Kako da očistim srebro?

Kada srebro koje posjedujete u kući, bilo da je u vidu dekorativnih elemenata u kupatilima i kuhinjama, ili u vidu nakita, pocrni, tj. isprlja se prirodna stvar koju ćete prvo učiniti je da ćete posegnuti za nekim sredstvom za čišćenje srebra. Nažalost, sintetička sredstva za čišćenje sadrže abrazive koji ne samo da da će ukloniti prljavštinu već će skinuti i tanak sloj srebra u tom procesu. Kupovna sredstva takođe mogu da sadrže i druge toksične korozivne sastojke koji čine uobičajene metode čišćenja opasnim po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Agencija za zaštitu životne sredine smatra proizvode sa toksičnim sastojcima opasnim kućnim otpadom i konstatuje da ih ne treba sipati u kanalizaciju ili bacati u kantu za otpatke. Da biste to izbjegli, koristite prirodni proces čišćenja srebra prilikom kojeg se uz upotrebu soli, sode bikarbone i aluminijumske folije uklanjaju mrlje i prljavština sa srebra.

 1. Pronađite dovoljno veliku tavu u koju može stati srebrenina koju želite očistiti i poklopite je  aluminijumskom folijom. Stavite sve stavke u tavu, vodeći računa da sve dodiruju foliju, a zatim sipajte dovoljno vode da ih pokrije.
 2. Pomiješajte so i sodu bikarbonu u nekoj posudi  i pospite tu smješu ravnomjerno u vodu. Pokrijte posudu i pustite da odstoji četiri do pet sati ili preko noći. Eventualno, stavite posudu na peć i pustite da lagano vri dva do tri minuta.
 3. Ispraznite vodu i uklonite srebro iz tave. Isperite svaku stvar sa toplom vodom.
 4. Dodajte dve do tri kapi maslinovog ulja na meku prirodnu tkaninu i trljajte srebro sa njom. To će se osušiti i pritom ispolirati vaše srebro, a pruža prirodnu zaštitu protiv gubljenja sjaja.
VIŠE  Zašto se tetovirati

Stvari koje će vam za ovo trebati:

Kako da očistite srebro

Kako da očistite srebro uz pomoć soli, sode bikarbone i aluminijumske folije

 • tava
 • aluminijumska folija
 • voda
 • 1 kašika soli
 • 1 kašika sode bikarbone
 • posuda
 • meka krpa od prirodnih vlakana
 • maslinovo ulje.

Savjet

Ako se prljavština ne očisti u potpunosti, ponovljajtete tretman čišćenja sve dok srebro ne vrati prijašnji sjaj.

Držati srebro dalje od vlage tako da ga stavite negdje sa komadom obične krede.

U slučaju krajnje nužde, obična bijela pasta za zube takođe radi kao jednostavno sredstvo za poliranje srebra.

Upozorenje

Ne koristite ovaj metod za čišćenje srebra za antičke srebrne noževe ili svijećnjake, jer će se pritom uništiti ljepak koji drži dijelove predmeta zajedno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *