Kako da očistim Android od virusa?

Ako ste uvereni da vam je Android telefon ili tablet zaražen virusom, imamo dobre vesti: veoma ga je lako ukloniti.

Najpre moramo istaći da je veoma mala verovatnoća da je vaš Android zaista zaražen virusom. Pre će biti da je u pitanju neki oglas ( ili smarajući pop – up ) koji vas pokušava uveriti da je vaš Android zaražen kako biste klikom na oglas skinuli neku aplikaciju i instalirali je na vaš uređaj, te na taj način doprineli nečijoj zaradi, ili se vaš uređaj jednostavno čudno ponaša. Međutim, virusi za android zaista postoje, a ako ste sigurni da je vaš telefon zaražen, evo kako možete ukloniti virus.

Svi Android virusi dolaze preko instalacije određenih aplikacija, pa ukoliko vaš telefon nije zaražen, najbolji savet je da izbegavate instalaciju onih aplikacija koje se ne nalaze na Google Play app storeu.

Da biste izbegli instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora, otvorite Podešavanja i potražite Security ( Bezbednost ) opciju. Proverite da li je opcija Unkonwn sources ( Nepoznati izvori ), to jest, dozvoli instalaciju aplikacija sa nepoznatih izvora, onemogućena. Ako nije, onemogućite je.

Sledeće što možete uraditi je da instalirate antivirusnu aplikaciju. Na Google Play app storeu ih postoji mnoštvo, od kojih bismo izdvojili: 360 Mobile Security, Avast i Lookout. Svaka od ovih aplikacija sadrži skener aplikacija, ali imajte na umu da on može prepoznati kao virus i neku aplikaciju koju koristite već mesecima i znate da ne sadrži zlonamerni software. Ovakva upozorenja možete slobodno ignorisati.

Kako da uklonite virus sa Androida u 5 koraka

1. Rebootujte uređaj u Safe Mode. Safe Mode ne dozvoljava pokretanje nikakvih aplikacija izvan osnovnih Android aplikacija. A kako da ga pokrenete u Safe Modu? U najvećem broju slučajeva pritisnite „Power off“ dugme i držite ga dok se na vašem ekranu ne pojavi opcija da uređaj restartujete u Safe Modu. Ako to nije slučaj sa vašim uređajem, onda googlajte „Kako da restartujem ( naziv vašeg uređaja) u Safe Modeu.

VIŠE  Kako da instaliram Skajp (Skype)?

2. Otvorite Podešavanja ( Settings ) i klikinte na Aplikacije ( Apps ). Među instaliranim aplikacijama potražite onu koja vam izgleda „sumnjivo“ ili za koju ste sigurni da je vi niste instalirali.

3. Kliknite na naziv aplikacije a potom na opciju Deinstaliraj ( Uninstall ). U većini slučajeva ovo će biti sasvim dovoljno da uklonite virus sa vašeg uređaja. Međutim, ponekad se može desiti da je dugme Deinstaliraj ( Uninstall ) sive boje, to jest, da sugeriše da je aplikaciju nemoguće deinstalirati, što znači da je aplikacija dodelila sama sebi administratorski status.

4. Izađite iz Aplikacija, kliknite ponovo na Podešavanja ( Settings ), potom na Bezbednost ( Security ) a onda na Administratori uređaja ( Device Administrators ). Tu ćete pronaći listu svih aplikacija koje imaju administratorski status. Jednostavno, pronađite aplikaciju koju ste prethodno bezuspešno pokušali deinstalirati, kliknite na nju a potom na opciju Deaktiviraj ( Deactivate ). Sada se možete vratiti na Aplikacije i nastaviti deinstalaciju aplikacije, onakko kako smo naveli u trećem koraku.

5. Sada, kada ste deinstalirali neželjenu aplikaciju, potrebno je samo da restartujete ( ugasite i upalite ) uređaj, te da napravite backup svih važnih datoteka koje imate na uređaju i instalirate neku od antivirus aplikacija koje smo ranije spomenuli.

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *