Kako da očistite plijesan?

Uklanjane plijesni sa izbjeljivačem

Izbjeljivač može ubiti gotovo svaku vrstu unutrašnje plesni sa kojom dođe u kontakt, zajedno sa sporama, ostavljajući površinu čistu i otpornu na budući razvoj plijesni.

Nažalost, korištenje izbjeljivača ima efekta samo ako plesan raste na ne – poroznim materijalima kao što su pločice, kade, stakla i stolovi. Izbjeljivač ne može da prodre u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt sa plesni koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korištenje izbjeljivač na ovim materijalima će ubiti plijesan na površini, ali će koreni plesni ostati u unutrašnjosti i plesan će se uskoro vratiti.

Kako ukloniti plesan sa izbjeljivačem?

Izbjeljivač proizvodi oštra isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provjetrena prije nego što počnete. Također bi trebalo da nosite rukavice tokom ovog procesa kako bi zaštitili svoje ruke.

 • Za uklanjanje plesni sa izbjeljivačem koristi se odnos od jedne šalice izbjeljivača po litru vode ( tj. oko 1 mjera bjelila na 10 mjera vode ).
 • Nanesite mješavinu na neporozne površine sa plesni bilo korištenjem spreja ili koristeći spužvu ili krpu.

Ne morate da isperete površinu posle toga ( osim ako se ista ne koristi za pripremanje hrane ili je površina sa kojom su u dodiru djeca ili kućni ljubimci ) tako da izbjeljivač može spriječiti plesan da se razvija u budućnosti.

Da li izbjeljivač uklanja plesni?

Iako je aktivni sastojak izbjeljivača, natrij hipohlorit, koji je glavni sastojak mnogih proizvoda za uklanjanje plesni, postoji mnogo razloga da se koriste alternative izbjeljivaču koji sadrži klor.

Jedan od razloga je što izbjeljivač ne može u potpunosti da uništi plesan koji raste unutar poroznih materijala. Klor u izbjeljivaču ne može da prodre u porozne površine kao što su zidovi ili drvo. Klor ostaje na površini poroznih materijala a samo vodena komponenta izbjeljivača se apsorbira u materijal, osiguravajući više vlage kojim se plesan hrani .

Neke vrste plijesni na površini mogu biti uklonjene, ali korenje plesni ostaje netaknuto, što znači da će se plijesan ubrzo vratiti. Možda je to razlog zašto neki ljudi vjeruju da prskanje plesni izbjeljivačem ne utiče na njeno uklanjanje, nego samo izbjeljuje boju, tako da je više ne možete vidjeti.

Još jedna mana izbjeljivača je da se može oštetiti materijal koji se čisti, jer je klor oštra, korozivna kemikalija. Isparavanje klora iz izbjeljivača takođe proizvodi jake gasove koji čak mogu biti otrovni kada se pomiješaju sa amonijakom. Postoje sigurnije alternative kao što je, recimo, ocat koji ne proizvode opasne gasove ili ostavljaju za sobom toksične ostatke. Iz tih razloga izbjegavajte da koristite izbjeljivač i ako morate da ga koristite, koristite ga samo na neporoznim površinama.

Uklanjanje plesni sa octom

Ocat je blaga kiselina koja može da ubije i do 82% vrsta plijesni. Međutim, ima određene prednosti kao prirodno i sigurno. Ocat je netoksično i ne ispušta opasne plinove kao što je to slučaj sa izbjeljivačom.

Kako ukloniti plesan sa octom?

Kako biste uklonili plesan koristeći sirće, koristite belo destilirani ocat koji možete jeftino kupiti u svakom supermarketu.

 • Sipajte malo octa bez razvodnjavanja u neku flašu kojom možete prskati.
 • Poprskajte ocat na pljesnivu površinu i ostavite da odstoji sat vremena.
 • Obrišite poprskano područje sa vodom i pustite da se osuši. Svaki miris octa treba da nestane u roku od nekoliko sati.

Ako želite da korištenjem octa spriječite pojavljivanje plijesni na određenim površinama samo poprskajte površinu octom i ostavite tako. Ponovite ovo svakih nekoliko dana da osigurate da će ova površina ostati bez plesni. Ovu metodu možete koristiti i na pločicama u kupatilu ili drugim teškim neporoznim podovima.

Uklanjanje plesni sa amonijakom

Kao izbjeljivač, amonijak će ukloniti plesan na tvrdim neporoznim površinama kao što su stolovi, staklo ili pločice, ali je neefikasan za uklanjanje plesni koja se pojavljuje na poroznim materijalima, kao što je drvo.

VIŠE  Kako da vaš zimski kaput izgleda kao nov?

Još jedna mana korištenja amonijaka je da je to jaka, otrovna kemikalija. Kao što smo već rekli, nikako ga ne miješajte sa klorom. Klor pomiješan sa amonijakom se čak koristio kao kemijsko oružje tokom Drugog svjetskog rata.

Pored toga, iako amonijak može da uništi plesan na površini, spore mrtve plesni su i dalje alergene, tako da ćete morati da se uvjerite da ih uklonite naknadno.

Kako ukloniti plesan koristeći amonijak?

 • Da uklonite plesan koristeći amonijak, napravite rastvor 50% amonijaka i 50 % vode u spreju i nanesite ga na pljesnive površine.
 • Obavezno provjerite da li je amonijak koji koristite „čisti amonijak“ to jest, da tak piše na etiketi.
 • Ostavite poprskane površine nekoliko sati prije nego što ih isperete.

Često deterdženti i proizvodi za čišćenje plesni sadrže amonijak. U tom slučaju samo pratite upute na etiketi i budite sigurni da ih ne miješate sa izbjeljivačem.

Uklanjanje plesni sa vodik-peroksidom

Vodik peroksid uklanja plijesan jer je to sredstvo protiv gljivica, kao i anti- virusno i anti – bakterijsko sredstvo. Vodik peroksid je dobra alternativa za izbjeljivač baziran na kloru jer je bezbjedan za upotrebu i ne uništava životnu sredinu, niti za njim ima ikakvih toksičnih ostataka, niti proizvodi otrovna isparenja kao što je to slučaj sa izbjeljivačom. Hidrogen sa oko  3% koncentracije prilično jeftino možete kupiti u svakoj apoteci.

Vodik peroksid efektivno ubija plesan na mnogim materijalima kao što su odjeća, podovi, kupatila, zidovi te na raznim predmetima, kao što su kuhinjski aparati. Pošto je vodik peroksid agens za izbjeljivanje također vam može pomoći da se uklone fleke koje plesan ostavlja.

Kako ukloniti plesan sa vodik-peroksidom?

 • Sipajte 3 % hidrogen peroksida u sprej .
 • Poprskajte pljesnivu površinu u potpunosti, tako da pljesnive površine budu poprskane vodik-peroksidom.
 • Ostavite površinu da odstoji 10 minuta, dok vodik peroksid ubije plijesan.
 • Zatim obrišite površinu da bi ste uklonili plijesan i mrlje koje ona ostavlja .
 • Na kraju obrišite površinu da biste uklonili spore plijesni.
 • Također možete da koristite ocat sa vodik-peroksidom tijekom čišćenja za efikasnije uklanjanje plesni. Nakon toga držite sprej na tamnom mjestu, jer svjetlost umanjuje efikasnost vodik peroksida.

Uklanjanje plesni deterdžentom i vodom

I rastvor deterdženta i tople vode može da se koristi za čišćenje plesni na  neporoznim površinama.

Uklanjanje plijesni sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je poznata kao prirodno i sigurno sredstvo za čišćenje domaćinstva. Ali, možete da koristite i sodu bikarbonu za čišćenje plesni u vašem domu. Za razliku od drugih sredstava za uklanjanje plesni koji sadrže jake kemikalije, soda bikarbona je blaga ( pH 8,1 ) i bezopasna za vašu porodicu i kućne ljubimce.

Pored uklanjanja plesni, soda bikarbona uklanja i mirise i tako da možete da je koristite da se oslobodite mirisa koje plijesan ostavlja u kući. Soda bikarbona također apsorbira vlagu koja pomaže nastanak plesni.

Ocat se često koristi zajedno sa sodom bikarbonom prilikom čišćenja plesni budući da ocat ubija različite vrste plesni od sode bikarbone.

Kako ukloniti plesan sa sodom bikarbonom?

 • Dodajte jednu četvrtinu žlice sode bikarbone na bočicu vode koju koristite za prskanje.
 • Protresite bocu da se soda bikarbona rastvori u vodi.
 • Poprskajte pljesnivu površinu sa mješavinom sode bikarbone i vode.
 • Zatim spužvom ili četkom za ribanje uklonite plijesan sa pljesnive površine.
 • Kada ste očistili plesan, isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak.
 • Poprskajte ovu površinu mješavinom sode i vode i pustite da se osuši. To će spriječiti ponovni nastanak plesni.

Možete da koristite krpu umjesto spreja za čišćenje plijesni pomoću sode bikarbone:

 • Natopite krpu u vodi, a zatim dodajte četvrtinu žlice sode bikarbone na nju.
 • Trljajte krpom pljesnive površine.

2 Comments

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *