Kako da očistite frižider?

Frižider je središte naše kuhinje – zamislite život bez frižidera? Ako nikada niste razmišljali o tome, razmislite, i uvidjećete da mi zavisimo od frižidera. Kako bismo drugačije bezbedno skladištili  sve lako kvarljive namirnice koje čekaju da ih iskoristimo? Nažalost frižider se često zloupotrebljava. Evo kako… Prepunimo ga namirnicima. Zaboravljamo odstraniti otpad. Ne čistimo tekućinu sve dok se ne zaledi. I na kraju se žalimo čak i kada postoji i najmanje neprijatan miris.

Izvadite hranu

Bacite svu staru i hranu kojoj je istekao rok u đubre. Izvadite namirnice koje su još uvijek u redu iz hladnjaka i ostavite je na neko bezbedno i hladno mjesto dok čistite ostatak frižidera.

Kako da brzo i jednostavno očistite frižider?

Kako da brzo i jednostavno očistite frižider?

Uklonite police i ladice

Iznesite sve pokretne fioke i police i stavite ih u stranu. Fioke i police koje su od metala ili plastike zapravo možete oprati toplom vodom i deterdžentom za suđe odmah, ali ako su od stakla i keramike onda treba da se postepeno zagriju do sobne temperature prije nego što ih operete toplom vodom kako bi se sprečilo pucanje i lomljenje.

Obrišite enterijer frižidera

Koristite čistu krpu sa toplom vodom i blagim deterdžentom za suđe. Čistite od vrha do dna da sprečite curenje prljavštine po površinama koje su već čiste. Za zaleđene površine možda ćete trebati plastični, neabrazivni čistač. Druga opcija je da stavite toplu vlažnu krpu preko zaleđenih površina i pustite je da stoji nekoliko minuta . Zaleđene površine će biti mekše i lakše za očistiti. Ispirite krpe temeljno i / ili koristite više krpa. Obratite posebnu pažnju na donje pukotine u zadnjem dijelu frižidera gdje se često nalaze najveće zaleđene površine. Na kraju obrišite i unutrašnjost vrata.

VIŠE  6 sredstava za čišćenje koje već imate u svom domu

Očistite ladice i police

Kada su police i fioke imale vremena da se zagriju polako, odvojite nekoliko trenutaka i očistite i osušite ih temeljno. Budite oprezni, posebno u rukovanju sa klizavim staklenim policama. Gumene rukavice vam mogu biti od pomoći da izbjegnete lomljenje.

Posušite unutrašnjost frižidera

Koristite čistu suvu krpu ili peškir. Obrišite unutrašnjost frižidera da biste postigli da bude potpuno suva. Ne zaboravite, za kraj,  da posušite i unutrašnjost vrata.

Vratite hranu

Stavite hranu nazad u frižider. Sada možete da obrišete tegle ili posude sa hranom kojima je to možda potrebno, kao što su ljepljive žele tegle ili skoreni prelivi na poklopcima. Vodite računa da koristite čiste krpe pri radu sa posudama sa hranom i temeljno ih posušite.

Kako da očistite zamrzivač?

Koristite iste, gore navedene, metode da očistite zamrzivač. Bitno je da zamrzivač treba da bude očišćen mnogo rjeđe. Možda ćete morati da provjerite samo za hranu kojoj je istekao rok. Ako zamrzivač ne zahteva temeljnije čišćenje, možete koristiti iste metode koje ste koristili prilikom čišćenja frižidera.

Očistite spoljašnjost

Počevši od vrha, obrišite i očistite spoljašnjost frižidera toplom vodom i blagim deterdžentom za suđe. Ako imate zamrzivač od nerđajućeg čelika, moraćete da koristite mekanu krpu kako ne bi bilo ogrebotina, i sirće ili sredstvo za čišćenje stakla da bi površina bila sjajna. Ne zaboravite da očistite gumeni zaptivač oko ivica vrata pomoću deterdženta za suđe i tople vode. Ovdje se skuplja prljavština što izaziva pucanje gume.

Savjeti:

Brišite tekućinu čim se pojavi, i da bacajte stare namirnice svake nedelje, što će dugoročno učiniti vaš frižider mnogo čišćim.

Dodavanje kutije sode bikarbone može da radi čuda u vezi sa uklanjanjem neprijatnih mirisa u frižideru i zamrzivaču.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *