Kako da očistite buđ ( plesan )?

Uklanjane plesni sa izbeljivačem

Izbeljivač može ubiti gotovo svaku vrstu unutrašnje plesni sa kojom dođe u kontakt, zajedno sa sporama, ostavljajući površinu čistu i otpornu na budući razvoj buđi.

Nažalost, korišćenje izbeljivača ima efekta samo ako plesan raste na ne – poroznim materijalima kao što su pločic, kade, stakla i stolovi. Izbeljivač ne može da prodre u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt sa plesni koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korišćenje izbeljivač na ovim materijalima će ubiti pleasn na površini, ali će koreni plesni ostati u unutrašnjosti i plesan će se uskoro vratiti.

Advertisement

Kako ukloniti plesan sa izbeljivačem?

Izbeljivač proizvodi oštra isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provetrena pre nego što počnete. Takođe bi trebalo da nosite rukavice tokom ovog procesa kako bi zaštitili svoje ruke.

Kako da očistite buđ ( plesan )?

Kako da očistite buđ ( plesan )?

 • Za uklanjanje plesni sa izbeljivačem koristi se odnos od jedne šolje izbeljivača po litru vode ( tj. oko 1 mera belila na 10 mera vode ).
 • Nanesite mešavinu na neporozne površine sa plesni bilo korišćenjem spreja ili koristeći kofu i sunđer ili krpu.

Ne morate da isperete površinu posle toga ( osim ako se ista ne koristi za pripremanje hrane ili je površina sa kojom su u dodiru deca ili kućni ljubimci ) tako da izbeljivač može sprečiti plesan da se razvija u budućnosti.

Da li izbeljivač uklanja plesni?

Iako je aktivni sastojak izbeljivača, natrijum hipohlorit, koji je glavni sastojak mnogih proizvoda za uklanjanje plesni, postoji mnogo razloga da se koriste alternative izbeljivaču koji sadrži hlor.

Jedan od razloga je što izbeljivač ne može u potpunosti da uništi plesan koji raste unutar poroznih materijala. Hlor u izbeljivaču ne može da prodre u porozne površine kao što su zidovi ili drvo. Hlor ostaje na površini poroznih materijala a samo vodena komponenta izbeljivača se apsorbuje u materijal, obezbeđujući više vlage kojim se plesan hrani .

Neke vrste buđi na površini mogu biti uklonjene, ali korenje plesni ostaje netaknuto, što znači da će se plasan ubrzo vratiti. Možda je to razlog zašto neki ljudi veruju da prskanje plesni izbeljivačem ne utiče na njeno uklanjanje, nego samo izbeljuje boju, tako da je više ne možete videti.

Još jedna mana izbeljivača je da se može oštetiti materijal koji se čisti, jer je hlor oštra, korozivna hemikalija. Isparavanje hlora iz izbeljivača takođe proizvodi jake gasove koji čak mogu biti otrovni kada se pomešaju sa amonijakom. Postoje bezbednije alternative kao što je, recimo, sirće koji ne proizvode opasne gasove ili ostavljaju za sobom toksične ostatke. Iz tih razloga izbegavajte da koristite izbeljivač i ako morate da ga koristite, koristite ga samo na neporoznim površinama.

Uklanjanje plesni sa sirćetom

Sirće je blaga kiselina koja može da ubije i do 82% vrsta buđi. Međutim, ima određene prednosti kao prirodno i bezbedno. Sirće je netoksično i ne ispušta opasne gasove kao što je to slučaj sa izbeljivačom.

Kako ukloniti plesan sa sirćetom?

Kako biste uklonili plesan koristeći sirće, koristite belo destilovano sirće koje možete jeftino kupiti u svakom supermarketu.

 • Sipajte malo sirćeta bez razvodnjavanja u neku flašu kojom možete prskati.
 • Poprskajte sirće na buđavu površinu i ostavite da odstoji sat vremena.
 • Obrišite poprskano područje sa vodom i pustite da se osuši. Svaki miris sirćeta treba da nestane u roku od nekoliko sati.

Ako želite da korištenjem sirćeta sprečite pojavljivanje buđi na određenim površinama samo poprskajte površinu sirćetom i ostavite tako. Ponovite ovo svakih nekoliko dana da osigurate da će ova površina ostati bez plesni. Ovu metodu možete koristiti i na pločicama u kupatilu ili drugim teškim neporoznim podovima.

Advertisement

Uklanjanje plesni sa amonijakom

Kao izbeljivač, amonijak će ukloniti plesan na tvrdim neporoznim površinama kao što su stolovi, staklo ili pločice, ali je neefikasan za uklanjanje plesni koja se pojavljuje na poroznim materijalima, kao što je drvo.

VIŠE  Kako da vaš zimski kaput izgleda kao nov?

Još jedna mana korišćenja amonijaka je da je to jaka, otrovna hemikalija. Kao što smo već rekli, nikako ga ne mešajte sa hlorom. Hlor pomešan sa amonijakom se čak koristio kao hemijsko oružje tokom Drugog svetskog rata.

Pored toga, iako amonijak može da uništi plesan na površini, spore mrtve plesni su i dalje alergene, tako da ćete morati da se uverite da ih uklonite posle.

Kako ukloniti plesan koristeći amonijak?

 • Da uklonite plesan koristeći amonijak, napravite rastvor 50% amonijaka i 50 % vode u spreju i nanesite ga na buđave površine.
 • Obavezno proverite da li je amonijak koji koristite „čisti amonijak“ to jest, da tak piše na etiketi.
 • Ostavite poprskane površine nekoliko sati pre nego što ih isperete.

Često deterdženti i proizvodi za čišćenje plesni sadrže amonijak. U tom slučaju samo pratite uputstva na etiketi i budite sigurni da ih ne mešate sa izbeljivačem.

Uklanjanje plesni sa vodonik-peroksidom

Vodonik peroksid uklanja plesan jer je to sredstvo protiv gljivica, kao i anti- virusno i anti – bakterijsko sredstvo. Vodonik peroksid je dobra alternativa za izbeljivač baziran na hloru jer je bezbedan za upotrebu i ne uništava životnu sredinu, niti za njim ima ikakvih toksičnih ostataka, niti proizvodi otrovna isparenja kao što je to slučaj sa izbeljivačom. Hidrogen sa oko  3% koncentracije prilično jeftino možete kupiti u svakoj apoteci.

Vodonik peroksid efektivno ubija plesan na mnogim materijalima kao što su odeća, podovi, kupatila, zidovi te na raznim predmetima, kao što su kuhinjski aparati. Pošto je vodonik peroksid agens za izbeljivanje takođe vam može pomoći da se uklone fleke koje plesan ostavlja.

Kako ukloniti plesan sa vodonik-peroksidom?

 • Sipajte 3 % hidrogen peroksida u sprej .
 • Poprskajte buđavu površinu u potpunosti, tako da plesnive površine budu zasićene vodonik-peroksidom.
 • Ostavite površinu da odstoji 10 minuta, dok vodonik peroksid ubije plesan.
 • Zatim obrišite površinu da bi ste uklonili plesan i mrlje koje ona ostavlja .
 • Na kraju obrišite površinu da biste uklonili spore plesni.
 • Takođe možete da koristite sirće sa vodonik-peroksidom tokom čišćenja za efikasnije uklanjanje plesni. Nakon toga držite sprej na tamnom mestu, jer svetlost umanjuje efikasnost vodonik peroksida.

Uklanjanje plesni deterdžentom i vodom

I rastvor deterdženta i tople vode može da se koristi za čišćenje plesni na  neporoznim površinama.

Uklanjanje plesni sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je poznata kao prirodno i bezbedno sredstvo za čišćenje domaćinstva. Ali, možete da koristite i sodu bikarbonu za čišćenje plesni u vašem domu. Za razliku od drugih sredstava za uklanjanje plesni koji sadrže jake hemikalije, soda bikarbona je blaga ( pH 8,1 ) i bezopasna za vašu porodicu i kućne ljubimce.

Pored uklanjanja plesni, soda bikarbona uklanja i mirise i tako da možete da je koristite da se oslobodite mirisa koje buđ ostavlja u kući. Soda bikarbona takođe apsorbuje vlagu koja pomaže nastanak plesni.

Sirće se često koristi zajedno sa sodom bikarbonom prilikom čišćenja plesni budući da sirće ubija različite vrste plesni od sode bikarbone.

Kako ukloniti plesan sa sodom bikarbonom?

 • Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone na bočicu vode koju koristite za prskanje.
 • Protresite bocu da se soda bikarbona rastvori u vodi.
 • Poprskajte plesnivu površinu sa mešavinom sode bikarbone i vode.
 • Zatim sunđerom ili četkom za ribanje uklonite buđ sa plesnive površine.
 • Kada ste očistili plesan, isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak.
 • Poprskajte ovu površinu mešavinom sode i vode i pustite da se osuši. To će sprečiti ponovni nastanak plesni.

Možete da koristite krpu umesto spreja za čišćenje plesni pomoću sode bikarbone:

 • Natopite krpu u vodi, a zatim dodajte četvrtinu kašike sode bikarbone na nju.
 • Trljajte krpom plesnive površine.

Advertisement

2 Comments

 1. caca

  okt 20, 2014 at 11:06 am

  kako da uklonim budj sa iverice na ormanu,i plafonima,kuca ima izolaciju spolja stiroporom 8,uzasno je celi dan drzim otvorene prozore ono jos gore

 2. moma

  dec 9, 2015 at 2:52 pm

  Kako ukloniti budj – plesan sa novcanica (EUR), a da se ne ostete.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *