kada se razvija tijesto. Šećer u prahu ostavlja vidljive tragove na fondanu čineći ga manje „živim“. Postoji mnogo načina za izradu sjajne fondan površine, i najvjerojatnije, ono što trebate za ovaj poduhvat, već imate u svojoj kuhinji.

  1. Uzmite na prste malo margarina za kolače i pređite prstima lagano preko fondana na torti da biste postigli sjaj. Pazite da ne pritišćete previše jer ćete u suprotnom ostaviti tragove prstiju na fondanu.
  2. Koristite četkicu da razmažete veoma tanak sloj maslaca ili ulja u spreju na fondan ( ima ga skoro u svim tržnim centrima ). Druga metoda podrazumijeva da koristite samo vodu ili vodu i votku u omjeru jedan – na – jedan. Alkohol ispari, ali ostavlja sjaj na fondanu, nakon isparenja.
  3. Ohladite tortu u frižideru, kako biste dobili sjajan izgled fondana. Ako u principu kolač ima samo dio fondana, hlađenje cijelog kolača nije najbolja opcija.
  4. Uparite fondan ( možete koristiti paru iz pegle! ili neki drugi vama poznat način ). Budite pažljivi da ne opečete prste parom. Kuhanje na pari uklanja višak konditorskog šećera sa fondana.
VIŠE  Sedam zdravih grickalica koje možete jesti posle ponoći

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *