Kako da instaliram Skajp (Skype)?

Preuzimanje i instaliranje Skypea je lako besplatno! Možete da preuzmete i instalirate Skype u roku od nekoliko minuta, a onda počinje zabava.

Web stranica www.skype.com se stalno poboljšava. Dakle, procedura opisana ispod se može i promijeniti s vremena na vrijeme. Nemojte se iznenaditi ako procedura koju pratite ne odgovara u potpunosti proceduri koja je opisana ispod. Međutim, velikih promjena ne može biti.

Preuzimanje Skypea

Jeste li spremni da započnete? Prvo, „skinite“ najnoviju verziju Skypea:

Otvorite web browser ( Internet explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ) iunesite www.skype.com u polje za adresu da biste otvorili početnu stranicu Skype sajta.

Kliknite na dugme Download na početnoj stranici da otvorite stranicu za preuzimanje Skypea.

Skype će početi da se „skida“ na vaš računar. On će automatski odrediti operativni sistem ( Windows XP, Vista, Windows 7 ili Windows 8 ) i web browser koji koristite. Ovaj ekran će vam reći šta da radite poslije preuzimanja programa.

Ako preuzimanje ne počne automatski, možete ga pokrenuti ručno tako što ćete kliknuti na Start download again.

Nakon što kliknete da preuzmete program, možda će od vas biti zatraženo da sačuvate ili otvorite SkypeSetup.exe. Uvijek izaberite da sačuvate datoteku na svoj hard disk. Nemojte da otvarate ili pokrećete program tokom procesa preuzimanja.

Skype ponekad nudi dvije vrste preuzimanja, aktuelnu javnu verziju, te beta, testnu verziju. Ako ste računarski početnik, najbolje je da preuzmete aktuelnu verziju jer je stabilnija. Vremenom, beta verzija će postati aktuelna verzija, pa ćete moći da nadogradite Skype.

Izaberite Save to disk.

Izaberite neku lokaciju na računaru koju ćete lako zapamtiti, kao što je Desktop, i kliknite na OK. Zapamtite ovu lokaciju, tako da možete da kliknete dvaput na datoteku nakon što je sačuvana, te tako pokrenete instalaciju.

VIŠE  Kako da očistim browser?

Instalacija Skypea

Kada se preuzimanje završi, a program se sačuva na disku, slijedite sljedeće korake da biste instalirali program:

Dvaput kliknite na SkypeSetup program koji ste upravo sačuvali ili jednostavno kliknite na dugme Run ako imate tu opciju. Ako se otovori prozorčić User Account Control te vas pita za dozvolu, samo kliknite na dugme Continue.

Kada instalacija programa počne, trebaćete da  iz padajuće liste izaberete jezik.

Instalacioni program zatim traži od vas da pročitate i prihvatite ugovor o licenciranju. Morate da prihvatite ovo kako biste nastavili instalaciju. Program takođe može pitati da li želite da instalirate neke druge programe ili web dodatke. Nije obavezno da ih i instalirate. Ako ne želite ove dodatke, obrišite kvakicu pored njihovog naziva i kliknite na Next.

Kliknite na dugme Options.

Na ovoj stranici imate mogućnost da pokrenete Skype čim se instalacija završi. Ova opcija je već obilježena. Ako ne želite da pokrenete Skype odmah nakon instalacije, poništite ovaj izbor tako što ćete kliknuti na polje označeno kvačicom. Takođe imate opciju da ažurirate Skype Extras Manager i da instalirate Skype dodatak za web browser  koje imate instalirane na računaru.

Kliknite I Agree – Install.

Skype će tražiti da podesite nalog tako što ćete unijeti ime, Skype ime i lozinku. Sljedeći ekran traži vašu e-mail adresu, zemlju i grad. Ako ste izabrali Skype ime koje je već u upotrebi, dobićete priliku da izaberete drugo ime. Kada završite ovo, Skype je instaliran i automatski se pokreće ( osim ako ste drugačije odabrali na ekranu Options ).

6 Comments

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *