Kako da postignete da fondan sija?

Mnogi kolači izgledaju privlačnije sa sjajnom fondan površinom za  razliku od mat površine koja se obično povezuje sa rolanim fondanom. Pekari koriste šećer u prahu kako bi spriječili fondan od lijepljenja na oklagiju, slično korištenju brašna kada se razvija tijesto. Šećer u prahu ostavlja vidljive tragove na fondanu čineći ga manje „živim“. Postoji mnogo načina za izradu sjajne fondan površine, i najvjerojatnije, ono što trebate za ovaj poduhvat, već imate u svojoj kuhinji.

  1. Uzmite na prste malo margarina za kolače i pređite prstima lagano preko fondana na torti da biste postigli sjaj. Pazite da ne pritišćete previše jer ćete u suprotnom ostaviti tragove prstiju na fondanu.
  2. Koristite četkicu da razmažete veoma tanak sloj maslaca ili ulja u spreju na fondan ( ima ga skoro u svim tržnim centrima ). Druga metoda podrazumijeva da koristite samo vodu ili vodu i votku u omjeru jedan – na – jedan. Alkohol ispari, ali ostavlja sjaj na fondanu, nakon isparenja.
  3. Ohladite tortu u frižideru, kako biste dobili sjajan izgled fondana. Ako u principu kolač ima samo dio fondana, hlađenje cijelog kolača nije najbolja opcija.
  4. Uparite fondan ( možete koristiti paru iz pegle! ili neki drugi vama poznat način ). Budite pažljivi da ne opečete prste parom. Kuhanje na pari uklanja višak konditorskog šećera sa fondana.
VIŠE  4 grickalice koje će vam pomoći da zaspete

Advertisement

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *